:

Szerző: Koi Tamás

2009. február 4. 15:38

Barátainkat is megkereshetjük a mobilos Google Maps-szel

A barátokkal és családtagokkal is megoszthatják aktuális tartózkodási helyüket az okostelefonokra fejlesztett Google Maps mobilos alkalmazás új verziójának a felhasználói. A mobiltelefonok közösségi felhasználását erősítő új funkció, a Latitude nem csak mobilkészülékeken, hanem számítógépeken is használható.

[HWSW] A barátokkal és családtagokkal is megoszthatják aktuális tartózkodási helyüket az okostelefonokra fejlesztett Google Maps mobilos alkalmazás új verziójának a felhasználói. A mobiltelefonok közösségi felhasználását erősítő új funkció, a Latitude nem csak mobilkészülékeken, hanem számítógépeken is használható.

Közzétehetik helyzetüket az új Google Maps mobiltelefonos alkalmazás használói, valamint közelítőleg pontos tájékoztatást kaphatnak ismerőseik, rokonaik aktuális tartózkodási helyzetéről -- feltéve, hogy azok engedélyezik a helyzetük közzétételét. A Latitude a térképprogram „My location” helymeghatározó funkciójára épít, azaz a cellainformációk alapján határozza meg a felhasználó helyzetét.

Google LatitudeGoogle Latitude

A helymeghatározáson és a tartózkodási hely kijelzésén túl a Latitude a hatékonyabb kommunikációt is segíti, így lehetőséget ad az online státuszú ismerősök felhívására, chatelésre, valamint státuszüzenet is megjeleníthető vele. A rendszer használatához meglévő Google Account szükséges, a belépés után a felhasználó eldöntheti, hogy kiket invitál meg a saját helymeghatározó profiljába, illetve kikkel kívánja megosztani helyzetét.

A Latitude a fejlesztők szerint maximálisan tiszteletben tartja a privát szférát, így mindenki (a meghívó fél és a meghívott is) eldöntheti egyenként, hogy kivel akarja megosztani helyzetét, kivel milyen mélységű információkat oszt meg. A kapcsolatokat csoportba rendezve megadható például, hogy a program bizonyos ismerősi körnek csak annyit áruljon el, hogy milyen városban tartózkodik a felhasználó, aki bármikor kiiktathatja a rendszert vagy éppen tetszőleges kamu információt is szolgáltathat tartózkodási helyéről.

A rendszer nem csak mobiltelefonról, hanem számítógépről is elérhető a Latitude iGoogle gadgeten keresztül. A mobiltelefonos Latitude a Google Android platformjára épülő okostelefonok mellett a legtöbb BlackBerry készülékkel, valamint Symbian és Windows Mobile operációs rendszert futtató készülékkel kompatibilis. A fejlesztők hamarosan ígérik az Apple iPhone és iPod Touch-kompatibilis változatot.

A Google 2005-ben vásárolta fel a hasonló funkciókat nyújtó, ugyanakkor jóval kevésbé látványos Dodgeballt, melynek megszüntetéséről -- alighanem a Latitude bemutatása miatt -- nemrég határoztak a vállalatnál. Az amerikai Verizon Wireless és a Vodafone szintén rendelkezik hasonló szolgáltatással (Loopt's), de helymeghatározáson alapuló közösségi hálózatot indít hamarosan a Nokia is Maps on Ovi néven.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.