Szerző: zimi

2008. augusztus 18. 10:53

Kilencven nanométeres "e" betű: a pekingi olimpia emblémáját készítették el az új nanonyomtatási eljárással

Olcsó nanotollak sorával komplex mikroszkopikus minták nyomtathatók, ami nemcsak elmélet, hanem egy friss demonstráció ismét bebizonyította, hogy kivitelezhető is. Az eljárásnak igazán a mikroáramkörök gyártásában lehet korszakalkotó szerepe később.

[HWSW] Olcsó nanotollak sorával komplex mikroszkopikus minták nyomtathatók, ami nemcsak elmélet, hanem egy friss demonstráció ismét bebizonyította, hogy kivitelezhető is. Az eljárásnak igazán a mikroáramkörök gyártásában lehet korszakalkotó szerepe később.

A ma alkalmazott litográfiai áramkörgyártó eljárások technikai lehetőségeik határait feszegetik, hogy kielégíthessék a mind gyorsabb és olcsóbb elektronikai eszközökre irányuló igényeket. Kutatók most jelentettek be egy új, olcsó litográfiai eljárást, mely csoportba rendezett polimer nanotollakat használ komplex, precíz struktúrák millióinak párhuzamos megmintázására.

A technológia kísérleti változatával a kutatók már elő is állítottak áramköri lapkákat, és mellesleg a Pekingi Nyári Olimpiai Játékok logójának mikroszkopikus változatát. A kísérleti lapkára 15000 példányban került fel a logó az arany felületre, az emblémákon a futó alak magassága mindössze 36 mikrométer. A Beijing felirat "e" betűje csupán 90 nanométeres lett, mégis olvasható, mint azt az alábbi elektronmikroszkópos felvétel is igazolja. A felvételen a jobb felső nagyítás maga az "e" betű. Az eljárás néhány nanométerestől milliméteres vastagságig használható.

A technika kifejlesztője Chad Mirkin, a Northwestern University kémikusa és a Nemzetközi Nanotechnológiai Intézet igazgatója. Tömbbe rendezett, piramisra emlékeztető mikroszkópikus polimer tollakat használt, melyek hegyét "tintába" merítette. A tinta itt egy oldat, melyben szinte bármilyen molekula szerepelhet, még fehérjék és savak is. A tollakat ezután egy mechanikus kar vonta a célfelület fölé, ahol azok párhuzamosan állították elő a több milliónyi jelet. Akárcsak a természetes rajzolásban, a tollak vonta nyomvonal szélességét a nyomóerővel lehet szabályozni. A kísérlet során arannyal bevont szilikon lapkára martak mintát savval. Az oldat tetszőleges összetétele miatt az eljárás nem csak az elektronikában, de összetett biológiai vegyületek előállításában is kulcsszerepet kaphat, különösen, hogy a minta előállítása nagyon olcsón megoldható.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról