Szerző: Koi Tamás

2008. augusztus 21. 11:16

Új PlayStation 3 és PSP konzolokkal gyúr az év végi hajrára a Sony

Komoly év végi hajrára készül a Sony Computer Entertainment (SCE), melynek európai részlege tegnap egy sor új fejlesztésről és a termékportfólió új tagjairól rántotta le a leplet Lipcsében, a Games Convention nyitónapján.

[HWSW] Komoly év végi hajrára készül a Sony Computer Entertainment (SCE), melynek európai részlege tegnap egy sor új fejlesztésről és a termékportfólió új tagjairól rántotta le a leplet Lipcsében, a Games Convention nyitónapján.

Ősszel egy újabb, nagyobb tárkapacitású PlayStation 3 kerül a boltokba, ezzel együtt a PlayStation Portable kézi konzol is modellfrissítést kap. Jön egy kontrollerhez csatlakoztatható mini klaviatúra is, VidZone néven indul a videoklip-letöltő szolgáltatás, és érkezik az EyePet, a nappali virtuális "háziállata" -- derült ki a Sony Computer Entertainment Europe nyitóelőadásán Lipcsében. David Reevs, az SCE európai részlegének vezetője büszkén emelte ki, hogy az új termékeket nemcsak, hogy Európában jelentik be először, de az öreg kontinensen is kerülnek elsőként forgalomba. A Second Life mintájára létrehozott virtuális világról, a Home-ról viszont ezúttal is mélyen hallgatott a Sony.

Napfényben fürdő PSP

Bár csak a tavalyi Games Conventionon mutatkozott be a PlayStation Portable kézi konzolok jelenleg kapható, Slim & Lite változata, a PSP-2000-es modellszámú játékgép frissített változata még az ősszel a boltokba kerül a teljes PAL-régióban, ahol eddig mintegy 13,4 millió darab fogyott a készülékből. Az új típus, a PSP-3000 nem lesz sem vékonyabb sem könnyebb az előző modellnél, a modellfrissítésnek ezúttal elsősorban azok örülhetnek, akik sokat használnák a konzolt szabadban, napsütéses időben -- a PSP új változata ugyanis elődjeihez képest kontrasztosabb kijelzőt kap majd, mely ráadásul több színárnyalat megjelenítésére is képes (felbontása ugyanakkor maradt a régi: 480x272 pixel). Az apró finomításokon túl az egyetlen további említésre méltó újdonság az a beépített mikrofon, mely a Skype és a Go! Messenger kliensekkel együttműködve immár külső kiegészítő nélkül is képes VoIP-eszközzé varázsolni a PSP-t.

PSP-3000
PSP-3000: külsőre alig van különbség

A Sony PSP-3000 október 15-én kerülhet a boltokba Európában, a Közép-Kelet országaiban, Ausztráliában és Új-Zélandon. A Sony egy szoftvert (ez országoktól függően lehet a Buzz!: Master Quiz, a FIFA '09 vagy a Harry Potter egyik része, illetve jön egy Go! kommunikációs csomag is) mellékel majd az új PSP-hez, mely az eurózónában 199 eurós ajánlott fogyasztói áron kerül majd forgalomba. Sándor Csaba, a Sony Hungária illetékese lapunk kérdésére elmondta, hogy az új típus hazánkban is forgalomba kerül októberben, ezzel együtt a készletek kifutásáig a boltokban marad a régebbi, PSP-2000-es modell is. Az új PlayStation Portable-nek egyelőre nincs hazai ára, Sándor a hazai árképzéssel kapcsolatban annyit árult csupán el, hogy az új modell valamivel drágább lesz a jelenlegi változatnál, melynek egyelőre nem csökkenti az árát a Sony hazai képviselete.

Dupláz a PlayStation 3

Nem csak a PlayStation Portable kézi konzol, hanem az SCE fókuszterméke, a PlayStation 3 is modellfrissítéssel jelentkezik az ősz folyamán. A gépcsalád egyébként éppen a napokban esik át az aktuális frissítésen -- a 40 gigabájtos merevlemezzel ellátott változat helyébe augusztus végén lép a kétszeres tárkapacitású modell, változatlan áron. A most megjelenő, 80 gigabájtos konzol tárkapacitását duplázza meg az október 31-én érkező újabb variáns, mellyel a Sony elsősorban azoknak a vásárlóknak kíván kedvezni, akik rendszeresen töltenek le tartalmakat a játékgépre, illetve multimédiás gyűjteményük számára kevésnek bizonyul a kisebbik modell tárkapacitása.

Wireless Keypad

Bár a gyártó külön nem tesz említést róla, de a digitális földfelszíni tévéadások vételére alkalmas PlayTV kiegészítő erőteljesebb párost képezhet nagyobb tárhellyel rendelkező típussal, a PlayTV révén ugyanis videorögzítési funkcióval bővül a PS3 repertoárja, a 160 gigabájtos merevlemezzel ellátott konzol pedig értelemszerűen több műsor felvételét és tárolását teszi lehetővé. Az év végén egy új kontroller-kiegészítővel is ellátják a PlayStaiton 3 konzolokat: érkezik chatelők életét megkönnyítő Wireless Keypad, mely Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikálhat az alapgéppel, és könnyedén összekapcsolható a SIXAXIS és DualShock 3 kontrollerekkel.

A 160 gigabájtos merevlemezzel ellátott PlayStation 3 modell október 31-én jelenhet meg a PAL-régióban, a konzol európai javasolt fogyasztói ára 449 euró lesz. A Sony hazai illetékese a HWSW kérdésére nem tudott egyértelmű választ adni arra, hogy az új modell pontosan mikor és milyen fogyasztói áron jelenhet meg a magyar boltok kínálatában.

Szolgáltatások, cukiságok

A PlayStation 3 szórakoztatócentrum szerepét egészíti ki az a Lipcsében bemutatott videoklip-letöltő, mely a VidZone által üzemeltetett szolgáltatásként jelenhet meg a konzol menürendszerében. A VidZone szolgáltatása ingyenesen kínál majd letöltésre különböző műfajú videoklipeket. A felhasználók a tervek szerint lejátszási listákat is létrehozhatnak majd kedvenc klipjeikből, zeneszámaikból, emellett jelképes összegért mobiltelefonjaikra is rátölthetnek majd bizonyos tartalmakat. A szolgáltatás nyilvános tesztüzeme 2009 elején indulhat majd a Sony tájékoztatása szerint.

EyePet

Szintén 2009-ben, valamikor az év végén érkezik az EyePet, mely egy a Sony PlayStation 3 konzolokban "élő" virtuális háziállatként fogható fel: a tamagocsi babérjaira törő EyePet az EyeToy kamerán keresztül kémleli környezetét és az így látott kép alapján tud reagálni egyebek mellett az emberek, azaz a "gazdák" mozdulataira. A Sony szerint a kis állatka kíváncsian szemléli az elé rakott újdonságokat, élvezi, ha a hasát vakarják és nagyon szeret labdázni is. A komolyabb műfaj kedvelői számára készül jövő év végi várható megjelenéssel a Heavy Rain című látványos akcióthriller játék, melyből tegnap részletes ízelítőt kaphatott a Games Convention közönsége.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról