Szerző: Dojcsák Dániel

2008. augusztus 4. 11:05

Mégis betilthatják a mobilozást az amerikai repülőjáratokon

Törvényben tiltanák meg az Egyesült Államokban, hogy a légi utasok telefonhívásokat bonyolíthassanak repülés közben, miközben az európai légitársaságok sorra engedélyezik a fedélzeti telefonálást.

[HWSW] Törvényben tiltanák meg az Egyesült Államokban, hogy a légi utasok telefonhívásokat bonyolíthassanak repülés közben, miközben az európai légitársaságok sorra engedélyezik a fedélzeti telefonálást.

Hang up

Az amerikai Képviselők Házának Közlekedési és Infrastruktúra Bizottsága múlt hét végén "Hang up", magyarul vonalbontás, (Halting Airplane Noise to Give Us Peace) névvel benyújtott egy törvényjavaslatot, melyben száműznék a repülőgépekről a hanghívások minden formáját. A javaslat kivételesen nem terrorizmus elleni vagy egyéb biztonsági megfontolásból jött létre, hanem a repülőgép utasok nyugalmát kívánják megőrizni azzal, hogy nem engedélyezik a hangos kommunikációt.

Az amerikai Szövetségi Repülési Igazgatóság már korábban megtiltotta a telefonhívásokat a menetrendszerinti járatokon, amit a "Hang Up" törvény véglegessé és megkérdőjelezhetetlenné tenne a jövőben. A tiltás alól mindössze a repülőgép személyzete és a törvényi végrehajtótisztek mentesülnek. Mivel valóban csak a csevegés okozta zaj csökkentése miatt erőltetik a törvényt, ezért az utasok továbbra is igénybe vehetik a vezeték nélküli internet szolgáltatásokat, küldhetnek szöveges üzeneteket és e-maileket is akár. A törvény megszületése előtt a Légikísérők Szakszervezete (AFA-CWA) által támogatott felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 63%-a ellenzi a repülőjáratokon való telefonálást. Sőt a személyzet egy része szerint az biztonsági kockázatot is jelent.


Kérem kapcsolják ki mobiltelefonjaikat!

Nem csak kellemetlen, veszélyes is lehet

A 60 éve létező és 55 ezer tagot számláló AFA-CWA még az áprilisban kiadott közleményében kategorikusan elutasította azt az álláspontot, miszerint nélkülözhetetlen vagy szükséges dolog lenne a hanghívás repülés közben az utasok számára. Sőt, szerintük számos olyan, előre megjósolható eset lehetséges, amikor a beszédzaj nem kizárólag kellemetlenség okozója, hanem komoly biztonsági kockázattá is válhat.

Ezzel szemben John Mica amerikai képviselő szerint hiába lehet alkalomadtán egy utazás során több dolog kellemetlen, az nem jelenti azt, hogy száműzni kellene. Szerinte az MP3-lejátszókból kiszűrődő zaj vagy a gyereksírás is nagyon zavaró, mégsem tiltják ki a repülőről. A meghallgatás során Mica azt mondta, "Az udvariasságot próbálják meg törvényileg szabályozni, és ez nem működhet."

Ezzel szemben Peter DeFazio, a törvényjavaslatot benyújtó képviselő azt mondta, "Azt hiszem fontos lenne, hogy az utazóközönség és légi személyzet számára már egyébként is zsúfolt és nehezen elviselhető környezet ne tegyük még rosszabbá azzal, hogy engedélyezzük a telefonálást." A meghallgatáson jelen levő képviselők, akik maguk is rendszeresen repülőgéppel utaznak, saját történeteikkel igyekeztek alátámasztani álláspontjukat. Egyikük például kénytelen volt végighallgatni a mögötte ülő utas beszámolóját szexuális életéről.

Az Európai Unióban szabad

Ha a törvény hatályba lép, akkor az számos konfliktust okozhat a nemzetközi utasok számára, hiszen az Európai Unió épp nemrég alkotta meg azt a törvényi keretet, ami lehetővé teszi utasai számára, hogy hívásokat bonyolítsanak, SMS vagy e-mail üzeneteket továbbítsanak mobiljaikon keresztül. Többek között a legnagyobb európai diszkont légitársaság, a RyanAir is július végén jelentette be, hogy elérhetővé teszi ezeket a szolgáltatásokat. A RyanAir vezérigazgatója, Michael O’Leary a bejelentéskor azt is kiemelte, hogy nem akarják elszállt roaming tarifákkal sokkolni az utasokat, repülés közben is a megszokott barangolási díjakkal kalkulálhatnak majd. A kapcsolatot lehetővé tevő berendezések árának megtérülését pedig a szolgáltatás miatt némileg megnövelt jegyárak profitjából szeretnék fedezni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról