Szerző: Koi Tamás

2009. február 13. 11:41

Játékot és filmet egyszerre tartalmazó Blu-ray lemezen dolgozik a Sony

Újabb vevőcsalogató funkciót szán a PlayStation 3 játékkonzolnak a Sony, hogy a lassan egy éve változatlan árú hardver eladásait ösztönözze. Lapértesülések szerint még idén megjelenhet a boltok polcain egy olyan hibrid Blu-ray lemez, mely a játékprogram mellett filmet is tartalmaz.

[HWSW] Újabb vevőcsalogató funkciót szán a PlayStation 3 játékkonzolnak a Sony, hogy a lassan egy éve változatlan árú hardver eladásait ösztönözze. Lapértesülések szerint még idén megjelenhet a boltok polcain egy olyan hibrid Blu-ray lemez, mely a játékprogram mellett filmet is tartalmaz.

A Sony a játékgépet korábban -- különösen a kezdeti, játékszegény időszakban -- részben a fejlett multimédiás képességeit hangoztatva igyekezett eladni, nagy hangsúlyt fektetve arra, hogy a PlayStation 3 asztali Blu-ray lejátszóként is jól használható. A játékkonzolnak komoly szerepe volt abban, hogy Blu-ray Disc formátum tavaly év elején végül felül tudott kerekedni riválisan, a HD DVD-n, a továbbra is veszteségesen gyártott új PlayStation azonban az elmúlt egy évben nem követte az asztali Blu-ray lejátszók árcsökkentését, így mára csaknem teljesen érvényét vesztette az a korábbi állítás, hogy a PlayStation 3 a legjobb ár/érték arányú Blu-ray lejátszó a világon.

A cég most egy olyan, a PlayStation 3 konzolokban rejlő lehetőségeket a végletekig kiaknázó hibrid lemezen dolgozik, mely a játékgépek jelenlegi vagy leendő tulajdonosai számára jelentős plusz értéket képviselhet, más kérdés, hogy egyelőre senki sem tudja, mindezért milyen árat kér majd a Sony. A gyártó szándékai szerint hamarosan olyan lemezeket dobna piacra a játékkiadókkal és a filmstúdiókkal karöltve, melyek játékprogramot és Blu-ray mozifilmet egyszerre tartalmaznának.

A hibrid lemezről egyelőre semmilyen konkrét információt nem közölt a Sony, az illetékesek szerint a fejlesztőknek azonban máris nagyon tetszik az ötlet: \"Egy lemezre játékot és filmet is tehetünk, ebben látunk jövőt. (…) Biztosan meg fog jelenni idén egy ilyen megoldás\" -- mondta el a Video Business magazinnak John Koller, a PlayStation 3 hardveres marketingrészlegének vezetője. Koller szerint leginkább azok a kiadók érdeklődnek a lehetőség után, akik valamilyen hollywoodi sikerfilm adaptációjaként rukkoltak elő a játékkal.

A technológiai megvalósításról csak annyit sejteni, hogy a hibrid lemez egy hagyományos kétrétegű Blu-ray korong lesz, mely legfeljebb 50 gigabájt tárkapacitást kínál fel a filmes tartalomnak és a játékprogramnak. A Sony korábbi állítása szerint egy PlayStation 3 játék nagyjából 30-40 gigabájtnyi helyet foglal, így ez alapján legalábbis kérdéses, hogy jut-e hely a lemezen a szoftver mellett egy egész estés mozifilm HD-s változatának.

További aggály, hogy a hibrid lemezek vásárlóit a magas fogyasztói ár is elriaszthatja, a játékprogramok eladásából bevételt remélő Sony ugyanis aligha engedheti meg magának, hogy a szoftvert lényegesen olcsóbban adja, és az sem valószínű, hogy a stúdiók számottevően mérsékelnék a HD-s tartalmak jogdíját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról