:

Szerző: Bizó Dániel

2009. február 10. 16:00

Németországban épül Európa első petaflopsos szuperszámítógépe

Németországban épülhet Európa első petaflopsos szuperszámítógépe, mégpedig a Jülichben található tudományos kutatóintézetben, mely a kontinens egyik szuperszámítógépes központja. A megrendelést elnyerő IBM egy BlueGene/P architektúrájú rendszert fog telepíteni, mely közel háromszázezer processzormagot használ.

[HWSW] Németországban épülhet Európa első petaflopsos szuperszámítógépe, mégpedig a Jülichben található tudományos kutatóintézetben, mely a kontinens egyik szuperszámítógépes központja. A megrendelést elnyerő IBM egy BlueGene/P architektúrájú rendszert fog telepíteni, mely közel háromszázezer processzormagot használ.

A részben a német szövetségi oktatásügyi minisztérium által finanszírozott projektben a Forschungszentrum Jülich tudományos intézetben építi meg az IBM az egyelőre név nélküli BlueGene/P rendszert, mely a három német szuperszámítógépes centrum összefogásával megszületett Gauss Centre for Supercomputing infrastruktúra része lesz. A gép várható csúcsteljesítménye 1 petaflops, vagyis másodpercenként milliószor milliárd lebegőpontos, 64 bites pontosságú matematikai művelet. A rendszert várhatóan az év közepén adják át, és kapacitását különféle természettudományos és mérnöki alapkutatásokra használják majd, például az éghajlat, biológia, félvezetők vagy üzemanyagcellák területein.

A rendszer 72 szekrényből épül fel, melyek egyenkét 1024 darab négymagos PowerPC 450 processzort tartalmaznak négyfoglalatos SMP-konfigurációkban, vagyis rackenként 4096 processzormag található -- a teljes rendszerben pedig 294 912 darab. A memóriakapacitás 144 terabájtot tesz ki, az optikai összeköttetés sávszélessége 5,1 gigabájt/s, késleltetése 160 nanoszekundum. A teljes installáció 2,2 megawattot fogyaszt, ez azonban ekkora teljesítmény mellett kifejezetten jó érték, wattonként 454 megaflops teljesítményt jelent, jóval energiahatékonyabb, mint a legfejlettebb x86-os szupergépek. A legenergiahatékonyabb szuperszámítógépes konfigurációk a PlayStation 3-ban használt Cell Broadband Engine derivatívájára, PowerXCell 8i chipekre épülnek, akár 500 megaflops/watt feletti hatékonysággal.

A jülichi BlueGene/P rendszer átadásakor bár valószínűleg toronymagasan Európa legerősebbjének bizonyul, hiszen más hasonló kaliberű projektről nem tudni, ez a teljesítmény legfeljebb a harmadik helyre lesz csak elég a Top500 listán: az Egyesült Államokban üzemelő Cray Jaguar és IBM Roadrunner rendszerek rendre 1,46 és 1,1 petaflopsos potenciállal rendelkeznek. Igaz, van, amiben a Jüliché az elsőség, a két amerikai gép ugyanis zárt, kormányzati projektekben vesz részt, míg a jülichi center kapacitására bármilyen békés célú tudományos kutatással lehet jelentkezni, így ez lesz a legerősebb, kizárólag tudományos célokat szolgáló installáció.


A jülichi szuperszámítógépes centrum

Jülich eddig is a legerősebb szuperszámítógépekkell rendelkezett Európában, a BlueGene/L architektúrájú, 37 teraflopsos JUBL-t 2006-ban adták át, majd 2007 során érkezett a JUGENE, teljesítménye 180 teraflops -- ezzel a 11. a világon, egy kínai, és kilenc amerikai installáció előzi meg. A kutatóintézet már akkor jelezte, hogy a petaflopsos teljesítmény kiépítése a cél, ahogyan a tudományos igények folyamatosan emelkednek. A BlueGene/P architektúra 3 petaflopsig skálázható, a közelgő BlueGene/Q pedig a 10 petaflopsot is elérheti később. Ahogyan a mostani projektet, úgy a JUBL és a JUGENE megépítését is döntő részben a német szövetségi kormány finanszírozta.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.