:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. február 11. 14:30

A Gmail a levelekben is megmondja, hol vagy

Szinte minden héten bővül valami hasznos vagy éppen haszontalan funkcióval a Gmail funkcióinak tárháza. Tegnap egy olyan aprósággal frissült a levelező, ami a folyton utazó emberek számára lehet hasznos kiegészítés: A Google Gears segítségével a Gmail-ből küldött leveleink aláírásába automatikusan beilleszthető, hogy földrajzilag honnan küldtük el az üzenetet.

[HWSW] Szinte minden héten bővül valami hasznos vagy éppen haszontalan funkcióval a Gmail funkcióinak tárháza. Tegnap egy olyan aprósággal frissült a levelező, ami a folyton utazó emberek számára lehet hasznos kiegészítés: A Google Gears segítségével a Gmail-ből küldött leveleink aláírásába automatikusan beilleszthető, hogy földrajzilag honnan küldtük el az üzenetet.

A kezdetek óta minden levelezőrendszer képes arra, hogy megmutassa, mikor írták meg a levelet, de eddig még egyik sem ajánlotta fel a lehetőséget, hogy azt is megmondja, hogy honnan. Pedig egy válaszlevélben, főleg a mobilinternet korában, alapvető kérdés lehet az, hogy "hol vagy?".

Marco Bonechi, a Google egyik szoftvermérnöke úgy érezte, hogy lenne igény erre a funkcióra, ezért a munkaidejének híres "20 százalékát" arra fordította, hogy létrehozott egy megoldást erre, melyet tegnap óta a Gmail Labs funkciói között bárki megtalálhat. A mini kiegészítés a használt IP-cím alapján állapítja meg a tartózkodási helyet, ami többnyire pontos, de bizonyos szolgáltatóknál akár meglepetéseket is okozhat.

A funkció élesítéséhez szükség van a böngészőn belül a Gears kiegészítő legfrissebb verziójára, ami támogatja a Location modult. Az első használatkor a böngésző pedig engedélyt fog kérni tőlünk, hogy a számítógép adataiból előtúrhassa az IP-címünket. Mivel a Location modul Gearshez van kötve, ezért egy internetkávézóban vagy egy vendéggépen egyszerűbb lesz inkább begépelni a levélbe, hogy merre járunk, mint telepítgetni, de a notebookkal és okostelefonnal felszerelt kalandorok számára praktikus lehet. Ha levelünkből látszik, hogy épp Fraknfurtban vagyunk, akkor barátaink nem feltétlenül hívogatnak telefonon csevegni.

Mivel a funkció nem kötelező, s bármikor kikapcsolható, sőt alkalmi esetben is egy mozdulattal kitörölhető az aláírás végéről ez a sor, ezért a mobiltelefonos Gmail helymeghatározással ellentétben ez várhatóan nem szúrja majd a szemét a személyiségi jogokat féltőknek. A Location egyébként a mobilkészülékekhez hasonlóan a "Sent from" kifejezést illeszti a levél végére, csak ebben az esetben, a város, régió és ország nevével egészíti azt ki. Tehát például így: "Sent from: Budapest Budapest Hungary".

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.