Szerző: Bányai György

2008. augusztus 5. 14:20

Új "tükrös" szabvány a láthatáron: Micro Four Thirds

Az Olympus és a Panasonic új négyharmados szabványon dolgozik, melynek segítségével olyan, nagy képérzékelős fényképezőgépek készíthetők, melyek a jelenlegieknél kisebbek.

[HWSW] Az Olympus és a Panasonic új négyharmados szabványon dolgozik, melynek segítségével olyan, nagy képérzékelős fényképezőgépek készíthetők, melyek a jelenlegieknél kisebbek.

Az Olympus és a Panasonic bejelentette, hogy fejlesztik a jelenlegi négyharmados szabvány zsugorított változatát, a Micro Four Thirds-öt. A kisebb gépvázakat eredményező formátum helytakarékosabb lesz a jelenleginél, igaz ennek ára is lesz, az új cserélhető optikás gépek nem tartalmazzák majd a tükröt és az ezzel egy blokkban található keresőt. Utóbbit kompaktgéphez hasonlatosan külső átnézeti kereső, vagy elektronikus kereső helyettesítheti.


Az új rendszerű vázakhoz adapterrel a jelenlegi optikák is illeszthetők

A "kisnégyharmados" gépvázak kisebb optikákat fogadhatnak, ezen optikák képérzékelőtől mért távolsága 20 milliméter lesz, vagyis fele a jelenlegi négyharmadosok 40 milliméterének. Az eddigi optikák az új vázakon is használhatók lesznek, ekkor egy 20 milliméter vastag adaptergyűrű tartja a szükséges plusz távolságot, illetve adja át a vezérlést. Az új szabvány két további érintkezőt különít el, az eddigi 9 helyett 11 ponton kommunikál az új rendszerben a váz az optikával. A képérzékelő fizikai méreteit nem éri változás, azok a jelenlegi 18x13,5 milliméteres méretben kerülnek a mikronégyharmados vázakba is, jóllehet, a tükör hiányából adódóan végig élőkép-üzemmódban működnek majd.

A digitális fényképezőgépek piaca bővül, bár a jelenlegi hét százalékos növekedés össze sem mérhető a korábbi évek magasabb számaival, ezért a Panasonic és az Olympus lépése jókora szelethez juttathatja majd a két gyártót, hiszen a tükrös gépet birtokló amatőr felhasználók egy része nehéznek, nagynak és bonyolultnak tartja a jelenlegi vázakat. Az már csak hab a tortán, hogy a tükör és a kereső elhagyása meredekebb lejtőbe kergetheti az amúgy is látványosan csökkenő árakat.

Nem kizárt, hogy a Sigma régóta várt, tükörreflexes gépekhez hasonló méretű Foveon képérzékelős fényképezője, a DP1 adott a "kisnégyharmadhoz" alapinspirációt, mely azonban a két gyártó terveivel ellentétben nem adja a felhasználónak az optikák cserélhetőségét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról