Szerző: Bodnár Ádám

2008. augusztus 29. 11:04

Nokia E71: tökéletes üzleti okostelefon

Lassan három éves lesz a Nokia üzleti okostelefon-családja, az E-sorozat, amelynek első tagjait 2005 októberében dobta piacra a finn cég. Ezek között volt a teljes QWERTY billentyűzetet felvonultató E61 is, amelyet végül csak 2006 közepén kezdtek forgalmazni. Egy évvel később megérkezett a ráncfelvarrott E61i, most pedig a teljesen új E71, ami jó irányba viszi tovább ezt a vérvonalat.

Lassan három éves lesz a Nokia üzleti okostelefon-családja, az E-sorozat, amelynek első tagjait 2005 októberében dobta piacra a finn cég. Ezek között volt a teljes QWERTY billentyűzetet felvonultató E61 is, amelyet végül csak 2006 közepén kezdtek forgalmazni. Egy évvel később megérkezett a ráncfelvarrott E61i, most pedig a teljesen új E71, ami jó irányba viszi tovább ezt a vérvonalat.

Kisebb, mégis jobb

Ami elsőként feltűnik az E71-gyel kapcsolatban, hogy pici és szép. A telefon a piacon levő legvékonyabb a HSDPA-t, GPS-t és Wi-Fi-t is felvonultató okostelefonok mezőnyében, de területét nézve is összement az E61-hez képest. Ezzel együtt természetesen a kijelző is zsugorodott, de ez egyáltalán nem zavaró, igazából az azonos (320x240) felbontás miatt a grafika ki is simult egy kicsit. A telefon elő- és hátlapja egyaránt fémből van, ami nem csak igényes külsőt kölcsönöz neki, hanem a tulajdonosnak is minőséget, robosztusságot sugall. Kézbe véve az E71-et úgy érezzük: ez bírni fogja a strapát, bőven van benne anyag. Pedig a készülék csak 127 gramm.

Nokia E71

A billentyűzet is jelentős változásokon esett át. Az E61 és E61i gombjai még 1-2 milliméterre voltak egymástól, az E71 billentyűi viszont szorosan egymáshoz simulnak, a könnyű gépelés érdekében kissé domborúra tervezte őket a Nokia. Az E71 billentyűzete jobb lett az E61-énél, a gombok határozott nyomásponttal bírnak, nem túl hosszú az útjuk, és az sem zavaró, hogy az E61-hez képest "összementek". A kisebb méret tehát itt sem ment a használhatóság rovására, sőt!

A QWERTY billentyűzet felett vannak a gyorsgombok, amiknek az elrendezése az E61i-ről vagy az E51-ről már ismerős lehet. A hívásindítás és -bontás mellett két softgombot, valamint a naptárt, a telefonkönyvet, az üzeneteket és a kezdőképernyőt elérő gyorsbillentyűt találjuk. A gyorsgombok működését teljesen testreszabhatjuk, így akármelyik, általunk utólag telepített alkalmazást vagy tetszőleges funkciót hozzájuk rendelhetünk, a rövid billentyűnyomáshoz és a gomb nyomva tartásához más-más parancs tartozhat.

A telefonon Symbian OS 9.2 operációs rendszer fut a Series 60 kezelőfelület alatt. A rendszer lelke egy 369 MHz ARM 11 CPU, amelyhez 128 megabájt SDRAM csatlakozik, utóbbiból valószínűleg sosem fogunk kifogyni, kis túlzással azt mondhatnánk, hogy akárhány alkalmazást futtathatunk párhuzamosan. A felhasználói programok számára 110 megabájt memória áll rendelkezésre, ezt microSD kártyákkal tovább lehet bővíteni. Az E71-hez nagylelkűen egy 2 gigabájtos kártyát mellékel a Nokia. A Series 60 platform szoftverellátottsága továbbra is csak szuperlatívuszokkal jellemezhető, gyakorlatilag nincs olyan mobil alkalmazás, amelyet ne készítenének el rá, legyen szó üzleti szoftverekről vagy játékokról, a kínálat tehát bőséges. A szoftverek telepítéséhez vagy az adatok szinkronizálásához microUSB-kábellel kapcsolhatjuk a PC-hez a telefont.

Nokia E71

Szoftverellátás

Az E71-re a Nokia több alkalmazást is előre telepít, például az Office-állományok megjelenítésére és szerkesztésére alkalmas QuickOffice-t, PDF-olvasót, Zip-tömörítőt, vagy vezeték nélküli prezentáció-megjelenítőt, amellyel a telefonról közvetlenül tudunk prezentációkat lejátszani egy arra alkalmas projektoron. Van mértékegység-váltó, egy elég jó ébresztőóra és diktafon is. A bizalmas adatok védelméről a Remote Wipe gondoskodik: egy SMS-sel akár a távolból is tudjuk zárolni a telefont, amiről három sikertelen nyitási kísérlet után az összes adat törlődik. A telefonra a Nokia előre telepített egy szótárat is, ami alapesetben angol értelmező szótár, de a Nokiától további nyelveket is letölthetünk.

Szintén az üzleti jelleget erősíti a beépített e-mail kliens, ami a Microsoft Exchange mellett alapból együttműködik számtalan webes e-mail szolgáltatással is (pl. Yahoo, Gmail, Hotmail), a titkosítás sem jelent számára problémát, amivel viszont nem ért szót, az a Blackberry Connect, aminek nyilvánvalóan az az oka, hogy a Nokiának már van hasonló push e-mail szolgáltatása, ezért az E71 és az E66 már nem kompatibilis a Blackberry-ével. Minden mással viszont pofonegyszerű a használata, a kézikönyv szerint az E71 több mint ezer különféle e-mail szolgáltatáshoz tartalmaz előre tárolt profilt, így elég a felhasználói nevünket és jelszavunkat megadni, minden mást a telefon intéz.

Nokia E71

A telefonra a Nokia saját webböngészője kerül alapállapotban, ami a nagy memória miatt szerencsére gyorsan is működik még akkor is, ha Javával vagy Adobe Flash-sel találkozik -- még a YouTube-videók sem jelentenek problémát, de az adatforgalomra azért jó lesz figyelni, mert könnyen bele lehet feledkezni a webes videózásba. Sportos üzletembereknek lehet hasznos a SportsTracker, ami a beépített GPS segítségével nyomon tudja követni, hogy mennyit kerékpároztunk, gyalogoltunk vagy futottunk. Ötletes, hasznos. A GPS természetesen helymeghatározásra, navigációra is alkalmas, a Nokia előre telepített Maps 2.0 alkalmazásával, vagy akár egy utólag megvett szoftverrel, mint amilyen például a Tomtom Mobile.

Testreszabható kezdőképernyő

A gyors processzornak és a sok memóriának köszönhetően az E71 sosem lassul le, folyamatosan jól használható és válaszképes marad -- ebben jelentősen eltér például a Sony Ericsson G900-tól. A kezdőképernyő (homescreen) a Series 60 telefonoktól megszokott, itt nyomon követhetjük a találkozókat és egyéb naptárbejegyzéseket, beérkezett üzeneteket, egyebeket -- azt is kiválaszthatjuk, hogy a telefon milyen eseményekre figyelmeztessen az iránybillentyű villogtatásával, így nem maradunk le az SMS-ekről vagy hívásokról akkor sem, ha csak néha pillantunk rá a készülékre (az E61-ről fájón hiányzik ez a képesség, ott csak utólag feltelepített szoftverrel érhető el).

Nokia E71

Az E71-re általánosságban jellemző a testreszabhatóság. A kezdőképernyő is a végletekig finomhangolható, ráadásul rögtön kettőt is használhatunk, amelyek között egy gombonyomással válthatunk: napközben, üzleti készülékként nyilván egész más információkra vagyunk kíváncsiak, mint például hétvégén vagy nyaralás közben. A két kezdőképernyőnek más lehet a témája, eltérőek lehetnek a gyorsindító ikonok is. Érdekes egyébként, hogy bár a kijelző felbontása nem változott, az E61-en még hét gyorsindító ikon fért el egymás mellett, az E71-en már csak hatnak van hely. A névjegyzékből való tárcsázáshoz az E61-en még be kell menni az alkalmazásba, az E71-en viszont akár a kezdőképernyőről is tárcsázhatunk, elég a névben levő betűket ugyanúgy begépelni, és a telefon már elénk is dobja a találatokat, amelyeket a zöld gombbal azonnal fel is hívhatunk. Zseniális.

Sokoldalúsága, nagy memóriája és gyors processzora ellenére az E71 alig kér enni. A gyárilag mellékelt, 1500 mAh kapacitású akkumulátorról akár egy hétig is működik, de intenzív használat mellett sem kell minden este tölteni, mint a nemrég piacra került érintőképernyős windowsos okostelefonokat, például az LG KS20-at vagy a HTC Touch Diamondot. Egyébként az E71 hálózati adapterének hurcolása aligha okoz problémát bárkinek, annyira pici, amennyire csak lehet. Az akkus üzemidő a GPS miatt is fontos, az E71-gyet hosszabb túrákhoz is használhatjuk, 8-10 órát még akkor is kibír, ha a navigációs szoftver folyamatosan dolgoztatja a hardvert.

Munka után...

Bár az E71 kimondottan üzleti okostelefon, a szórakoztatásra is gondoltak a tervezők, ezért kapunk egy előre telepített zenelejátszót (MP3, WMA, AAC, AAC+, eAAC, RealMedia és eAAC+ streaming) és FM-rádiót is. Ezeket a mellékelt sztereó headseten át hallgathatjuk, de bármilyen 2,5 mm-es csatlakozóval felszerelt fülhallgatót csatlakoztathatunk. Ha játszani támad kedvünk, egy előre telepített passziánsz-gyűjtemény (Can't stop solitaire) és egy 3D grafikát felvonultató autóverseny (Global Race) közül választhatunk -- az előbbi jobb, ha e kettő közül kell választani, de szerencsére a 320x240 kijelzős symbianos telefonokra más játékok is vannak.

Nokia E71

A telefon hátlapján van egy 3,2 megapixeles, autofókuszos kamera LED-vakuval, amivel videókat is rögzíthetünk, bár a legfeljebb 15 fps sebességű, QVGA felbontású filmek aligha nyújtanak élményt bárkinek is, aki visszanézi őket a beépített, RealMedia-kompatibilis videolejátszón. A kamera talán az E71 leggyengébb pontja, de mivel ez nem fotómobil, talán nem is jelent igazi problémát, a megcélzott vevőkör aligha reklamál majd a Nokia ügyfélszolgálatán ezért.

Nagyon tetszett

A kártyafüggetlenül 100 ezer forintos ajánlott bruttó áron kapható Nokia E71 minden téren továbblépés az elődhöz képest. Vékonyabb, kisebb, így már könnyen elfér bármilyen zsebben, jobban néz ki, igényesebb anyagokból van (bár az E61 sem tűnik olcsónak), a billentyűzete és a kijelzője is jobb. A telefon processzora erős, memóriája nagy, emellett lényegében mindenféle kapcsolódási módot megtalálni benne, ami 2008-ban elérhető (3G, HSDPA, Wi-Fi, Bluetooth 2.0) -- a GPS már csak hab a tortán. Az akkumulátoros üzemidő is meggyőző. Egyedüli gyenge pontként talán a kamerát említhetnénk, de egy üzleti telefonnál ez még belefér. Ezt leszámítva tökéletes az E71.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról