Szerző: Koi Tamás

2008. augusztus 29. 13:38

Zökkenőmentes Wi-Fi roamingot ígér a 802.11r szabvány

Az Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) nemrég elfogadta azt a 802.11-es Wi-Fi szabványcsomag egy új kiterjesztését, mely WLAN-on csatlakozó eszközök számára zökkenőmentes barangolást tesz lehetővé a különböző, egymáshoz közel elhelyezett vezeték nélküli hozzáférési pontos és átjárók közt.

[HWSW] Az Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) nemrég elfogadta azt a 802.11-es Wi-Fi szabványcsomag egy új kiterjesztését, mely WLAN-on csatlakozó eszközök számára zökkenőmentes barangolást tesz lehetővé a különböző, egymáshoz közel elhelyezett vezeték nélküli hozzáférési pontos és átjárók közt.

A 802.11 vezeték nélküli szabványok infrastrukturális hátterét eredetileg azzal az elgondolással alkották meg, hogy a hálózati hozzáférést szolgáltató központi egységhez egyszerre több kliens csatlakozhasson -- az eszközök viszont nem kommunikálhatnak egyszerre több bázissal. A hozzáférési pontok közti zökkenőmentes váltás ugyanakkor elvileg biztosított, bizonyos alkalmazási területeknél azonban túl hosszúnak bizonyult az eddigi szabványokban meghatározott, 100 milliszekundumos újraszinkronizálási idő, ráadásul a kapcsolat teljes felépüléséig gyakran hosszú másodperceket kell várni, különösen, ha titkosított a kommunikációs csatorna.

VoIP-alkalmazások előtérben

A hosszú átkapcsolási idő különösen az olyan késleltetéskritikus alkalmazások számára elfogadhatatlan, mint például a VoIP-telefonálás -- tekintve, hogy egyre több nagyvállalat használ WLAN-on keresztül kommunikáló VoIP-megoldásokat, mobiltelefonokat a különböző telephelyein, irodáiban, időszerűvé vált egy olyan szabványkiegészítés létrehozása, mely jelentősen felgyorsítja a Wi-Fi roamingot. A problémát legfőképpen az okozza a jelenlegi rendszereknél, hogy a hosszú újraszinkronizálással járó roaming során gyakorlatilag elkerülhetetlen a VoIP-kapcsolat megszakadása.

Az IEEE három évvel ezelőtt kezdett dolgozni a fenti problémára gyógyírt jelentő 802.11r szabványkiegészítésen, más néven a Fast Basic Service Set Transition szabványon. Ez lehetővé teszi a kompatibilis eszközök számára, hogy a két hozzáférési pont közti váltásnál a klienseszköz még a lecsatlakozás előtt elvégezzen bizonyos szinkronizációs műveleteket (biztonsági authentikáció, erőforrásmeghatározás) azzal a bázisállomással, amelyre csatlakozni fog.

Bár a szabvány promóciós csoportja, a Wi-Fi Alliance a nyár elejétől komoly kampánnyal megtámogatva hívta életre a VoIP feladatokra használt WLAN-eszközökkel szemben támasztott bizonyos, a kapcsolati tulajdonságokat meghatározó követelményrendszerét, a "Wi‑Fi CERTIFIED Voice-Personal"-t, egyelőre kevés eszköz dobozára került fel az új logó. A most elfogadott, 802.11r szabvány ennél szigorúbb előírásokat teremt, melynek nyomán -- várhatóan valamikor jövőre -- létrejöhet a Wi-Fi CERTIFIED Voice-Enterprise követelményszint.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról