:

Szerző: Koi Tamás

2009. február 3. 16:35

Az óceánok fenekére és a Marsra is elvisz az új Google Earth

A földfelszín mellett mostantól az óceánok mélyét is megmutatja a Google népszerű háromdimenziós térképalkalmazása, az Earth. A szolgáltatás új rétege szokás szerint nem merül ki az egyszerű szemlélődési lehetőségben, a nézelődő ezúttal is érdekes plusz információkhoz juthat a víz alatti életről.

[HWSW] A földfelszín mellett mostantól az óceánok mélyét is megmutatja a Google népszerű háromdimenziós térképalkalmazása, az Earth. A szolgáltatás új rétege szokás szerint nem merül ki az egyszerű szemlélődési lehetőségben, a nézelődő ezúttal is érdekes plusz információkhoz juthat a víz alatti életről.

Tegnap megjelent a számítógépekre telepíthető Google Earth alkalmazás legújabb, 5.0-s verziója, melynek egyik legjelentősebb újítása, hogy a program az óceánok, tengerek mélyét, a víz alatti domborzatot is képes a térben ábrázolni. A Google és számos partnere, köztük az Amerikai Haditengerészet és a National Geographic által több évnyi közös munkáját dicsérő projekt összesen húsz új, az óceánokhoz és tengerekhez köthető információs réteget tartalmaz, így például feltünteti az ismert hajóroncsok elhelyezkedését, a kutatóexpedíciók útvonalát, de éppúgy megjeleníthető vele a nyomkövetővel megjelölt tengeri élőlények (például bálnák) helyzete is.

Google Earth

John Hanke, a vállalat Google Earth és Google Maps szolgáltatásaiért felelős igazgatója az új Google Earth-öt egy nemrég vele készült interjúban történetmesélő platformnak nevezte, kiemelve, hogy az óceánokért és azok (élő)világáért rajongók várhatóan nagyra értékelik majd a 5.0-s verzióval bevezetett újdonságokat. Az új réteg ugyanakkor nem csak a műkedvelők szórakozását szolgálja, hanem többek közt az éghajlatkutatásban is szerepet kaphat (a tegnapi kaliforniai bemutatón mindezt Al Gore, a klímaváltozás veszélyeire figyelmeztető amerikai ex-alelnök demonstrálta).

A Google Earth 5.0 az óceánok, tengerek világa mellett a NASA jóvoltából akár a Marsra is elkalauzolja az érdeklődőt, a program „körutazás” funkciójával képes illusztrációval, narrációval színesített úti beszámolók készíthetők, illetve immár fel lehet tölteni a felületre a kompatibilis GPS-készülékekkel rögzített útvonalakat is.

A Google Earth 5.0 immár 40 nyelven (köztük magyarul) érhető el, a program letölthető az http://earth.google.com/ címről.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.