Szerző: Dojcsák Dániel

2008. augusztus 18. 17:33

Megvannak az idei EISA-díjas termékek

Ugyan minden évben a berlini IFA kiállításon osztják ki hivatalosan az európai szaklapok által kiválasztott év hangkeltő és digitális képalkotó eszközeinek díjait, de az eredmények már közel két héttel korábban, ma napvilágot láttak.

[HWSW] Ugyan minden évben a berlini IFA kiállításon osztják ki hivatalosan az európai szaklapok által kiválasztott év hangkeltő és digitális képalkotó eszközeinek díjait, de az eredmények már közel két héttel korábban, ma napvilágot láttak.

Az EISA (European Imaging and Sound Association) egy 26 éves múltra tekintő összefogás olyan európai multimédiával foglalkozó magazinok között, akik rendszeresen tesztelnek fényképezőgépeket, videófelvevőket, hangkeltő eszközöket, mobiltelefonokat és kijelzőket. A jelenleg 50 magazin véleményét összeforrasztó szervezet idén 56 kategóriában hirdette ki a legjobb termék címet, melyek között a plazma és LCD kijelzők ugyanúgy megtalálhatóak, mint az autós navigációs berendezések, erősítők vagy éppen a digitális fényképezőképek és objektívjeik.

Az EISA minősítéssel rendelkező termékek gyártói a következő évben büszkén hirdethetik a termék csomagolásán és promócióiban, hogy az adott termék EISA díjat érdemelt ki, még akkor is, ha a legtöbb fogyasztó számára ez csak egy ismerősen csengő, de semmit mondó embléma csupán. A gyártók közti rivalizálásnak mégis kiváló színtere. A kiválasztás menete a következő: minden országból egy médium nevezhet termékeket a végső szavazásra. Ezeket többnyire saját tesztjeik győzteseiből válogatják ki, majd a közös tanácskozáson az összes tag szavazata alapján dőlnek el, hogy mely termékek érdemelték ki a címet. Második helyezettek nincsenek.

[+] Kipróbáltuk: Olympus E-3 tükörreflexes fényképezőgép

Digitális fényképezés / videó

A komoly kategóriában idén a legjobb fejlett gép címet a robusztusnak, mégis kényelmesnek mondott Olympus E-3 nyerte el, míg a komoly kompaktok között a Casio Exilim Pro EX-F1 győzött. Míg a Nikon egyáltalán nem, addig a legnagyobb gyártó, a Canon csupán csak egy címet tudott bezsebelni az előd nélküli, új kategóriát teremtő, kezdőknek szánt Canon EOS 1000D-vel. A szintén japán Fujifilmnek is sikerült elkapnia egy díjat, mégpedig a legjobb superzoom fényképezőét, a FinePix S100FS termékével, melynek 11Mpixeles SuperCCD érzékelője elé egy gyors és kompakt, de 14,3x zoomátfogású objektívet szereltek fel.


E-3: Mindent kibír?

A mozgóképkészítés tematikában idén továbbra is a HD felbontás, illetve a kompaktság számított nyerőnek. A JVC Everio GZ-MG330 készüléke a családi videofelvevő kategóriában hódított, amit a végletekig egyszerű kezelőfelületének, könnyű kezelhetőségének köszönhet főként. A Canon HD felvevője ezzel szemben a professzionálisnak ható minőséggel nyűgözte le a kontinens tesztelőit. A HV30 3,1Mpixeles Full HD CMOS szenzora, a saját gyártású HD lencsék és a DIGIC II jelfeldolgozó egység triója felröpítette a készüléket az idei év legjobb HD kamerája címig. Az apró kompakt HD kamerák is külön kategóriát jelentenek, amiben a Sony HDR-TG3 készüléke volt a nyerő. A tenyérben is elférő szerkezet FullHD minőségben 5.1 hanggal akár 100 percnyi felvételt képes rögzíteni memóriakártyára.

Megjelenítők

A kijelzők piacán a tavalyi nagyobb áresések után, illetve a világszerte szaporodó HD TV adások miatt komoly verseny alakult ki. A legjobbnak kikiáltott LCD TV a Philips 42"-os folyadékkristályos megjelenítője, a 42PFL9803, ami az utánhúzás minimalizálásával és a 128 egységre bontott LED-es háttérvilágításnak köszönhető fekete kontrasztnak köszönheti eredményeit. A tesztelők szerint az új technológiáknak köszönhetően a nagyméretű LCD is felveszi a versenyt a plazma készülékek színvilágával.

Eközben maguk a plazma kijelzők szintén az ultra nagy fekete kontraszttal szállhattak versenybe, illetve a kimerítő csatlakozási lehetőségeikkel. A nyertes Pioneer KURO PDP-LX6090-es plazma nem kínál többet, minthogy minden filmet (Blu-ray) moziszerűen nézhet meg a fogyasztó otthonában, úgy ahogy a rendező azt elképzelte. 1080p/24, helyes színárnyalatok és 72 képkocka per másodperc.


Egyre többen megengedhetik a nagyképernyőt

A megfizethető kategóriában az egyébként is népszerűbb márkák nyerték a legjobb ár/érték arányú LCD illetve plazma TV díját. Az előbbit a Samsung 40 inches LE40A557 készüléke jelenti, ami az eddigi HD Ready készülékek árszintjén FullHD felbontást kínál. A tesztek szerint az ára mellett a kontrasztarány is az átlag felett van, a késleltetés pedig éppen elegendő az átlagos otthoni igényekhez mérten. Ugyanezt plazmában a Panasonic Viera TH-46PZ85 prezentálja a 46 inches FullHD készülékével. Az ára szintén az elvárrtól jóval alacsonyabb, miközben olyanokkal kényezteti a vásárlókat, mint a 3 HDMI csatlakozó, a 100 Hz-es Double Scan és nem utolsó sorban a kiváló képi világ.

A kijelzők között kiosztottak egy "Zöld TV" díjat is, ami természetesen nem valamiféle dizájnra jutalom, hanem a környezettudatosságot értékelték. A készülék gyártása során a győztes JVC a lehető legkevesebb alapanyagot használta fel, a készülék ráadásul jóval vékonyabb társainál, így szállításkor, csomagoláskor is passzívan óvja a környezetet. A győztes LT-42DS9-ben minimalizálták benne a veszélyes anyagok mennyiségét is, illetve akár nappali, akár éjszakai fényviszonyok mellett nézzük társainál jóval kevesebb áramfelvétellel is megelégszik.

Számos további díjat osztottak még, házimozi, autós elektronika, mobil eszközök és hang-videó szerkesztő szoftverek témában. Ezeket tételesen leírással együtt bárki megtekinthet az EISA hivatalos honlapján.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról