Szerző: Bizó Dániel

2009. február 04. 10:13:17

Valószínűtlen sebességű szuperszámítógépet épít az IBM

Egy olyan szuperszámítógépes installáció megépítésére kapott megbízást az IBM, amelynek teljesítménye három év múlva eléri a 20 petaflopsot, vagyis másodpercenként 20 millió milliárd lebegőpontos művelet elvégzésére lesz képes -- ez több, mint az 500 legerősebb szuperszámítógép, vagy Magyarország összes PC-jének együttes teljesítménye. Ez a számítási kapacitás az Egyesült Államok nukleáris arzenáljával kapcsolatos szimulációkat végez majd.

[HWSW] Egy olyan szuperszámítógépes installáció megépítésére kapott megbízást az IBM, amelynek teljesítménye három év múlva eléri a 20 petaflopsot, vagyis másodpercenként 20 millió milliárd lebegőpontos művelet elvégzésére lesz képes -- ez több, mint az 500 legerősebb szuperszámítógép, vagy Magyarország összes PC-jének együttes teljesítménye. Ez a számítási kapacitás az Egyesült Államok nukleáris arzenáljával kapcsolatos szimulációkat végez majd.

Az IBM egy olyan szerződést nyert el, melynek értelmében kettő szuperszámítógépet szállít le a Energiaügyi Minisztériumhoz tartozó Lawrence Livermore nemzeti kutatóintézethez. A 2009 közepén telepítendő első konfiguráció, mely Dawn névre hallgat, 500 teraflops teljesítménnyel rendelkezik majd, és a kutatók felkészülését szolgálja majd, ami az extra számítási teljesítményt kihasználó új algoritmusok, modellek felállítását, valamint a kód optimalizálását és párhuzamosítását jelenti, különös tekintettel a memóriakezelésre. A mai szuperszámítógépes rendszerek elsődleges problémája a megfelelő kód létrehozása.

A második konfiguráció, a Sequoia 96 rackből 320 négyzetméteren épül fel, összesen 1,6 petabájt (millió gigabájt) memóriával és 1,6 millió processzormaggal rendelkezik majd. A megcélzott 20 petaflops 18 százalékkal magasabb, mint a Top500 szuperszámítógép 16,95 petaflopsos aggregált teljesítménye. A rendszer az IBM BlueGene szuperszámítógépes családhoz tartozik majd, vagyis PowerPC processzormagokat integráló chipekből épül fel -- homogén architektúra, azaz nem alkalmaz például Celleket. A rendszer fogyasztása nem publikus egyelőre, de a Lawrence Livermore intézet időközben 12,5-ről 30 megawattra növeli elektromos hálózatának kapacitását, hogy helyet adjon a jövőbeni bővítéseknek. A Sequoia építése 2011-ben kezdődik, és a tervek szerint az azt követő évben, 2012-ben zárul le.

A világ ismert szuperszámítógépes rendszerei közül a Cray által épített Jaguar a legnagyobb teljesítményű, 1,46 petaflopsot ad le 45 ezer négymagos Opteron chippel. A petaflopsos küszöböt hivatalosan elsőként az IBM Roadrunnere törte át, mely 6120 Opteron processzort és 12240 PowerXCell 8i chipet tartalmaz. Természetsen mindkét rendszer az Egyesült Államok kormányát szolgálja a fizikai, kémiai, biológiai és matematikai alapkutatások, határtudományok vagy a fegyverszimulációk területein.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 26. 04:44

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.