Szerző: Bizó Dániel

2009. február 19. 12:43

Megszavazták az AMD fabless céggé alakulását

Feszülten várták az AMD-nél a tegnap megtartott részvényesi közgyűlést, a cég jövője függött ugyanis attól, hogy meg tud-e szabadulni a félvezetőgyártástól. Magyar idő szerint délután 5 óra magasságában megszületett az eredmény: a részvényesek rábólintottak az átalakulásra, a vállalat működőképessége ezzel biztosított -- egy időre legalábbis. Az AMD papírjai ennek ellenére több mint 7 százalékot gyengültek egy egyébként erős tőzsdei napon.

[HWSW] Feszülten várták az AMD-nél a tegnap megtartott részvényesi közgyűlést, a cég jövője függött ugyanis attól, hogy meg tud-e szabadulni a félvezetőgyártástól. Magyar idő szerint délután 5 óra magasságában megszületett az eredmény: a részvényesek rábólintottak az átalakulásra, a vállalat működőképessége ezzel biztosított -- egy időre legalábbis. Az AMD papírjai ennek ellenére több mint 7 százalékot gyengültek egy egyébként erős tőzsdei napon.

Fabless AMD

Az AMD az eredmény megszületését követően gyakorlatilag azonnal közölte a sikert a nyilvánossággal. Egy héten belül a második közgyűlése volt a cégnek, a múlt héti ugyanis váratlanul határozatképtelennek bizonyult, mivel a részvényesek mindössze 42 százaléka adta le szavazatát. A tranzakció, melynek végére az AMD úgynevezett fabless, vagyis saját félvezetőgyár nélküli chiptervező céggé alakul át, a felek tervei szerint március 2-ával lezárul. Ez az átalakulás bár történelmi mérföldkő a cég életében, a modell egyáltalán nem ismeretlen: a szingapúri Chartered már eddig is csúcskapacitásként üzemelt az AMD számára, míg az ATI Radeonokat tiszta fabless modellben állítják elő, a gyártást a tajvani TSMC végzi.

A fabless modellel az AMD megszabadul a drezdai komplexum üzemeltetése és folyamatos modernizációja jelentette hatalmas pénzügyi tehertől, likviditásának védelme okán az elmúlt negyedévek során már finanszírozni sem tudta a hosszú távú versenyképességhez szükséges tőkeberuházásokat, az lényegében a Fab 36 45 nanométeres konverziójára szorítkozott, ami a termelési költségek jelentős leszorítását és nagyobb teljesítményű chipek előállítását teszi lehetővé.

A drezdai ballaszt lecsatolásával az AMD gyártási tevékenység 66 százalékos tulajdonrészéért és AMD részvényekért cserébe ráadásul összesen mintegy 800 millió dollár friss tőkéhez is jut az Abu Dhabi-i Advanced Technology Investment Company (ATIC) és a Mubadala Development Company konszern részéről, így likviditása akkor sem kerül újra veszélybe legalább egy éven át, ha a piaci körülmények nem javulnak -- az idei első félév különösen kegyetlennek ígérkezik.

Foundry, az új foundry

A processzorok termelését végző drezdai Fab 36 és Fab 38 félvezetőgyárak, valamint a kínai és maláj tesztelő- és tokozóüzemek ATIC többségi tulajdonában lévő Foundry vegyesvállalathoz kerülnek át, egy 1,2 milliárd dolláros hitelállománnyal és 3 ezer alkalmazottal egyetemben. A szerződéses chipgyártóként megjelenő Foundryba az ATIC öt év alatt akár 6 milliárd dollárnyi tőkeberuházást eszközöl, aminek nagy részét a drezdai Fab 38 ismételt beindításához szükséges gyártósorok telepítése, a 32 és 22 nanométeres csíkszélességű eljárások bevezetése, valamint egy új, New York-i gyár építése teszik majd ki. Ezen túlmenően évi több százmillió dollárt kell fordítania majd az IBM-mel közös félvezetőtechnológiai kutatás-fejlesztésekre is.

[+] A bejelentés: Arab tőke segítségével szervezi ki gyártását az AMD

A jelenleg mintegy 25 milliárd dolláros foundry-piac jelenleg ezzel egy tőkeerős és nagy szereplőt kap, mely az AMD-nek köszönhetően egyből csatlakozik az eddig négyszereplős élmezőnyhöz. A nagy kérdés az, hogy a Foundry mennyi ügyfelet lesz képes szerezni, hogy nagyobb méretgazdaságosságra tegyen szert, és fenn tudja tartani a hatalmas és drága gyártási kapacitásokat, miközben az olyan jelenlegi piacvezetők, mint a TSMC vagy UMC is felesleges kapacitásokkal küszködnek. A hosszútávú piaci kilátások ugyanakkor kezdvezőek, a szerződéses bérgyártás aránya a teljes félvezetőpiacon belül továbbra is alacsony, 10 százalék körüli, a versenyképességhez szükséges beruházások exponenciális pályán növekvő terheit pedig idővel egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, vagyis egyre többen és többen fordulnak majd a foundry iparhoz.

A processzorok ettől nem lesznek jobbak

Az AMD ezzel megszabadult ugyan egy hatalmas tehertől, és az arab tőke segítségével egyaránt biztosította a chiptervező és -gyártó tevékenységek túlélését, a rövid távú termékoldali problémákat azonban nem oldja meg. A vállalat műszakilag jelenleg egyedül a szerverpiacon tudja tartani a lépést az Intellel, ez azonban a Nehalem-alapú Xeonok márciusi megjelenésével egycsapásra eltűnik, és a 4-8 utas szerverekre korlátozódik, melyek azonban az x86-os szerverszállítások mindössze kevesebb mint 5 százalékát adják.

[+] Ütőképes lett az AMD Shanghai

Agresszív árazásával, hagyományosan erős kiskereskedelmi csatornáival és jelentős márkahű táborának köszönhetően az asztali PC-k piacán bár szépen szerepel az AMD, részesedése az IDC szerint a 26 százalékot is meghaladja, ez a szegmens a legkevésbé nyereséges, miközben a notebookpiacon mindössze 12,1 százalékos részesedéssel, és nagyjából fele akkora átlagos eladási árral rendelkezik. Míg processzorarchitektúráit 2010-11-ben meg nem tudja újítani, AMD az olyan integrált platformtermékek sikerében bizakodhat, mint az olcsó netbookok és drága üzleti hordozható notebookok közötti területet megcélzó Yukon, mely a mobilitás, teljesítmény és ár optimális egyensúlyát találhatja meg, és egy újabb szegmenst alakíthat ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról