Szerző: Dojcsák Dániel

2009. február 13. 14:01

Visszamegy az időben a YouTube

A YouTube hivatalos blogján jelentette be, hogy elkezdte a tesztelését a videóletöltő szolgáltatásának, mellyel végre lehetővé válik trükközés nélkül bizonyos tartalmak merevlemezre mentése. A szolgáltatástól természetesen komoly bevételeket várnak, s a tartalmat feltöltő akár fizetőssé is teheti a letöltést.

[HWSW] A YouTube hivatalos blogján jelentette be, hogy elkezdte a tesztelését a videóletöltő szolgáltatásának, mellyel végre lehetővé válik trükközés nélkül bizonyos tartalmak merevlemezre mentése. A szolgáltatástól természetesen komoly bevételeket várnak, s a tartalmat feltöltő akár fizetőssé is teheti a letöltést.

A Google számos olyan szolgáltatással rendelkezik, mely a web 2.0 korszak mintapéldája, de még a portfólió egyik legnépszerűbb tagja, a YouTube sem képes elegendő bevételt termelni. A vállalat több kevésbé sikeres kezdeményezés után most egy új üzleti konstrukciótól várja a megváltást: a felhasználók díjfizetés ellenében saját gépükre is letölthetik majd kedvenc YouTube-videóikat.

A keresőcég tavaly októberben e-kereskedelmi portált szeretett volna faragni a YouTube-ból, aminek egyelőre nem sok látszatja van, s most visszamenve az időbe, pénzt kérnének azoktól, akik nem elégszenek meg a videók online elérhetőségével. Annak ellenére, hogy a trendek abba az irányba mutatnak, hogy mindenféle információt és tartalmat a leghatékonyabb az internetfelhőn belül tárolni és kezelni, a nagy tömegek számára egyelőre még evidensebb választásnak tűnik valamit előbb letölteni, majd régimódi adattárolókon hurcolni magukkal, esetleg e-mailben csatolva továbbküldeni.

A mostani projekt első lépéseként a YouTube megengedi néhány nagyobb partnerének, hogy beárazzon egyes videókat, igaz csak a letöltésre vonatkozóan. A résztvevő tartalomtulajdonosoknak lehetőségük van akár ingyenesen is kínálni a videót, de ha pénzt kér, akkor is válogathat a különböző licencek közül. A felhasználók pedig, akik igénybe veszik a fizetős szolgáltatást, a Google Checkouton keresztül egyenlíthetik ki számlájukat, illetve egy újonnan megjelenő "My Purchases" menüpontban követhetik, hogy mely filmeket vették meg korábban.

A videók MP4 formátumban tölthetők le, de a H.264-es MPEG4 videó- és az AAC hangkódolás megmarad. A letöltések ára várhatóan 1 dollár, illetve inkább 99 cent lesz. A kiadókat ugyanakkor elriaszthatja a letöltés funkció, hiszen a helyben tárolt tartalom ellenőrzés nélkül továbbmásolható. Igaz ez eddig is így volt, számos YouTube archiváló program létezik már most is. A nagy nyilvánosság előtt, illetve a YouTube oldalain közvetlenül egyelőre még nem érhető el a megoldás, de pár hónapon belül kiderül, hogy ez is egy hamvába holt próbálkozás csupán, vagy valóban sikeres bevételforrássá válik a letöltés.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról