Szerző: Bodnár Ádám

2008. augusztus 25. 11:10

Villámgyors JavaScript a Firefox 3.1-ben

A Firefox 3.1 egyik fontos újdonsága lesz az alapoktól újraírt JavaScript-motor, amely az elődjénél egy nagyságrenddel gyorsabb lehet -- a Mozilla egyes esetekben közel negyvenszeres sebességnövekedést ígér.

[HWSW] A Firefox 3.1 egyik fontos újdonsága lesz az alapoktól újraírt JavaScript-motor, amely az elődjénél egy nagyságrenddel gyorsabb lehet -- a Mozilla egyes esetekben közel negyvenszeres sebességnövekedést ígér.

A TraceMonkey kódnévre hallgató JavaScript-interpreter a Mozilla várakozásai szerint lehetővé fogja tenni, hogy a webes alkalmazások ugyanolyan sebességgel fussanak a böngészőben, mintha csak a gépre telepített natív szoftverek lennének. Mike Schröpfer, a Mozilla fejlesztési igazgatója blogbejegyzésében bemutat egy videót, amelyen a Firefox 3 és a Firefox 3.1 sebességét veti össze egy webes fotószerkesztő alkalmazás alatt -- az újabb verzió láthatóan gyorsabb.

A Firefox 3.1 jelenleg alfaverzióban érhető el, ebben a változatban a TraceMonkey még ki van kapcsolva, de egy későbbi előzetesben már valószínűleg aktiválni fogják. Mike Shaver, a Mozilla fejlesztőcsapatának egyik vezetője, és a JavaScript alkotója egyelőre nem tudta megmondani, melyik Firefox-verzióba kerül bele először a TraceMonkey, de mindenképp szeretnék, hogy a 2008 végén vagy 2009 elején érkező Firefox 3.1 végleges változatának része lenne.

Az utóbbi időben nagy figyelmet kapott a böngészők JavaScript-futtatási sebessége, ahogy a webalkalmazások egyre bonyolultabbá válnak. Nemrég az Apple Safari alapjául szolgáló WebKit fejlesztői jelentettek be egy új JavaScript-motort, a SquirrelFisht, amely a SunSpider benchmark szerint 1,6-szor gyorsabb az elődnél. Az első mérések szerint a TraceMonkey már most kétszer gyorsabb a SquirrelFishnél ugyanebben a tesztben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról