Szerző: Bodnár Ádám

2009. február 18. 10:22

Végleg elbúcsúzik a Palm OS

Nyugdíjba vonul az egyik legnépszerűbb mobil operációs rendszer, a Palm OS, a Palm a jövőben a Pre operációs rendszerére, a WebOS-re koncentrál és a szoftvergyártókat is arra kéri, erre fejlesszenek.

[HWSW] Nyugdíjba vonul az egyik legnépszerűbb mobil operációs rendszer, a Palm OS, a Palm a jövőben a Pre operációs rendszerére, a WebOS-re koncentrál és a szoftvergyártókat is arra kéri, erre fejlesszenek.

Ed Colligan, a vállalat elnök-vezérigazgatója a múlt héten hivatalosan is bejelentette, többé nem készítenek Palm OS-t futtató készülékeket, az utolsó ilyen a kimondottan fogyasztóknak szánt, olcsó Centro volt. A Palm fogyasztói okostelefonjaira a jövőben a WebOS kerül majd, a vállalati felhasználásra szánt modellekre pedig továbbra is Windows Mobile-t telepít a cég.

A Palm a január eleji CES-en lebbentette fel a fátylat érintőképernyős okostelefonjáról, amelyet a barcelonai Mobile World Congressen is kiállított -- a visszajelzések kivétel nélkül pozitívak, akik látták, mind el voltak ragadtatva a készüléktől. A készülék legfontosabb újdonsága a vadonatúj operációs rendszer, a linuxos alapokon nyugvó, egyedi kezelőfelülettel ellátott WebOS.

Palm Pre

A Palm OS 1996-ban jelent meg, elsőként a Palm Pilot 1000 és 5000 készülékeken és az azóta eltelt időben rendkívüli népszerűségre tett szert a felhasználók körében, a szoftverellátottsága a mai napig kitűnő. A Palm most azon dolgozik, hogy a Palm OS-re fejlesztő cégeket átmigrálja WebOS-re. Colligan szerint mivel az új operációs rendszerre lényegében webes alkalmazásokat lehet fejleszteni, a programozóknak nem kell új nyelvet megtanulniuk, ha ismerik az XHTML-t, JavaScriptet és a CSS-t.

Az utóbbi időben szárnyra kaptak olyan pletykák, melyek szerint az Apple szabadalombitorlási pert készül indítani a Palm ellen a Pre érintőkijelzős kezelőfelülete miatt, Colligan azonban határozottan cálfolta ezeket. "Nincsenek az Apple-lel szabadalmi ügyeink" -- mondta. "Kiterjedt szabadalmi portfolióval rendelkezünk a mobil iparban, [...] meg tudjuk védeni magunkat."

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról