Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Olimpiai kudarcok és sikerek a multimédiában

Dojcsák Dániel, 2008. augusztus 12. 11:03
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az olimpiai multimédia-láz nem merül ki a mostanra időzített digitális televíziós átállásban és klasszikus reklámkampányokban. A cégek minden lehetséges felületen próbálnak megjelenést generálni maguknak vagy valamiféle innovatív szolgáltatást indítani. A nagy tévécsatornák jól felépített fejlesztései mellett viszont a legtöbb kísérlet kiforratlan, elsietett vagy éppen piacképtelen.

hirdetés
Az olimpiai multimédia láz nem merül ki a mostanra időzített digitális televíziós bevezetésekben és klasszikus reklámkampányokban, hanem minden lehetséges felületen próbálnak a cégek megjelenést generálni maguknak vagy valamiféle innovatív szolgáltatást indítani. A nagy TV-szolgáltatók és köztévé jól felépített fejlesztései melett viszont a legtöbb kísérlet kiforratlan, elsietett, vagy éppen piacképtelen.

Videouzi

A legszebb példa a fiatal Zoom.hu általános híroldal megrendelésére készített videouzi.hu. A névválasztás már eleve szerencsétlenné teszi kissé a site-ot, hiszen egyértelműen a "videobuzi" kifejezésre asszociál, még erőltetve is nehéz belemagyarázni a feltételezhető alkotói ötletet, a "videóüzi" kifejezést. Az alapkoncepció nemes gesztus: a készítők megkísérelték összegyűjteni a magyar rajongók üzeneteit, melyet a weben keresztül juttatnak el a sportolóknak a több mint hétezer kilométeres távolságba. Természetesen mindenki nézegetheti a többiek üzeneteit, sőt, kommentálhatóak is.


Üzenj Pekingbe!

Az ötlet príma, a megvalósítás viszont sekélyes. Az oldal kezelőfelülete nehézkes, laikus internetező számára bizonyára problémát okozna a kezelése. Az elmúlt hónapokban számos olyan webes megoldást és koncepciót mutattak be, aminek ha csak árnyéka lenne ez az ideiglenes oldal, akkor már sikerre vitte volna. A másik oldalról a készítőknek több energiát kellett volna a rajongók megszólaltatására is fordítani, hiszen hiába utaztak el öt helyszínre rajongást rögzíteni, ha mindössze 130-150 videó került fel az olimpia kezdetéig. Július 21. óta a felhasználók maguk is tölthetnek fel saját anyagokat, ami viszont dicséretes. A versenyek kezdete talán lökést is adhat az oldalnak és remélhetőleg egyre kevesebbszer találkoznak az oldal látogatói megrémült, össze-vissza beszélő vagy éppen retardáltként viselkedő utcán elkapott emberek üzeneteivel. A legjobb darab miatt viszont már érdemes megnézni, az EFOTT fesztiválon készült 3000 fős bátorítás igenis motiváló.

Mobiltévé

A tartalomszolgáltatók mellett a mobilcégek is produkálnak érdekes megoldásokat. A T-Mobile még tavasszal a Vodafone-nal és az Antenna Hungáriával karöltve népszerűsítette a mobil televíziós szolgáltatást, melyet a DVB-H szabvány keretein belül nyújtanak, nyújtanak majd. Az igazi, valóban élvezhető minőséget nyújtó digitális földfelszíni szóráshoz viszont nem is csupán az adótornyok oldaláról hiányzik a kellő lefedettség, hanem a fogyasztói oldalon is alig találunk erre alkalmas készüléket.

Éppen ezért a T-Mobile is maradt a hagyományos videostream-megoldásnál, ami az igazi mobil televíziózáshoz képest elavult és fapados. 1900 forintért 10 óra tévéadást (illetve az olimpia alatt újabb 10 óra ajándék) streamelhetnek a felhasználók, ezt követően pedig percenként 29 forintért lehet tovább szurkolni. A képek minősége feltételezhetően egy mobilkészüléken megnézett YouTube videó minőségét ütheti meg maximum, vagy annál rosszabb. A Vodafone hasonló technológiai alapokon nyugvó ingyenesen megnézhető Madonna koncertje például átláthatatlan pacákból álló színkavalkád volt.

Ez a szolgáltatás maximum annak jelenthet perspektívát, aki fanatikus sportrajongó, de munkája miatt mindig lemaradna a közvetítések elejéről vagy végéről. Pozitívum, hogy a HSDPA-képes készülékek szinte mindegyikével elérhető a szolgáltatás, az viszont sokat ront a helyzeten, hogy a T-Mobile képtelen volt összerakni egy primitív Java-programot, ami indította volna a csatornákat, ehelyett az elavult és csúnya WAP-felületet választották. A készülékek kijelzőjének felbontása (tisztelet a kivételnek), a messze nem stabil HSDPA-kapcsolat és a videotömörítés miatt elvesző részletek miatt a szolgáltatás messze nem ajánlott. A szolgáltatás egyébként is méltatlan a mobiltévé megnevezésre, de a marketingosztály másképp nyilvánvalóan nem tudta volna lenyomni az ügyfelek torkán.

Külföldön akár nagyfelbontású élő streamet is nézhetünk

Külföldi példát is említve, a YouTube is igazi médiummá vált, ugyanis megszerezte az egyébként olimpiai közvetítési joggal nem rendelkező országok számára a lehetőséget, hogy elérhetővé tegye ott a játékokat. Ezek a videók csak és kizárólag azon 77 országból elérhetők, ahol erre más mód nincs, ahogy korábbi írásunkban kifejtettük.


Az USA két lépéssel előrébb

Így a fenti lehetőség az amerikaiak számára nem is elérhető, de valószínűleg nem bánkódnak miatta, hiszen az NBC például a Microsoft Silverlight megoldását használva egy teljesen komplex és elismerésre méltó olimpiai portált üzemeltet, ahol nagyfelbontásban lehet az élőképeket is követni, vagy a korábbi eseményeket visszanézni. Sőt, ha megadjuk tévéelőfizetésünkkel kapcsolatos adatainkat, akkor a rendszer jelzi, hogy mikor melyik csatornára kell kapcsolnunk, hogy kedvenceinket követhessük. Sajnos ezt a szolgáltatást nem-amerikai IP-címről még egy rövid demo erejéig sem lehetséges kipróbálni. Mindenesetre sajnálatos tény, hogy míg Magyarországon a WAP a menő, addig az Egyesült Államokban akár weben keresztül is bámulhatjuk a pekingi olimpiát, divatos kezelőfelülettel, nagyfelbontásban.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.