Szerző: Bányai György

2009. február 23. 09:52

A Ricoh új fényképezőgépe csak elsőre nagy durranás

A Ricoh bemutatta a CX1 kompaktfényképezőjét, mely a nagy átlagtól eltérően CMOS-képérzékelőt alkalmaz. A 9,1 megapixeles fényképező két, közvetlenül egymás után készült képből egy szélesebb dinamikatartományú végeredményt is képes előállítani, kár, hogy erre a JVC már 2000-ben képes volt.

[HWSW] A Ricoh bemutatta a CX1 kompaktfényképezőjét, mely a nagy átlagtól eltérően CMOS-képérzékelőt alkalmaz. A 9,1 megapixeles fényképező két, közvetlenül egymás után készült képből egy szélesebb dinamikatartományú végeredményt is képes előállítani, kár, hogy erre a JVC már 2000-ben képes volt.

A Ricoh CX1 a gyártó korábbi kompaktjainak formavilágát továbbvivő, 9,1 megapixeles fényképező, melynek képérzékelője CMOS-típusú. A Smooth Imagine Engine IV képfeldolgozó processzor két, közvetlenül egymás után készült képből -- melyek egyike alul-, másik pedig kissé túlexponált -- olyan végeredményt képes összeállítani, mely dinamikatartománya az átlagos képeken jelentős mértékben mutat túl.


A Ricoh bejelentése szinte csak erről a lehetőségről szól, alig találni a fényképező további adatairól pár sort, így csak érintőlegesen esik szó a 3 hüvelykes, 920 ezer képpontos kijelzőről, vagy a 28 milliméteres kezdőlátószögről, illetve a 7,1-szeres zoomot kínáló optikáról. Egy mondat még ismerteti a sorozatfelvételi képesség maximumát, miszerint a CX1 VGA-felbontásban akár 120 képkockás sebességgel is fényképezhet.

A bejelentés javarészt a Dynamic Range Double Shot-üzemmódról szól, mely alaposan ismerteti, hogy a fényképezőgép olyan dinamikát kínál a két fényképből összeállított fotón, amelyre a korábbi gépek esetében nem volt még példa. Bizonyára elkerülte a közlemény íróit a JVC 2000-ben bejelentett GC X1 fényképezőgépe, mely 3,3 megapixeles felbontáson már közel egy évtizede képes volt erre.


Kilenc évvel később is inkább a JVC őskövülete -- 2001-ben 89 ezer forintért hazánkban is lehetett kapni -- érdemel több szót, mely egyik, a fény beesési szögét változatni képes alkatrészének egy pixelnyi (3,45 mikron) elmozdításával gyakorlatilag megduplázta az állóképek készítésekor a felbontást, így a 3,3 megapixeles képérzékelő szoftveres nagyítás alkalmazása nélkül is képes volt 6 megapixeles képek rögzítésére, igaz, két részletben.

Ennek a gépnek másik üzemmódjában is két kép készült ám eltérő záridővel, tágabb dinamikával és a szenzor 3,3 megapixeles felbontásában. Na ezt találta megint fel a Ricoh -- igaz háromszor nagyobb felbontásban és a gyors szenzornak, valamint feldolgozóegységnek hála rövidebb időigénnyel -- a 430 dollárért március közepétől megvásárolható kompaktgépben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról