Szerző: Koi Tamás

2008. augusztus 25. 16:27

A Broadcomnak adja el az egyik részlegét az AMD

Eladja a digitális televíziókba szánt megoldásokat szállító részlegét az AMD -- ez az egység az ATI 2006-os felvásárlásakor került a második számú processzorgyártó kezébe, a vállalat azonban azóta is a felvásárlás következményeit nyögi. A részlegre a különböző, zömében kommunikációs feladatokra és multimédiás jelfeldolgozásra szánt chipeket gyártó Broadcom jelentkezett vevőnek.

[HWSW] Eladja a digitális televíziókba szánt megoldásokat szállító részlegét az AMD -- ez az egység az ATI 2006-os felvásárlásakor került a második számú processzorgyártó kezébe, a vállalat azonban azóta is a felvásárlás következményeit nyögi. A részlegre a különböző, zömében kommunikációs feladatokra és multimédiás jelfeldolgozásra szánt chipeket gyártó Broadcom jelentkezett vevőnek.

Megszabadulnak tőle

Az AMD digitális televíziózásra specializálódott részlegének felvásárlásával a Broadcom rövid távon jelentősen szélesítheti termékportfólióját, a cég így reményei szerint a teljes DTV szegmenst lefedheti majd komplett rendszereivel vagy egychipes megoldásaival. Az akvizícióval a kaliforniai vállalat birtokába jut az AMD összes DTV-termékével kapcsolatos technológia és fejlesztés, beleértve a Xilleon és a Theater 300 DTV-processzorokat, és más egyéb, digitális mozgókép-jelfeldolgozó rendszereket.

A Broadcom a hétvégén született megállapodás értelmében 192,8 millió dollár készpénzt fizet az AMD DTV-részlegéért cserébe. Az üzlet várhatóan legkésőbb december 31-ig lezárulhat, akadályt mindenesetre senki nem fog elé támasztani, a két érintett cég igazgatótanácsa ugyanis már jóváhagyta az akvizíciót, a részvényeseknek pedig ezúttal nincs vétójoguk.

A Broadcom a tervek szerint 530, a DTV-üzletággal közvetlen kapcsolatban álló mérnököt és más szakembert venne át az AMD-től, kiegészítve a világ hat különböző országában működő csoport kiszolgálószemélyzetének egy részével. Dirk Meyer, az AMD első embere szerint a felvásárlás az AMD-t "alkalmazkodóképesebbé" és "fókuszáltabbá" teheti, az anyagi ellenszolgáltatás pedig nem utolsósorban hozzájárulhat ahhoz, hogy az utóbbi időszakban látványosan szenvedő processzorgyártó brutális vesztesége valamelyest csökkenhessen.

Rossz passzban

Az AMD legutóbbi üzleti jelentése lesújtó képet fest a cég pénzügyi helyzetéről: a második negyedéves bevétel mindössze 3 százalékkal múlta felül a tavalyi második negyedéveset, és 7 százalékkal maradt el az egyébként is gyenge első negyedévestől. Az AMD 1,35 milliárd dolláros árbevételéhez 269 millió dolláros működési veszteség társult, a nettó veszteség pedig főként az ATI felvásárlásával megszerzett javak értékvesztési leírásainak következtében 1,19 milliárd dollárt tett ki.

A vállalat már a korábbi, első negyedéves jelentés közzétételekor ismertette, hogy felülvizsgálja a számítástechnikai iparhoz szorosan nem tartozó tevékenységeket, és stratégiai illeszkedésük, valamint nyereségességük fényében dönteni további sorsukról. Az AMD-nél már akkor megszületett a döntés arról, hogy a veszteségek csökkentése érdekében a mobiltelefonokba és digitális televíziókba beágyazott chipeket tervező részlegeit leválasztja a cég működéséről.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.