Szerző: Bodnár Ádám

2009. február 18. 17:16

Késnek, de még 2009-ben megérkezhetnek az új legfelsőbb szintű domainnevek

Az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) korábban 2009. szeptember 30-ra ígérte a legfelsőbb szintű domainnevek liberalizációját, a legfrissebb hírek szerint azonban ez a határidő mégsem tartható.

[HWSW] Az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) korábban 2009. szeptember 30-ra ígérte a legfelsőbb szintű domainnevek liberalizációját, a legfrissebb hírek szerint azonban ez a határidő mégsem tartható.

Az ICANN már korábban döntött a legfelsőbb szintű domainek liberalizációjáról, az új szabályozás ertelmében a jelenlegi 21 legfelsőbb szintű domain mellé bárki regisztrálhat majd sajátot, ráadásul ez akár 64 karakterből is állhat. Az új legfelsőbb szintű domainek földrajzi nevek vagy akár márkanevek is lehetnek, így például létrejöhet .budapest, .google vagy akár .microsoft domainnév is. A szervezet belátta, hogy a jelenlegi 21 gTLD (generic top-level domain) nem lehet elegendő akkor, amikor az internetezők száma meghaladta az 1,5 milliárdot világszerte, a világhálón megjelenő nemzeti, kulturális és földrajzi sokszínűséget a domainneveknek is követniük kell.

Az új gTLD-k bevezetéséről egy tavaly nyári konferencián döntött az ICANN, az akkor előterjesztett javaslatokkal kapcsolatban 2009. februárig várták a visszajelzéseket, észrevételeket, amelyeket a szervezet most megvitat. Az azonban már most látszik, hogy az eredetileg kitűzött szeptemberi határidő nem lesz tartható, Karla Valente, az ICANN kommunikációs vezetője szerint a kérdések rendezése a vártnál több időt vesz igénybe.

Az egyik probléma az új gTLD-k regisztrációjának díja, illetve annak piaci hatásai -- a korábbi hírek szerint egy új általános legfelsőbb szintű domainnév bejegyzése akár 30-50 ezer dolláros nagyságrendet is elérheti. Emellett a műszaki háttér sem tisztázott még, például hogy a névfeloldást végző szerverek (DNS) el tudnak-e bírni annyi új domainnévvel, amely a liberalizációnak köszönhetően megszülethet -- magyarázta Valente. Az ICANN külső szakértőket bízott meg a hatásvizsgálatok lefolytatásával, áprilistól kezdve pedig számos fórumon tárgyalja majd azok eredményeit.

Az új gTLD-k bevezetését tárgyaló útmutató legfrissebb kiadása most készült el, ez már tartalmazza a tavaly júniusi döntés óta beérkezett kérdésekre adott válaszokat, azonban a dokumentum alighanem még több változtatáson is átesik, mire véglegesíthetik. Valente szerint az ICANN még 2009-re ki akarja dolgozni az új szabályozás összes részletét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról