Szerző: Dojcsák Dániel

2008. augusztus 13. 13:02

Boltokban a Fujitsu Siemens nullawattos monitora

Három hónappal ezelőtt jelentette be a Fujitsu Siemens a világ első zero watt monitorját, melyből most érkeznek meg az első databok a kereskedelmi forgalomba. A fogyasztás természetesen nem a működés közbeni állapotra, hanem a stand-by üzemmódra vonatkozik.

[HWSW] Három hónappal ezelőtt jelentette be a Fujitsu Siemens a világ első "zero watt" monitorját, melyből most érkeznek meg az első databok a kereskedelmi forgalomba. A fogyasztás természetesen nem a működés közbeni állapotra, hanem a stand-by üzemmódra vonatkozik.

Az újonnan bemutatott 20 hüvelykes P20W-5 ECO és a 22 hüvelykes P22W-5 ECO alapjában véve nem különbözik sokban saját kategóriatársaitól, 1680x1050-es felbontásukkal, 5ms válaszidejükkel és HDMI-csatlakozójukkal éppen beleillienek az idei felhozatalba. A különbség csupán annyi, hogy miután a videójelforrás megszűnik és a monitorok átváltanak stand-by üzemmódba, nem fogyasztanak egyetlen milliwattnyi áramot sem.

A környezetvédők és az energiaválság miatt aggódók gyakran lovagolnak azon, hogy az egyes eszközök standy-by üzemmódban is néhány wattos fogyasztást produkálnak, ami már egy normál háztartásban is kimutatható havi többletet jelent, nem hogy egy nagyvállalatnál. A Fujitsu Siemens ezt a problémát oldotta meg, ráadásul egy megdöbbentően egyszerű ötlettel.


Nincs többé bekapcsoló gomb

Ha nincs kép, nincs áram sem

A mérnökök egyszerűen egy "kill switch"-nek nevezett elemet építettek be a videobemenet mögé, ami abban a pillanatban, hogy megszűnik a jel, áramtalanítja a monitort, amikor pedig újra érkeznek adatok, akkor újra áram alá helyezi a rendszert. A kapcsoló beépítése annyira egyszerű, hogy a szakértők nagy része most valószínűleg azt kérdezi, hogy miért nem használjuk már régóta minden monitorban. Az automata kapcsoló révén gyakorlati lag feleslegessé vált a power gomb, hiszen a ki-be kapcsolás minden esetben megtörténik ha megérkezik vagy megszűnik a bemeneti jel.

Azon túl, hogy még egy fokkal kényelmesebbé vált az informatika, az eszköz beépítésével minden egyes monitor (később akár tévé, hangrendszer, vagy más berendezés is) éves szinten körülbelül 200-600 forint megtakarítást jelent magyarországi villanyárral számolva, napi 16 óra stand-by mellett. Az Egyesült Királyságban persze ez akár 1500-1800 forintnyi megtakarítás lehet, de csupán ezért egyáltalán nem éri meg ezeket az eszközöket beszerezni, hiszen még egy egéralátétet is alig lehet venni az éves megtakarításból, ha viszont általánossá válik a használata, akkor az világszinten egy kis lépést jelent a fenntartható fejlődés irányába.

Arról egyelőre nincs szó, hogy a Fujitsu Siemens nyit-e a többi gyártó felé, vagy a többi gyártót érdekli-e a megoldás licencelés szintjén, de értelme valóban akkor lenne, ha a világon minden egyes televízió és monitor ezzel a kapcsolóval felszerelve érkezne.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról