Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Kié az információ a Facebookon?

Dojcsák Dániel, 2009. február 17. 15:49
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Február 4-én a Facebook megváltoztatta a felhasználási feltételeket, melyről a legtöbb tag bizonyára nem is értesült. Az online közösségek azonban komoly vitákba kezdtek, s egyre többen azt kérdezték, hogy ki is rendelkezik valójában a felhasználói adatokkal, információkkal. A szolgáltató vagy maga az egyén, akire vonatkoznak ezek?

[HWSW] Február 4-én a Facebook megváltoztatta a felhasználási feltételeket, melyről a legtöbb tag bizonyára nem is értesült. Az online közösségek azonban komoly vitákba kezdtek, s egyre többen azt kérdezték, hogy ki is rendelkezik valójában a felhasználói adatokkal, információkkal. A szolgáltató vagy maga az egyén, akire vonatkoznak ezek?

Bizalmi kérdés

A felhasználási feltételek újrafogalmazásának eredményeképp a Facebook a jövőben rendelkezhet a felhasználó adataival illetve az általa megosztott információkkal azután is, hogy az törölte magát a rendszerből. Ezt a személyiségi jogokat féltők azonnal démonizálták, és azt állították, hogy a Facebook az elveszített emberek adataival, elérhetőségeivel is kereskedhetne, ahogy teheti ezt teljesen legálisan bizonyos keretek közt a meglévőkével.

Sokan gondolják úgy, hogy a -- sokszor gonosznak beállított -- online szolgáltatók bizonyára vissza is élnek a rólunk megszerzett információkkal és azokat rosszindulatúan használják fel. A gyakorlatban viszont a webes közösségi szolgáltatók legfontosabb érdeke, hogy minden esetben korrektek, kiszámíthatók és megbízhatók legyenek, hisz a felhasználók bizalmát könnyű elveszteni, a tömeges kivonulás pedig a bevételek azonnali csökkenését vonja maga után.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója az erősödő vitákra kénytelen volt reagálni, s egy hosszú blogbejegyzésben taglalja, miért is nem tűnnek el egy felhasználó által generált információk, illetve tartalmak abban az esetben, ha valaki megszünteti a fiókját. Ugyanez a probléma más aspektusban már előkerült több közösségi hálózatnál is, például a hazai iWiW esetében is többen megkérdőjelezték, hogy a regisztráció törlését követően valójában törlődnek-e az adatok vagy csak a publikus részből tűnnek el.

Kontroll alatt

A fiatal webguru is éppen azt írja, hogy "a filozófiánk, hogy az emberek birtokolják saját adataikat és a magukról szóló információkat, s ők határozhassák meg, hogy kivel osztják meg. Viszont mikor valaki a Facebookon megoszt valamit, akkor elsőként meg kell hatalmaznia az üzemeltetőket egy licenccel, hogy használhassák az információt, így láthatóvá lehet tenni mások számára is azt. Enélkül a licenc nélkül nem segíthetnénk az embereknek megosztani a dolgaikat".

A probléma az, hogy amikor valaki információt hoz létre vagy tölt fel, adatot oszt meg, vagy egyszerűen küld valakinek egy üzenetet, akkor azt a rendszer két helyen tárolja. Egyrészt a létrehozó fiókjában, másrészt ott, ahová küldte, vagy azoknál, akikkel megosztotta. Miután valaki megszüntette a fiókját, az ott lévő információk az enyészeté lesznek, az elküldöttek viszont megmaradnak, ha akarja a felhasználó, ha nem.

A viták azért éppen most lángoltak fel, mert a Facebook kivett néhány frázist a felhasználási feltételek szövegéből, mely most azt sejteti, hogy a felhasználók minden adatot törölhetnek, amit a fiókjukon keresztül hoztak létre, pedig valójában nem. Zuckerberg magyarázata szerint túl bonyolult volt a jogi szöveg, amelyet most egyszerűsítettek, de a későbbiekben a cég továbbgondolja a kérdést, és még egyértelműbbé, tisztábbá teszi a feltételeket. Erről természetesen illene értesíteni a felhasználókat is, ellentétben a február eleji esettel.

Ugyanis hiába küzd a cég azért, hogy jó legyen a szolgáltatás és mindenki elégedett legyen, ha az emberek átverve érzik magukat, nehezen szavaznak majd bizalmat egy információ-aggregátornak, amivel legféltettebb titkaikat is megosztják. A felhasználók ugyanakkor egyszerre szeretnének teljes kontrollt, jogokat és birtoklást az általuk hordozott információk felett, miközben azt is szeretnék, ha képesek lennének minden hasznosat megosztani a barátaikkal, s keresni email címek, telefonszámok, fotók és egyéb adatok között. Ez a kettő üti egymást, tehát úgy tűnik, hogy aki nem tűri, hogy egyes információira nincs ráhatása, az ne ossza meg azokat.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.