Szerző: Bizó Dániel

2009. február 13. 16:49

IBM szoftverek az Amazon cloudjában

A két vállalat közt megköttetett megállapodás értelmében elérhetőek lesznek az Amazon cloudján az IBM egyes vállalati szoftverei. A konstrukcióhoz nem csak új licenccel, hanem meglévő felhasználóként is hozzá lehet férni majd a csúcsidőszakok terhelésének kiszolgálására. Az IBM ezzel követi legnagyobb szoftverriválisait, az Oracle-t, a Microsoftot és a Sun Microsystemst, melyek már megjelentek az Amazon cloudjában.

[HWSW] A két vállalat közt megköttetett megállapodás értelmében elérhetőek lesznek az Amazon cloudján az IBM egyes vállalati szoftverei. A konstrukcióhoz nem csak új licenccel, hanem meglévő felhasználóként is hozzá lehet férni majd a csúcsidőszakok terhelésének kiszolgálására. Az IBM ezzel követi legnagyobb szoftverriválisait, az Oracle-t, a Microsoftot és a Sun Microsystemst, melyek már megjelentek az Amazon cloudjában.

Az IBM és az Amazon Web Services első körben az IBM DB2, Informix Dynamic Server ,WebShpere Portal, Lotus Web Content Management, WebShpere sMash szoftvereket, valamint az azoknak otthont adó Novell SUSE Linux operációs rendszert teszi elérhetővé az Elastic Compute Cloudban (EC2), mely egyébként Xen hypervisort alkalmazó x86-os Linux-rendszereken fut.

Az IBM a cloudon keresztül ingyenesen hozzáférhető Amazon Machine Image-eket (AMI), vagyis előre felkészített rendszerképeket kínál az alkalmazások cloudba mozgatásának teszteléséhez, az EC2-ben felhasznált erőforrásokért azonban természetesen fizetnünk kell. A teszteléshez a DB2 Express-C 9.5 és Informix Dynamic Server Developer Edition 11.5 adatbázisok, a WebSphere Portal Server és Lotus Web Content Management Standard Edition portálmotor és tartalomkezelő rendszer, továbbá a WebSphere sMash webes fejlesztő és futtatókörnyezet férhetőek hozzá.

A végleges, éles rendszerben használható és támogatott rendszerképek bétája a következő hónapok során érkezik majd, ahogyan a későbbi képek árazása is kialakulóban van még. Az EC2 cloudban futó IBM szoftverek licencének árazása lényegében megegyezik a vállalat x86-os fizikai gépekre adott licenceivel, logikai processzoronként 50 PVU, vagyis Processor Value Unit. Jelenleg legfeljebb 8 virtuális processzormaghoz juthat egy vendéggép, ez a számítási kapacitás pedig óránként 205 forintba kerül, vagyis egy egész évre 1,8 millió forintra rúgna.

Az óránkénti felbontásnak azonban éppen az a lényege, hogy annyi kapacitást vásároljunk, amennyire éppen szükségünk van. Lehetőség nyílik akár egytlen processzorra (egy nagyjából 1 gigahertzes Intel Core magnak felel meg) és 1,7 gigabájt memóriára visszaskálázni az erőforrásokat, amiért mindössze 25 forintot kell fizetnünk óránként, vagyis évi 220 ezer forintot az EC2-nél üzemelő virtuális gépünk alja -- Linux esetében, a Windows 25 százalékos felárat jelent. Jelenleg Red Hat Enterprise, Oracle Enterprise, OpenSUSE, Ubuntu, Fedora, Debian és Gentoo Linux disztribúciók érhetőek el az EC2-ben, továbbá OpenSolaris és Windows Server 2003. A számítási és memóriakapacitáson túl a hálózati forgalomért és az adatterületért is fizetnünk kell -- a tárterületért havi 25 forintot gigabájtonként és ugyanennyit egymillió lemezműveletért, továbbá 23 forintot minden beérkező gigabájt, és 40 forintot minden kimenő gigabájt után.

Az IBM nem az első, mely a szoftvereit felkészíti az Amazon EC2-ben való működésre. Az Oracle 11g, a Microsoft SQL Server Standard 2005, és a Sun MySQL Enterprise adatbáziskezelők már jelen vannak, és testreszabható AMI-kat lehet belőlük létrehozni, ahogyan előre elkészített AMI-k százai állnak rendelkezésre. Hozzáférhető Apache és IIS is, ahogyan Java Application Server és JBoss Enterprise Application Platform, vagy Ruby on Rails is. Látható, hogy az Amazon jelenleg elsősorban a webes alkalmazásokra helyezi a hangsúlyt, ami a cloud természetéből fakadóan kézenfekvő. További információ, leírások és útmutatók az IBM-Amazon cloud kezdeményezéséről az IBM honlapján olvashatóak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról