Szerző: Dojcsák Dániel

2009. február 25. 17:53

Az Apple az élre állt a böngészők gyorsasági versenyében: itt a Safari 4 béta

[IW/HWSW] A böngészőháború fokozódik, s a Chrome, Opera, Internet Explorer 8, Firefox, Fennec és a napokban bejelentett Gazelle mellett az Apple is erősít. Tegnap megjelent a Safari 4 nyilvános bétája , melyről egyszerűen azt állítja a fejlesztő, hogy a világ leggyorsabb és leginnovatívabb böngészője.

[IW/HWSW] A böngészőháború fokozódik, s a Chrome, Opera, Internet Explorer 8, Firefox, Fennec és a napokban bejelentett Gazelle mellett az Apple is erősít. Tegnap megjelent a Safari 4 nyilvános bétája, melyről egyszerűen azt állítja a fejlesztő, hogy a világ leggyorsabb és leginnovatívabb böngészője.

"Az Apple azért hozta létre a Safarit, hogy visszahozza az innovációt, sebességet és a nyílt szabványokat a webböngészők világába, s a mai napon ezen törekvésünk irányába egy újabb nagy lépést tettünk" -- mondta Philip Schiller, az Apple termékmarketingért felelős alelnöke. "A Safari 4 a leggyorsabb és a leghatékonyabb böngésző Mac és Windows platformra, a HTML5 és a CSS 3 szabványok jelentős integrációjával megerősítve, ami lehetővé teszi a következő generációs webes alkalmazások használatát."

Ahogyan a Google a Chrome esetében a V8 JavaScript-motort , úgy az Apple az új "Nitro JavaScript" megoldásra esküszik, mely állítása szerint harmincszor gyorsabb, mint az Internet Explorer 7 és több mint háromszor gyorsabb, mint a Firefox 3. A mosópor- és kozmetikumreklámokhoz hasonlóan arra is kitér a marketing, hogy a Safari 4 háromszor gyorsabban tölti be a weboldalakat mint riválisai -- az apróbetűs kitétel persze az, hogy ezek az adatok függnek a szoftvert futtató rendszer konfigurációjától, a hálózati kapcsolatoktól és egyéb tényezőktől.

Annak ellenére, hogy kissé komikus a reklámokból ismert összehasonlítgatás, a böngészőháborúban mégis ez tűnik a legfontosabb kritériumnak. Az Apple, Google, Microsoft, Mozilla és az Opera is felismerte, hogy a siker érdekében fontos a minél gyorsabb működés.


Látványos, mint mindig

A citált összehasonlítás ugyanakkor csalóka lehet, hiszen a Safari 4 nem méri önmagát a Chrome, a Firefox 3.1 illetve az Internet Explorer 8 RC1 Windows verzióihoz, és az Apple által innovatívnak nevezett funkciók nagyrésze is elérhető Firefox alatt is, igaz ott többnyire olyan kiegészítők révén, mint a gyorsan népszerűvé vált Ubiquity parancssoros interfész. Amiben viszont biztosan aranyérmes a Safari 4: elsőként teljesítette sikeresen a Web Standards Project Acid 3 tesztjét, ami a jelenleg használt webes szabványokkal való kompatibilitást vizsgálja.

A böngésző felülete első ránézésre valóban számos újdonságot hordoz, az Apple beemelte például a népszerű "Cover Flow" navigációt a webes előzmények és a könyvjelzők kezelésére, illetve a Chrome-hoz hasonlóan grafikusan jeleníti meg a leggyakrabban látogatott oldalak előnézeti képét. További figyelemre méltó fejlesztések a fülek drag-and-drop kezelése, a címmezők automatikus kitöltése, az intelligens kereső, minden elemre kiterjedő zoom, beépített webfejlesztői eszközök.

Az első felhasználói tesztek egy része alátámasztja, hogy valóban gyors szoftverről van szó, viszont azt több tesztelő is megjegyzi, hogy a bétaverziójú Apple böngésző Windowsos verziója nem túl stabil, s gyakran éri fagyhalál. A HWSW olvasói természetesen hamarosan egy alapos, mindenre kiterjedő, kritikus tesztet olvashatnak az új jövevényről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról