:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. augusztus 14. 10:27

Intel: távolról is bekapcsolhatók lesznek az otthoni PC-k

Az Intel otthoni felhasználásra szánt alaplapjain hamarosan megjelenhet a Remote Wake funkció, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy alvó (sleep) vagy felfüggesztett (suspend) módban levő számítógépet távolról felébresszék, bekapcsolják.

[HWSW] Az Intel otthoni felhasználásra szánt alaplapjain hamarosan megjelenhet a Remote Wake funkció, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy alvó (sleep) vagy felfüggesztett (suspend) módban levő számítógépet távolról felébresszék, bekapcsolják.

Ma már egyre gyakoribb, hogy a PC-tulajdonosok távolról is szeretnék elérni a gépükön tárolt adatokat. Számos olyan szoftver létezik, amely ezt lehetővé teszi, de mindegyikhez szükség van arra, hogy az elérni kívánt gép folyamatosan be legyen kapcsolva, amivel rengeteg energia megy kárba. Sokkal takarékosabb megoldás lenne, ha a PC csak arra az időre lépne működésbe, amíg a felhasználó távoli eléréssel megszerzi a neki szükséges adatokat.

A Remote Wake az Intel vállalati PC-kbe szánt vPro technológiáján alapul. A vPro egyik szolgáltatásaként lehetővé teszi a vállalati PC-k távoli bekapcsolását, így a szoftverfrissítések telepítésekor az adminisztrátoroknak nem kell egyenként odamennie minden géphez, hogy bekapcsolják. Az Intel szerint a fogyasztók is igényelnék ezt a funkciót, ezért a hamarosan piacra kerülő, otthoni gépekbe szánt alaplapok is némelyike is tartalmazni fogja.

Az Intel többek között a Jajah VOIP-szolgáltatóval, a Pando Networksszel és az Orb Networksszel együttműködve mutatta be a technológia előnyeit. A Jajah-val azt próbálta demonstrálni a chipgyártó, milyen hasznos, ha egy internetes telefonhívás beérkezésekor a PC automatikusan bekapcsol és rögzíti a hívást akkor is, ha a felhasználó épp nincs a közelben.

Az Orb Networksszel olyan szoftvert fejleszt, amellyel a PC-n tárolt tartalmak (zenék, képek, videók) tetszőleges más eszközön is elérhetők az interneten keresztül. Ehhez azonban szükség van arra, hogy a médiafájlokat tároló PC folyamatosan működjön, ami energiapazarlás az Orb és az Intel szerint. A Remote Wake lehetővé teszi, hogy a PC tényleg csak akkor kapcsoljon be, ha szükség van rá.

A Pando Networksszel közösen azt mutatta meg az Intel, hogy a PC programozható videorögzítőként is használható, a felhasználó akár a mobiltelefonja segítségével is bekapcsolhatja távolról a gépet és felveheti a tévéadást.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.