Szerző: Bizó Dániel

2008. augusztus 7. 10:25

Megkezdte az IPv6 bevezetését az Externet

Megkezdte az IPv6 bevezetését az Externet. A szolgáltató e-mailben tudatta ügyfeleivel, hogy augusztus 15-én késő éjjel maximum egyórás kiesésre számíthatnak IPv6 hálózatfejlesztés miatt. Elsőként a gerincben történik a bevezetés, néhány hónap múlva már az ügyfelek is kaphatnak IPv6-címeket.

[HWSW] Megkezdte az IPv6 bevezetését az Externet. A szolgáltató e-mailben tudatta ügyfeleivel, hogy augusztus 15-én késő éjjel maximum egyórás kiesésre számíthatnak IPv6 hálózatfejlesztés miatt. Elsőként a gerincben történik a bevezetés, néhány hónap múlva már az ügyfelek is kaphatnak IPv6-címeket.

Az Externet tájékoztatója szerint az ügyfelek "augusztus 15-én, pénteken este 23:50-től kezdődően maximum 1 órás kiesést" tapasztalhatnak az internet-hozzáférésben és hosting szolgáltatásban a hálózat bővítése miatt. A központi router szoftverének upgrade-eléséről van szó, ami újraindítást igényel, és ez okozza majd a kiesést -- közölte a HWSW megkeresésére Várkonyi Ádám marketing-igazgató.

Ezzel az Externetnél elindul az IPv6 bevezetésének első fázisa, mely az hálózati alapinfrastruktúrában teremti meg az IPv6-os kommunikáció lehetőségét, például a DNS szerverek között. Az internet legfelső szintű tartományait adminisztráló ICANN február elején 13 root névkiszolgálójából hatot (A, F, H, J, K, M) látott el IPv6 címekkel, aminek köszönhetően azok így közvetlenül IPv6 címzéssel is elérhetővé váltak az internet tartományneveket feloldó DNS rendszerei számára, kiiktatva az IPv4 és IPv6 protokollok közötti fordítás szükségességét.

Ezt követi a második fázis, mikor az egyes szolgáltatásokat biztosító kiszolgálókat készítik fel, mint például az e-mail szerverek, majd ezt követi a hozzáférési réteg az ADSL-csatlakozásokkal egyetemben, derül ki Várkonyi elmondásából. "A harmadik körben, körülbelül 1-2 hónap múlva már az ADSL- és egyéb szolgáltatást igénybe vevő végfelhasználóink is igényelhetnek IPv6-os címet" -- közölte az igazgató.

"Mivel egyre többen keresik az IPv6-ot nyújtó szolgáltatókat, szeretnénk az elsők lenni, ahol ilyet tudnak igényelni" -- fogalmazott Várkonyi, aki szerint többen jelezték már az Externetnél igényüket a lehetőségre. "Tudomásom szerint még egyik nagy [hazai kereskedelmi] ISP sem vezetett be IPv6-ot". A nemrég tőzsdére vonult Externet nagyjából 50 ezer ADSL-ügyféllel rendelkezik.

Frissítés: A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet, az akadémiai, kutatói és oktatói szféra internetszolgáltatója az IPv6 szolgáltatást 2003 óta kísérleti, 2006 év eleje óta pedig teljesértékű szolgáltatásként nyújtja az egyetemek és kutató intézetek számára. Ez pontenciálisan több mint 600 intézményt és 600 ezer felhasználót jelent. A kiegészítésért köszönet illeti a NIIF Intézet munkatársait.

Az IPv6 bevezetését a 32 bites IPv4 címtartomány szűkössége magyarázza. Különböző becslések 2010 és 2012 közé teszik a még rendelkezésre álló IPv4 címkészlet kimerülését, amire a konszenzus szerint az ésszerű választ az IPv6 bevezetése és az átállás megkezdése szolgáltatja. Az IDC szerint 2012-ben 17 milliárd eszköz fér hozzá majd az internethez, vagyis túlnyomó többségük nem férhet közvetlenül hozzá, csakis NAT mögül. Az IPv6 lehetővé teszi majd, hogy praktikusan végtelen számú eszköz kerüljön IP-hálózatra statikus címmel, így például mobiltelefonok, beágyazott eszközök és szenzorok is korlátlan mennyiségben. A 128 bites címtartomány mellett az IPv6 számos további előnnyel rendelkezik, így például támogatja a hatalmas csomagokat, integrált biztonsági képességeket és a routolást segíti lokális címekkel is.

[+] Meg kell kezdeni az átállást IPv6-ra, véli az OECD

Az IPv6 egyáltalán nem számít újdonságnak, hiszen a legelső kereskedelmi implementáció az IBM AIX 4.3 formájában 1997-ben jelent meg, amit 2000-ben követett a Solaris, majd 2001-ben a CISCO IOS routerek és layer-3 switchek is támogatták már, alkalmazását azonban korábban semmi nem tette szükségessé. A Windows Vista alapértelmezettnek már az IPv6 címet veszi, így egy IPv6 és IPv4 címmel egyaránt jelenlévő számítógép esetében elsőként előbbivel próbálkozik -- a DNS-kiszolgálók például az alapján döntik el, hogy IPv6 vagy IPv4 címet adnak válaszul feloldásként vissza, hogy milyen protokollon érkezik a kérés. Az IPv6 előtt azonban még hosszú út áll, így a két címtartomány még sokáig párhuzamosan fog egymás mellett létezni. Felhasználói oldalról az IPv4-IPv6 átjárás és átállás észrevétlen marad ideális esetben, csomagolási és fordítási technikákkal a két rendszer átjárható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról