Szerző: Dojcsák Dániel

2008. augusztus 22. 18:05

Az egész világot bedarálhatja a Microsoft Photosynth

A digitális technológia hívői örömtáncot járnak, míg a személyiségi jogokat féltők inkább aggodalmaskodnak, miután a Microsoft a tegnapi napon végre útjára indította az évek óta várt Photosynth szolgáltatását. A hirtelen érdeklődés miatt ugyan a szerverek szinte azonnal elérhetetlenné váltak, jelezvén, hogy a fotók rendezését megreformáló ötlet több lesz, mint egy hóbortos múló felhajtás.

[HWSW] A digitális technológia hívői örömtáncot járnak, míg a személyiségi jogokat féltők inkább aggodalmaskodnak, miután a Microsoft a tegnapi napon végre útjára indította az évek óta várt Photosynth szolgáltatását. A hirtelen érdeklődés miatt ugyan a szerverek szinte azonnal elérhetetlenné váltak, jelezvén, hogy a fotók rendezését megreformáló ötlet több lesz, mint egy hóbortos múló felhajtás.

A Seadragon által megálmodott, majd később a Microsoft által bekebelezett Photosynth alapötlete nem más, mint azonos helyen, de más szemszögből készült fotók összerendezése egy háromdimenziós mátrixba. A sok különálló fotó így egy teljes egészet alkot, mely minél több elemet tartalmaz, annál észrevétlenebb lesz az átmenet a fotók között, annál részletesebbé válik. Ha ugyanazt a tárgyat vagy környezetet körben minden oldalról lefotózzák, akkor a Photosynth teljesen körüljárhatóvá teszi, olyan képzetet adva, mintha valódi háromdimenziós környezetet látna a felhasználó.


TED: Blaise Aguera másfél évvel ezelőtti bemutatója

A Microsoft szerint a Photosynth-tel egy teljesen új vizuális médium jön létre, ahol a fénykép, mint egyedi vagy sorba állítható egység átalakul egy végtelen rendszerré. A szolgáltatás egyelőre arra képes, hogy a felhasználók által összegyűjtött fotókat megvizsgálja, megtalálja a közös pontokat és térben elhelyezze őket. Természetesen ezeket később online bárki megnézheti, körbevizsgálhatja a fotózott környezetet, beleközelítve, körbefordítva vagy éppen nézőpontot váltva.

A szolgáltatás egy webes felületből és egy asztali szoftverből áll, melyek egyelőre csak PC Windows környezetben működnek. A webes nézegetéshez egy böngészőbe ágyazott plug-inre van szükség (Internet Explorer és Firefox alá is elérhető), míg a feltöltéshez a windowsos programra lesz szükség.

A Photosynth jövője az egyéni felhasználók játszadozásán túl úgy válik egy igazán erős termékké, hogy a közösségi felületekkel és a térképszolgáltatásokkal kötik össze. Egy-egy turistalátványosságról főszezonban óránként több száz fotó készül, melyeket hazatérve sokan azonnal feltöltenek fotómegosztó szájtokra. A megfelelően felcímkézett fotókat a rendszer képes megvizsgálni, és a kialakított mátrixon belül a referencia pontok figyelembevételével helyre tenni, így bővítve a virtuális tér részletességét. Az egyes felhasználók legjobb képeiből így összeállhat a valóság egy teljesen részletes másolata.

A funkciók között nem csak a terek panoráma másolata meghökkentő, hanem a folyamatok, események időben eltolt ábrázolása is megvalósítható. A szoftver képes felfedezni bizonyos mozgásokat, melyeket időben egymás mögé helyezve akár egy egész történet elmesélhető, legyen szó sportversenyről, esküvőről vagy éppen egy kisgyermek első lépéseiről. Míg ez utóbbiaknak semmi akadálya nincs, addig a fent említett virtuális utcakép szolgáltatás sokak szerint személyiségi jogi akadályokba ütközik, ezért a világ virtuális másolatával óvatosabban bánik a redmondi szoftveróriás is. A fotók merőben újszerű, térbeli elrendezésének hatását egyelőre nehéz felmérni, ugyanakkor többen azt várják tőle, számos területre forradalmi hatást fejt majd ki, például a turizmusban vagy az ingatlanközvetítésben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról