Szerző: Koi Tamás

2009. február 27. 13:14

Sangean WFR-1 -- internetrádió heroináron

Az asztali internetrádiók, azaz a hagyományos rádiótunerek és számítógépek kereszteződéséből kifejlődött szórakoztatóelektronikai eszközök egyre több gyártó -- jellemzően egzotikusabb távol-keleti piaci szereplők -- kínálatában jelennek meg, ahogy a rádiózás eme új formája iránt egyre nagyobb az érdeklődés. A digitális rádiózás jövőjét alighanem ez a csapásirány határozza majd meg, amellett, hogy a helyi politika, a műsorszórók és tartalomszolgáltatók saját érdekeiket szem előtt tartva sürgetik vagy éppen az összes rendelkezésükre álló eszközzel akadályozzák a földi sugárzású digitális rádióadás (nálunk ehhez a DAB+ szabványt választották az illetékesek) elindulását.

[HWSW] Az asztali internetrádiók, azaz a hagyományos rádiótunerek és számítógépek kereszteződéséből kifejlődött szórakoztatóelektronikai eszközök egyre több gyártó -- jellemzően egzotikusabb távol-keleti piaci szereplők -- kínálatában jelennek meg, ahogy a rádiózás eme új formája iránt egyre nagyobb az érdeklődés. A digitális rádiózás jövőjét alighanem ez a csapásirány határozza majd meg, amellett, hogy a helyi politika, a műsorszórók és tartalomszolgáltatók saját érdekeiket szem előtt tartva sürgetik vagy éppen az összes rendelkezésükre álló eszközzel akadályozzák a földi sugárzású digitális rádióadás (nálunk ehhez a DAB+ szabványt választották az illetékesek) elindulását.

A tajvani székhelyű, 1974-ben alapított Sangeannak is akad olyan eszköze, mely az internetrádiókat és a digitális földfelszíni rádióadásokat egyaránt képes befogni. Nálunk most egy olyan, csúcsmodellnek tekinthető asztali internetrádió, a WFR-1 fordult meg, mely DAB+ tunert egyelőre nem tartalmaz (ez a típus csak áprilisban érkezik), a hazai műsorszóró hálózat jelenlegi műszaki és tartalmi felépítéséből kiindulva azonban ez aligha számít komoly hátránynak.

Szól a netrádió

A Sangean WFR-1 funkcióit tekintve nagyon hasonlít a korábban nálunk járt Revo iBlik RadioStation asztali internetrádióra, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy a WFR-1 a Revo megoldásával ellentétben meglepően jól szól, cserébe viszont sokkal többet is kérnek el érte. Az eszköz jelen esetben sem más, mint egy internetrádióra kihegyezett célszámítógép, mely nagyjából 16 ezer rádióadást vagy podcastot képes \"befogni\", ezen kívül FM-rádióként is üzemel, így fogja a földi sugárzású (FM) adókat, emellett van hálózati médialejátszó funkciója is.

A készülék formatervére leginkább a modern elegancia jellemző: a WFR-1 a high-end berendezéseket idézően faburkolatú dobozt kapott, az előlap fényes műanyag, leszámítva a hangszórók borítását. A rádió összességében egy rendkívüli jó minőségű berendezés benyomását kelti, ráadásul már a doboz tömege alapján érezhető, hogy van benne anyag, ami eleve helyzeti előny, még akkor is, ha a majd 3 kilogrammos tömeg egy részét minden bizonnyal a beépített tápegység adja.

[+] Revo iBlik internetrádió -- rádiózni szokol?

Az internetrádió előlapján a két hangszóró közé ékelt fényes kezelőfelületen összesen tíz nyomógomb és egy fém tekerőgomb található. Ez az első ránézésre hangerőszabályzónak tűnő kezelőszerv valójában a navigációt szolgálja a közvetlenül felette elhelyezett, barnás fényű pontmátrixos kijelzőn megjelenő menüben. A gomboknak ellenben nincs háttérvilágításuk (kivéve a bekapcsológombnak), ráadásul elég halvány a feliratozásuk, így eleinte kissé nehéz kiigazodni a felületen. A hátlapon három jack-csatlakozó (egy fejhallgatókimenet, egy vonalszintű kiement és egy aux bemenet), egy Ethernet-port és egy USB-kapu sorakozik (utóbbi csak szoftverfrissítésre használható). A rádión két antenna található, a nagyobbik az FM-vételt, a kisebbik a WLAN-csatlakozást segíti.

A Sangean WFR-1 üzembe helyezése az átlagos rádióknál megszokottakhoz képest kissé eltérő, az internetrádió hangolási folyamatában a csatornakeresést az alap internetbeállítások konfigurálása helyettesíti -- ha vezeték nélküli kapcsolatot használunk, itt kell kiválasztanunk a hozzáférési pontot, valamint beállítani a csatlakozáshoz szükséges paramétereket (a WFR-1 a WEP/WPA+PSK titkosítási algoritmusokat egyaránt ismeri). Vezetékes kapcsolatnál erre nincs szükség, az egyszerű és kézenfekvően használható menüben navigálva azonnal eljuthatunk az internetrádiók listájához, melyek közt műfaj, régió, népszerűség és más feltételek közt böngészhetünk.

A kedvenc csatornákból maximum húszat lehet elmenteni, ráadásul ezt kényelmesen, egy internetes böngészőben futó felületen is elvégezhetjük, akár távolról is -- a Frontier Silicon Radio Portal nevű oldalán eszközölt beállítások a regisztráció után automatikusan szinkronizálódnak a készülékre. Az FM-csatornák beállítása nem bonyolultabb, mint bármely más, FM-rádiónál, az analóg rendszer támogatja az RDS-üzemmódot is.

A WFR-1 a fentieken túl hálózati médialejátszóként is üzemel, így hálózati DLNA-kliensként is szóra bírható, ami alkalmasint hasznos és jó funkció, kár, hogy arról sehol nem található részletes információ, hogy milyen formátumokat támogat (az MP3 és WMA fájlok lejátszása azért nem okozott gondot neki, tehát a legelterjedtebb formátumokat kipipálhatjuk). A rádió emellett ébresztőként is működik, választhatunk, hogy csipogásra, netán a legutóbb hallgatott FM-sugárzású vagy internetes rádióra akarunk ébredni.

Szépen szól, de ennyiért?

A Sangean Wi-Fi-s internetrádiókból álló kínálatának csúcsán elhelyezkedő WFR-1 amellett, hogy sokoldalú rádiókészülék, méretét meghazudtolóan szépen szól. A két, egyenként 5 watt teljesítményű hangszóró nagyon látványosan dolgozik mind a mély, mind a magas tartományokban, a doboz magasabb hangerőn sem akar szétesni, a jelek szerint tehát a mérnökök az átlagosnál több figyelmet szenteltek a bass-reflex csővel is ellátott készülékház akusztikai kialakítására. A hangzásvilág bár tisztán is kellően dinamikus, egy hat előre beállított lehetőséget kínáló, hangszínszabályzónak csúfolt funkcióval tovább paraméterezhető: többsávos equalizer helyett a Sangean WFR-1-nél csak a mély- és magashang-kiemeléssel (vagy csillapítással) lehet játszani.

A csatornákat a böngészőben is kiválaszthatjuk

A tajvani gyártó internetrádiója tehát a Revo iBlik RadioStation-nel ellentétben nem csak a szolgáltatások, hanem a hangminőség terén is kiemelkedőt nyújt, más kérdés, hogy mindezt gyakorlatilag heroináron kínálja. A mi lelkesedésünket legalábbis meglehetősen letörte, amikor megláttuk, hogy a Sangean WFR-1 bruttó végfelhasználói ára üzlettől függően 80-90 ezer forint közt alakul.

A készülék valamivel vonzóbb ajánlat lehetne, ha ennyi pénzért a rögzítési lehetőség (memóriakártyára, USB-s eszközre) is adott lenne, de nekünk éppúgy hiányzott róla a digitális hangkimenet, vagy éppen a készülékek közti szinkronizálási lehetőség is. A Sangean portfóliójában vannak ilyen megoldások egyébként, csakhogy azok nem használhatók internetrádióként, ráadásul azokért még több pénzt kérnek (igaz, valószínűleg még a WFR-1-nél is erőteljesebben szólnak), Magyarországon azonban hiába is keresnénk őket a boltok polcain.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról