:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. február 20. 15:31

VIA Nanóhoz is készít netbook-chipkészletet az NVIDIA

Az NVIDIA elnök-vezérigazgatója a tajvani Digitimes ipari lapnak hivatalosan is megerősítette, hogy a vállalat még az idén piacra dobja a VIA Nano processzorokhoz szánt Ion 2 platformját, amelynek fejlesztési munkálatai már gőzerővel haladnak.

[HWSW] Az NVIDIA elnök-vezérigazgatója a tajvani Digitimes ipari lapnak hivatalosan is megerősítette, hogy a vállalat még az idén piacra dobja a VIA Nano processzorokhoz szánt Ion 2 platformját, amelynek fejlesztési munkálatai már gőzerővel haladnak.

Tavaly nyáron reppentek fel az első pletykák az NVIDIA és a VIA együttműködéséről -- a tajpeji Computex kiállításon, a Nano processzor hivatalos premierjén meghívott vendégként jelen volt az Drew Henry, az NVIDIA chipset üzletágáért felelős vezetője is, aki a protokollnak megfelelően dicsérő szavakkal illette a VIA Nanót. A Digitimes már akkor tudni vélte, hogy a két cég szorosabbra húzza az együttműködést a chipkészletek terén, amelyet csak erősített, hogy július elején a VIA közölte, teljesen felhagy a chipkészletek fejlesztésével és minden erejével a Nanóra koncentrál.

Nem sokkal később még olyan információk is napvilágot láttak, hogy az NVIDIA a VIA bekebelezését fontolgatja, azonban ezekről később kiderült, hogy alaptalanok voltak. Jen-Hsun Huang, az NVIDIA elnök-vezérigazgatója azonban mostani bejelentésével megerősítette, vállalatának komoly tervei vannak a netbook-szegmensben, amelyet jelenleg kizárólag az Intel ural az Atom processzorral és a hozzá kapcsolódó 945 chipkészlettel.

A mai netbookok egyik legnagyobb problémáját a chipkészletbe integrált Intel GMA950 videovezérlő jelenti, amely 2005 óta van a piacon, így semmiképp se nevezhető naprakész megoldásnak, teljesítménye és szolgáltatásai nem a HD-korszak igényeire szabottak. Ezt felismerve az NVIDIA decemberben mutatta be az Ion platformot, melynek alapja a GeForce 9400M chipkészlet, amely egy teljes DX10-gyorsításra kifejlesztett, HD-videók lejátszására optimalizált grafikus magot tartalmaz.

A grafikus chipjeiről ismertté vált amerikai cég azt ígéri, hogy egy Ion-alapú netbookon kiválóan fut majd a Windows Vista Areo grafikus felülete vagy akár a Windows 7, a gépeken -- külső megjelenítőre kapcsolva -- akár 1080p felbontású videókat is zökkenésmentesen lehet majd nézni, de akár a legújabb játékok, a Call of Duty 4 vagy a Spore is játszhatók anélkül, hogy ezt a netbook akkumulátoros üzemideje jelentősen megsínylené.

Az Ion 2 minden bizonnyal az Ion leszármazottja lesz, amely a VIA Nano processzorokkal alkothat majd párost. Ezzel újabb szereplővel bővülhet a netbookplatformok piaca, aminek főképp a vásárlók örülhetnek: a mai netbook-kínálatban a gépek közti különbségek jórészt külsőségekre korlátozódnak, a burkolat alatt szinte minden esetben ugyanazok az alkatrészek lapulnak. 2009-ben az Atomhoz csatlakozik a Nano, az NVIDIA Tegra, valamint a Freescale i.MX515.

[+] Elég gyors lehet a Nano az Intel ellen

A netbookok villámgyorsan a fogyasztók kedvenceivé váltak, azonban több gyártó visszajelzései szerint sok vásárló pár nap után egyszerűen visszaviszi a boltokba ezeket a gépeket, amikor kiderül, hogy a képességeik korlátozottak. Az NVIDIA-nál úgy látják, az Ionra épülő netbookok esetében kisebb a kockázat, hiszen a fogyasztók akár játszhatnak is rajtuk vagy HD-videókat is nézhetnek, vagyis a funkcionalitást tekintve semmiben sem maradnak el egy \"teljes méretű\" notebooktól. Az első, Ion-alapú netbook még a nyáron meg fog jelenni, ára 300 dollár körül lehet, állítja az NVIDIA. Az Ion 2-re épülő gépek várhatóan ősszel, de legkésőbb karácsonyra a boltokban lehetnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.