:

Szerző: Bizó Dániel

2009. február 19. 17:38

Ingyen segít a Microsoft-licencek költségeit csökkenteni az IBM

Tavaly október óta ingyenes tanácsadást kínál az IBM a Microsoft szoftverlicencek költségeinek optimalizálására. A vállalat szerint a legtöbb ügyfél rengeteg pénzt dob ki az ablakon a Microsoft Enterprise Agreementekkel, és lényegében a hagyományos szoftvervásárlási modellre történő visszatérésre buzdít. Az IBM szerint ráadásul a Microsoft jelenlegi kliensplatformjának jövője bizonytalan középtávon, ahogyan az iparral együtt a hosztolt alkalmazások felé mozdul el a szoftveróriás is.

[HWSW] Tavaly október óta ingyenes tanácsadást kínál az IBM a Microsoft szoftverlicencek költségeinek optimalizálására. A vállalat szerint a legtöbb ügyfél rengeteg pénzt dob ki az ablakon a Microsoft Enterprise Agreementekkel, és lényegében a hagyományos szoftvervásárlási modellre történő visszatérésre buzdít. Az IBM szerint ráadásul a Microsoft jelenlegi kliensplatformjának jövője bizonytalan középtávon, ahogyan az iparral együtt a hosztolt alkalmazások felé mozdul el a szoftveróriás is.

Projekt Zsírégetés

A IBM Project Liberate néven ingyenes távtanácsadási szolgáltatást kínál a Microsoft licencköltségekkel kapcsolatban. Ahogyan üzleti és IT-tanácsadói tevékenységei többségéhez is, a vállalat itt is házon belülről merítette kezdeti tapasztalatait, hiszen maga is nagy Microsoft-ügyfél. Az ingyenes szolgáltatástól az IBM azt reméli, hogy átfogóbb képet kap a piacról, ami később tanácsadói tevékenységében és saját költségeinek optimalizálásához is felhasználhat, valamint hogy az ügyfeleknél felszabaduló pénzek egy része IBM-es üzletkötésekhez vándorol át.

A gazdasági válság és a kilátások bizonytalansága közepette a vállalatok minden területen szigorú költségkontrollba, és a kiadások lefaragásába kezdtek, amit az IT sem kerülhet el. A világ egyik legnagyobb IT-szállító és -tanácsadó cégeként természetesen az IBM is igyekszik ezt a változást lehetőségként kihasználni, és aktívan kivenni részét a szervezetek IT-infrastruktúrájának átalakításából. A Project Liberate is ebbe a csapásirányba illeszkedik: igyekszik leszorítani a működési és üzemeltetési költségeket és olyan stratégiai kezdeményezések felé terelni az ügyfeleket, mint az üzleti folyamatok és az azokat kiszolgáló IT-rendszerek újratervezése -- egyszerűsítés, konszolidáció, virtualizáció, kiszervezés.

Az IBM hangsúlyozza, hogy az elérhető megtakarítások ügyfélről ügyfélre változóak, de úgy látja, hogy a legtöbb cégnél a Microsoft-licencköltségek 60-80 százalékát két termékhez lehet kötni, a Windowshoz és az Office-hoz, így ezeknek kell a fókuszban lenniük. Az IBM sajnos kizárólag a 250 vagy több PC esetében igénybe vehető nagyvállalati szerződés (Enterprise Agreement, EA) által lefedettekre igyekszik koncentrálni, a tanulságok egy része azonban átültethető kisebb környezetekre is, például az Open Value Subscription (OVS) mennyiségi licencekre.

Feleslegesen vásárolt licencek

Az EA és az OVS jellemzően olyan 3-5 éves szerződések, melyek a szükséges licencekkel meghatározott éves díj ellenében mindig a legfrissebb Microsoft-szoftverekkel látják el a vállalatokat. Ez azért vonzó opció sokak számára, véli az IBM, mert látszólag leegyszerűsíti a szoftverlicencek kezelésének kérdését, könnyű őket követni és költséget kalkulálni, és garantálják a szoftverek megfelelőségét is. A Microsoft számára ez azért előnyös, mert legnagyobb ügyfeleitől egy stabil, kiszámítható bevételre tesz szert, miközben csökkentheti értékesítési és támogatási költségeit.

Az IBM szerint azonban a szerződéses licencvásárlóknak fel kell tenniük a kérdést: valóban szükségem van ennyi licencre? Valóban szükséges mindig a legfrissebb verzióért fizetni? A Nagy Kéknél úgy látják, a Windows Vista késői megjelenésével sokakban felmerült a kérdés, hogy egyáltalán mi értelme volt EA konstrukcióban lefedni a PC-ket, amit méginkább nyomatékosít a tény, hogy a megváltozott architektúra miatt megtört driver- és szoftverkompatibilitás a Vista nagyvállalati adoptációját nagyban hátráltatja -- vagyis a licencdíjak nagy része ablakon kidobott pénznek bizonyult.

Kérdés, hogy egyáltalán érdemes-e az EA keretein belül váltani Windows XP-ről? Az XP és Office 2003 párost sok helyen megfelelőnek tartják produktivitási szempontból, és nem látják igazoltnak a frissítés költségeit. Amennyiben valaki mégis a Vista vagy az Office 2007 mellett dönt, akkor is jobban megérte volna egyszer vételként beszerezni, és akár le is mondhatja a jelenlegi nagyvállalati megállapodását, hiszen még így is jogosult lesz azok telepítésére, ha legalább 2006 végéig érvényes EA-szerződéssel bírt.


Webcast: egy példa

Ennek a Microsoft úgy tűnik, nagyon is tudatában van, és éppen ezért helyezte át a hangsúlyt az egységes kommunikációt kínáló kollaborációs megoldására, mely nemcsak kiterjeszti jelenlétét a szerveroldali infrastruktúrán (Sharepoint, SQL, Active Directory, Exchange), de mesterséges függőségi kapcsolatokkal igyekszik kikényszeríteni a kliensoldali frissítéseket, ugyanis csak akkor garantált, hogy az összes funkció elérhető, ha az összes szoftverből a legújabb verziót használjuk -- a mindent tudó Enterprise Desktop felhasználónként évente 202 dollár költséget jelent. Mindezt tetézik az ezekkel járó esetleges kényszerű hardverfrissítések is.

Auditálás, kivárás, kemény alku a Microsofttal

Az IBM végeredményben azt javasolja a vállalatok számára, hogy vizsgálják meg a szerződéses konstrukciók lemondását, és lehetőség szerint térjenek vissza az igény szerinti bevásárlásokra (Select, Open Value) hiszen a tapasztalat azt mutatja, a nagyobb ügyfelek többsége túlvásárolja magát Microsoft-szoftverekből, és rengeteg pénzt dob ki az ablakon. A PC-s szoftverek jövője ráadásul bizonytalan az IBM szerint, mivel a Microsoft műszaki vezérigazgatója, Ray Ozzie is a szolgáltatásorientált rendszerek felé viszi el a céget, ahol a kliensoldali szoftverek szerepe leértékelődik -- bölcsebb lehet egy esetleges paradigmaváltás előtt kivárni, és nem feleslegesen nagy befektetéseket ölni a korábbi rendszerekbe.

A Project Liberate honlapján (alul) letölthetünk egy kérdőívet, melyet a megadott e-mail címre visszaküldve felveszi velünk a kapcsolatot egy tanácsadó, aki igyekszik támogatást kínálni a költségcsökkentéshez, valamint tippeket a Microsofttal történő tárgyalásokhoz. A téma összefoglalója egy félórás webcastban itt található meg, míg egy szöveges összefoglaló informatikai vezetők számára itt (PDF).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.