Szerző: Bányai György

2009. február 26. 11:32

Vége a térelhajlásnak, mechanikus zárral fejleszt mobilokba való fotómodult a Jabil

A Jabil működőképes állapotú, 8 megapixeles prototípust mutatott be mobiltelefonokba szánt képalkotó moduljából, melynek érdekessége, hogy elektronikus megoldás helyett mechanikus zárral rendelkezik.

[HWSW] A Jabil működőképes állapotú, 8 megapixeles prototípust mutatott be mobiltelefonokba szánt képalkotó moduljából, melynek érdekessége, hogy elektronikus megoldás helyett mechanikus zárral rendelkezik.

A Jabil üzem közben is tudta demózni kisméretű, mobiltelefonokba szánt fotómodulját, mely a telefonok CMOS-képérzékelője előtt mechanikus zárral nyitja-zárja a fény útját. A modulba épített képérzékelő felbontása 8 megapixel, fizikai mérete pedig mindössze 10x10x8 milliméter. A modul a kis méretei ellenére az élességet autofókuszos rendszerrel állítja.

A Jabil szerint a pengestílusú zárszerkezet megléte számos képminőséget érintő problémától mentesíti a jelenlegi, elektronikus zárral üzemelő változatokat és nem kell tartani az olcsón előállítható CMOS-lapkák lassú kiolvasási folyamata alatt elmozduló témák helytelen rögzítésétől sem. A cég szóvivője szerint a technológia előnyei vitathatatlanok, arra 5-12 megapixeles felbontások között mindenkinek szüksége van.


A működőképes demókészülék

Nem a Jabil az egyetlen, aki a mobilokat érintő képalkotó rendszereknél a mechanikus zár mellett érvel a fejlesztési iránnyal kapcsolatban, a japán NTT DoCoMo mobilszolgáltató is pénzel hasonló fejlesztéseket. A Jabil úgy érzi, az európai helyzet a fejlesztések terén a japánéhoz hasonlóan rózsás, számos, meg nem nevezett mobilgyártóval vették már fel a kapcsolatot a technológia telefonokba integrálásának érdekében.

A jelen mobiljainak nagyon nagy hányadában az olcsón és vesződségektől mentesen előállítható CMOS-érzékelők teljesítenek szolgálatot, melyeknek előállítása a CCD-változatokkal ellentétben nem igényel speciális gyártósorokat. Az alacsony költségen gyártott változatok azonban lassúak, továbbá a felépítésükből adódóan sem lehet egyszerű módon kialakítani a gyors elektronikus zárat. A rövid záridő könnyebben valósítható meg a mechanikus zárral, melynek terjedését eddig a magas költségek, valamint a nagy helyigény tették lehetetlenné.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról