:

Szerző: Bányai György

2009. február 12. 12:37

Az Intel még februárban elkezdi villámgyors SSD-inek szállítását

Az Intel még a hónap folyamán megkezdi az X-25E SSD szállítását. A szerverekbe, tárolókba szánt SATA-meghajtó egyszintű cellaszervezése következtében villámgyors olvasási és írási sebesség elérésére is képes lehet.

[HWSW] Az Intel még a hónap folyamán megkezdi az X-25E SSD szállítását. A szerverekbe, tárolókba szánt SATA-meghajtó egyszintű cellaszervezése következtében villámgyors olvasási és írási sebesség elérésére is képes lehet.

A 2,5 hüvelykes új X-25E 64 gigabájt tárkapacitással érkezik, és villámgyors írási és olvasási sebességével újabb pezsgést vihet a piacba, ugyanis maga mögé utasítja sok szereplő hasonló kapacitású termékeit, közte a terület egyik vezetőjével, a Samsung Electronicsszal. Az Intel X-25E sorozatú SSD-k tárterületére az adatok akár másodpercenkénti 170 megabájtos teljesítménnyel másolhatók, ezeket szekvenciálisan olvasni legfeljebb 250 megabájt/s sebességgel lehet.

Vonzerejüket azonban leginkább nem ez, hanem műveletvégzési gyorsaságuk jelenti: másodpercenként legalább 35 ezer 4 kilobájtos olvasást tudnak végrehajtani, miközben egy 15 ezres fordulatú SCSCI lemez kevesebb mint 200 IOPS-ra képes -- vagyis egy hatalmas diszktömb I/O-műveleti teljesítményére képes egyetlen SSD. Ez az olyan sok kis műveletből összeálló tranzakcionális területeken ütközik ki, mint a nagyterhelésű web- és adatbázis-kiszolgálás vagy egy IT-infrastruktúra központi naplózása.

Az Intel X-25E szilárdtestes meghajtó SLC-felépítésű (egyszintű cellaszervezés), az olvasási késleltetés pedig 75 mikromásodperc, ami mintegy negyvened része egy 2,5 hüvelykes, percenként 15 ezret pörgő merevlemezének. Az X-25E egy ausztrál online viszonteladónál már rendelhető, melyet az Intel február 22-től szállít. A 64 gigabájtos X-25E ára 790 amerikai dollár lesz, mellette a korábbi, 32 gigabájtos változat változatlan, 410 doláros áron kapható.

Áruk bár kapacitásarányosan magas, a hasonló felhasználási célú vállalati szerver SSD-khez képest olcsók, és gyorsítótárként alkalmazva akár több tucat merevlemezt válthatnak ki, ami végeredményben költség- és helymegtakarítást jelent, valamint egyszerű és olcsó megoldását kínálják a lemezműveleti sebességre visszavezethető teljesítménybeli problémáknak -- egy szerver- vagy tárolókasztnin belüli bővítéssel elkerülhető egy (újabb) külső tárolótömb beszerzése. SSD-opcióval már többek közt az egyes EMC Symmetrix és Clariion, a Sun Microsystems StorageTek és NetApp tárolókban, míg a tárolópiac nagyjából harmadát adó HP, IBM és Dell konzervatívabb megközelítéssel csak a jövőben tervezik bevezetni a nagyvállalati flash-meghajtókat.

Intel X-25E

A villámgyors SSD-k piacra dobását az Intel számára a Micron Technologyval közös fejlesztés tette lehetővé. Az Intel 2005-ben a Micronnal közös vegyesvállalatba, az IM Flashbe szervezte ki a NAND flashmemóriák gyártását. Az Intel és a Micron szerint az elképesztő sebességet az ONFI 2.0 (Open NAND Flash Interface) iparági szabványnak megfelelő felület, a korábbiaknál magasabb órajel és az új architektúra teszi lehetővé.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.