Szerző: Bodnár Ádám

2009. február 23. 09:48

Tavaszra csúszik a Firefox 3.1 érkezése

Várhatóan a második negyedévre csúszik a Firefox 3.1 megjelenése -- a fejlesztői csapatból többen felvetették, hogy ki kellene hagyni a TraceMonkey névre hallgató JavaScript-motort, mivel leginkább az késlelteti az új böngésző megjelenését.

[HWSW] Várhatóan a második negyedévre csúszik a Firefox 3.1 megjelenése -- a fejlesztői csapatból többen felvetették, hogy ki kellene hagyni a TraceMonkey névre hallgató JavaScript-motort, mivel leginkább az késlelteti az új böngésző megjelenését.

TraceMonkey-val vagy nélküle?

David Baron, a Firefox egyik fejlesztője a Mozilla fórumon úgy vélekedett, a TraceMonkey nélkül már ki lehetett volna adni a Firefox 3.1-et, de legkésőbb márciusra elkészülne. Szerintem el kellene döntenünk, mennyit várjunk a TraceMonkey-ra -- vélekedett Baron. A TraceMonkey felett bábáskodó csapat egy tagja, Graydon Hoare is egyetértett. Szerinte hiába villámgyors az új JavaScript-motor, a böngésző enélkül is működőképes, legfeljebb alapértelmezésként ki kellene kapcsolni mint ahogy az a Beta 1 esetében is történt.

A Firefox 3.1 két legfontosabb újdonsága a TraceMonkey JavaScript-motor, valamint a sokszor "pornómódként" aposztrofált privát böngészési funkció. Előbbivel az oldalak renderelési sebességét tekintve immár felveszi a versenyt a Firefox a villámgyors oldalbetöltéséről híres, szeptemberben megjelent Google-böngészővel, a Chrome-mal, a privát böngészést bekapcsolva pedig a böngésző nem tárol semmilyen információt, amiből a PC-n kideríthető lenne, hogy a felhasználó merre járt, milyen weboldalakat látogatott meg, mit töltött le.

Mike Shaver, a Mozilla fejlesztőcsapatának egyik vezetője ugyanakkor úgy véli, a TraceMonkey fontos része a Firefox 3.1-nek és nagyon szeretnék ezt eljuttatni a felhasználókhoz, így a Firefox új verziója szinte biztosan megvárja a TraceMonkey elkészültét. "Időt szánunk rá hogy ezt rendbetegyük" -- mondta Shaver. "A Firefox 3.1 megjelenése után senki sem fog erre emlékezni, csak az a srác aki a Wikipedia-bejegyzést írja. A felhasználóknak csak az számít, hogy fut a Firefox 3.1."

Elhúzódó fejlesztés

A TraceMonkey hibái miatt január végén a Mozilla közölte, el kell halasztani a Firefox 3.1 harmadik bétájának megjelenését. Akkor még úgy tűnt, az első negyedévben megérkezhet a végleges változat, azonban mára biztossá vált hogy ez nem fog bekövetkezni, a Beta 3-nak egyelőre se híre se hamva, nem beszélve a megjelenésre szánt (RC) verziókról -- a Firefox 3 esetében két RC-re is szükség volt a végleges változat kiadása előtt. A most elérhető legfrissebb előzetes, a Beta 2 még december elején jelent meg.

A Firefox 3.1-ről már a Firefox 3.0 megjelenésekor elkezdett beszélni a Mozilla. Az eredeti tervek szerint a böngésző frissítésébe azok a funkciók kerültek volna bele, amelyek időhiány miatt kimaradtak a nyáron debütált 3.0-ból. Kezdetben úgy tűnt, a Firefox 3.1 még 2008 vége előtt megérkezhet, a legújabb menetrend alapján viszont közel 1 évet vesz igénybe a fejlesztés. Még az is megeshet, hogy az Internet Explorer 8 előbb jön meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról