Szerző: Bodnár Ádám

2009. február 6. 14:37

Csendben megérkezett az új, kicsit gyorsabb Intel Atom

Az Intel csendben megkezdte Atom N280 processzorának szállítását, amelyel alighanem számos alkalommal találkozhatunk majd a közeljövő netbookjaiban. Az Asus már be is mutatta N280-alapú első netbookját, az Eee PC 1000HE-t.

[HWSW] Az Intel csendben megkezdte Atom N280 processzorának szállítását, amelyel alighanem számos alkalommal találkozhatunk majd a közeljövő netbookjaiban. Az Asus már be is mutatta N280-alapú első netbookját, az Eee PC 1000HE-t.

Az N280 mindössze pár apróságban különbözik elődjétől, az N270-től. A rendszerbusz órajele 533 MHz-ről 667 MHz-re növekedett, a processzor működési frekvenciája pedig 1,6 GHz-ről 1,66 GHz-re növekedett, ezt leszámítva azonban nincs a két változat között különbség. Ami ennél sokkal érdekesebb, az az N280-hoz passzoló új chipkészlet, a GN40, amelynek integrált GMA 4000 videovezérlője akár 720p felbontású filmeket is gond nélkül a képernyőre varázsol -- a megnövekedett teljesítményért azonban magasabb fogyasztással is kell fizetni.


Asus Eee PC 1000HE

Az Intel eredetieg a második vagy harmadik negyedévre tervezte az N280 és a GN40 piacra dobását, a sietség alighanem az NVIDIA Ion plaform fenyegetésének köszönhető. A grafikus chipjeiről ismert cég az év végén jelentette be, hogy egy GeForce 9400-alapú integrált chipkészletet készít az Intel Atomhoz, amely megfelelően nagy grafikus teljesítményt nyújt majd HD-videók lejátszásához vagy akár játékok futtatásához is. Mivel a netbookok népszerűsége töretlenül nő, az Intel alighanem nem akarta átengedni a kezdeményezést az NVIDIA-nak ezen a területen.

Hogy a netbookok mekkora hatással voltak a PC-eladásokra azt mi sem bizonyítja jobban annál, hogy az elemzőcégek mellett a gyártók is folyamatosan alulbecsülték a termékkategóriában rejlő lehetőségeket. A DisplayBank becslései szerint 2008-ban az eladott 133 millió notebook 11 százaléka volt netbook, idén az arányuk 17 százalékra nőhet, 2012-re pedig megközelítheti a 20 százalékot is, ami 45 millió gépet jelent. A növekedés mozgatóreje a mobilitás iránti igény mellett a Wi-Fi/3G hálózatok terjedése, illetve a webes alkalmazások népszerűsége.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról