Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Digitális hadjárat a Magyar Televíziónál

Dojcsák Dániel, 2008. augusztus 19. 14:21
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A digitális átállás komoly kihívás elé állítja a tévécsatornákat -- hazánkban a közszolgálati televízió példamutató munkát végez ezen a téren, így hamarosan HD-ben nézhető majd a Híradó és térhatású hangja lesz a Kultúrháznak.

[HWSW] A digitális átállás folyamata a szolgáltatók és a fogyasztók erőfeszítésein túl főleg a csatornákat és a tartalomelőállítókat állítja komoly kihívás elé. Hazánkban -- akárcsak több európai országban -- a közszolgálati televízió ebben a kérdésben példamutató módon előre menekül. Az olimpiai játékok ráadásul egy kiváló alkalom volt arra, hogy a digitiális és HD átállás terén a tettek mezejére lépjenek. Szerkesztőségünk a pekingi közvetítés és a digitális átállás technológiai kulisszatitkaiba pillantott bele.

Az első, sokak számára megnyugtató tény, hogy a digitális átállás nem jelenti automatikusan azt, hogy az analóg technikának búcsút inthetünk. Az analóg platformon földfelszíni sugárzással vagy éppen kábelen keresztül zajlik műsortovábbítás, míg a digitális platform a műholdas, a kábeles és az IPTV rendszereken keresztül szolgáltatja az adásfolyamokat. Ezekkel párhuzamosan fut a DVB-T, azaz digitális földfelszíni sugárzás tesztelése a kabhegyi adótorony adáskörzetében.

DVB-T és MPEG4 a népnek

Ez utóbbihoz az Antenna Hungária most nyerte meg az üzemszerű sugárzáshoz szükséges pályázatot. Napjainkban egyre több hír szól arról, hogy földfelszíni digitális műsorszórás, azaz a DVB-T fogja leváltani a jól megszokott analóg földi adást, előreláthatólag 2012-től teljesen. Az MTV két csatornája az m1 és az m2 itt kizárólag HD felbontásban, MPEG4 tömörítéssel megy ki az éterbe. Az SD adás nélkülözésének egyrészt pénzügyi okai is vannak, hiszen megdrágítaná a sugárzást, illetve az MTV saját maga által kijelölt missziója, hogy a magasra tett léccel segítse elő már a kezdetekkor a jó minőségű set-top boxok terjedését. Ha nem lenne lehetőség nagy felbontású adások fogadására, akkor a nézők érthető financiális okokból az SD-felbontású vevőkészülékhez ragaszkodnának, amit később, a HD-adások terjedésével viszont bizonyára le kellene cserélniük.

Antenna
Nem kell mindet leszerelni az átállás után

Az analóg sugárzás megszüntetése egyelőre igen érzékeny pont és több problémakört is feszeget egyszerre. A törvényi előírások szerint amennyiben 2011 végére a lakosság legalább 70 százaléka rendelkezik digitális adás vételére alkalmas készülékkel, akkor végleg le lehet, illetve le is kell állítani az analóg műsorszórást. Viszont arra is gondolni kell, hogy ebben az esetben a nyaralóban, vendégszobában, autóban vagy bárhol elhelyezett második, harmadik tévét is le kell cserélni vagy kiegészíteni egy a már korábban említett digitális vevőkészülékkel.

Előkészületek

A fenti anomáliák megoldása ugyanakkor nem a Magyar Televízió hatáskörébe tartozik. A közszolgálati televíziónak arra kellett egy elfogadható menetrendet összeállítani, hogy hogyan állnak át több év alatt 100 százalékban a digitális HD technológiára, illetve az eddigi 4:3 képarányról a 16:9-re. Az első lépés a stúdiófelszerelések és a "házon belüli" adatfolyam felkészítése volt az új korszakra. A HD adásfolyam kezeléséhez mindenek előtt modernebb, nagyobb áteresztőképességű routerekre volt szükség -- ezek az eszközök kezelik, fogják össze és továbbítják a bejövő videojeleket.

A hosszú átmeneti időszak miatt számos konverter berendezést is be kellett szerezni, egyrészt a felbontások közti átalakításhoz: SD-HD, valamint HD-SD átalakítókat, illetve szükség volt új, a képformátum konvertálásához szükséges eszközökre is. A hagyományosnak tekintett, 4:3-as képarányból 16:9-es, azaz szélesvásznú képet kell produkálniuk ezeknek a berendezéseknek, melyeknek ugyanezt a mutatványt visszafelé is tudniuk kell. A képarány megváltoztatásához az MTV anamorfikus filtereket használ majd a jövőben.

DVB-T set-top box
HD-s DVB-T set-top box

A nagyfelbontásban érkező adások tárolásához szükség volt egy merevlemez alapú videoszerver telepítésére, aminek nyilván masszív tárkapacitással kell rendelkeznie. Kevesek számára nyilvánvaló ugyanakkor, hogy a HD filmek jó része továbbra is szalagos adattárolón keresztül érkezik, így egy "HD videómagnó" beszerzése is kötelező volt. A szerkezethez tartozó kazetták a Betacam egységekhez hasonlítanak leginkább, annyi különbséggel, hogy jóval több képi információt, illetve 5.1-es hangot képesek tárolni. Az MTV erre célra egyébként egy Sony HDW-M2000 típusú képmagnót vásárolt.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.