Szerző: Koi Tamás

2009. február 12. 14:38

Az Opera mindegyik webböngészője megkapja a Mini tömörítési technológiáját

A jövő héten kezdődő Mobile World Congress alkalmával régi-új, az internetkapcsolatok optimálisabb sávszélesség-kihasználását lehetővé tevő technológiával rukkol elő a webböngészőiről ismert Opera Software. A sávszélességgel spóroló, ezzel a szolgáltatók infrastruktúrájának terheltségét, illetve a letöltött adatmennyiségért fizető felhasználók költségeit mérséklő, továbbá a weboldalak gyorsabb megjelenítését célzó rendszer minden platformon elérhető lesz.

[HWSW] A jövő héten kezdődő Mobile World Congress alkalmával régi-új, az internetkapcsolatok optimálisabb sávszélesség-kihasználását lehetővé tevő technológiával rukkol elő a webböngészőiről ismert Opera Software. A sávszélességgel spóroló, ezzel a szolgáltatók infrastruktúrájának terheltségét, illetve a letöltött adatmennyiségért fizető felhasználók költségeit mérséklő, továbbá a weboldalak gyorsabb megjelenítését célzó rendszer minden platformon elérhető lesz.

Az Opera Turbo névre keresztelt technológiát a szoftvercég a jövőben a PC-gyártókon és a mobiltelefonokat gyártó cégeken keresztül az összes PC-s és mobiltelefonos webböngészőjébe beépíti, így a Turbo egyaránt része lesz az Opera Desktop és Opera Mobile böngészőknek. Az Opera Turbo ugyanazt az eljárást használja majd, mint az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő mobiltelefonos kliens, az Opera Mini, mely lényegében nem más, mint a weboldalak előre renderelt képének egyfajta megjelenítőablaka.

A Turbo bekapcsolásával az Opera webböngészők különböző változatai a weboldal teljes megjelenítéséhez szükséges sávszélességet akár 80 százalékkal is csökkenthetik -- a böngészők ilyenkor valójában az Opera saját szerverével kommunikálnak, mely előre letölti és a tartalom megváltoztatása nélkül tömöríti az oldalakat. Mindebből a felhasználó a cég ígérete szerint alig vesz majd észre valamit, igaz, a tömörítés mértékéből adódóan az oldalakon található képes és grafikus elemek minősége az Opera Minivel szerzett tapasztalatok alapján jelentősen romolhat.

Hasonló módszerrel végzett tömörítési technológiát több mobilszolgáltató is alkalmaz mobil szélessávú interneteléréseinél, részben a hálózat terheltségét, részben a felhasználók költségeit csökkentendő. Ilyen például a Vodafone hazánkban is működő Vodafone Internet Plusz szolgáltatása, melyhez az internet.vodafone.net APN-t kell megadni a modemek megfelelő beállításánál. Ilyenkor a böngészőben semmilyen további paramétert nem kell átállítani, az oldalak a továbbiakban áttömörítve érkeznek a kliensgépre a Vodafone szervereiről.

A hasonló elven működő, böngészőkbe épített Opera Turbo a szabadon letölthető Opera browserekbe nem kerül bele, csak a PC-gyártók és a mobilkészülék gyártói által előtelepített változatokban lesz elérhető.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról