:

Szerző: Bizó Dániel

2008. augusztus 15. 13:53

Októberben kerülhetnek piacra a Nano processzoros netbookok

[Digitimes/HWSW] Már megkezdte a Nano processzorok kereskedelmi szállításait a VIA, a megrendelő pedig nem más mint a HP, a világ legnagyobb PC-szállítója -- adta hírül iparági forrásokra hivatkozva a Digitimes. A VIA jövője szempontjából kritikus jelentőségű Nano piaci szereplése.

[Digitimes/HWSW] Már megkezdte a Nano processzorok kereskedelmi szállításait a VIA, a megrendelő pedig nem más mint a HP, a világ legnagyobb PC-szállítója -- adta hírül iparági forrásokra hivatkozva a Digitimes. A VIA jövője szempontjából kritikus jelentőségű Nano piaci szereplése.

Bár a hírek némileg megnyugtatólag hatnak az elmúlt években meggyengült VIA helyzetével kapcsolatban, egyelőre nem tudni, milyen termékekhez és mennyit rendelt a HP. Meg nem erősített információk alapján Intel Atom-alapú netbookok piacra dobására készül a PC-piacot vezető vállalat, ami nem kedvező előjel a VIA számára. A HP jelenleg egyetlen netbook típust, a Compaq 2133 modellt forgalmazza, melynek VIA C7-M processzora kínosan gyenge teljesítményt ad le -- egy a HWSW tesztje alapján már egy YouTube videó lejátszása problémát jelenthet, ahogyan a JavaScriptben intenzív AJAX-os weboldalak is megizzasztják már.

Nyilvánvaló, hogy a HP eredetileg a visszamenőleg teljesen platformkompatibilis Nanóval szerelve szerette volna piacra küldeni a 2133-at, az azonban nem készült el időben. Ésszerű feltételezés, hogy a VIA által szállított Nano chipek a 2133-ban váltják fel a C7-M-et, így végre elfogadható teljesítményt kap az egyébként kiemelkedő minőségű 2133. Iparági pletykák szerint a HP legalább 500 ezer processzort rendelt a VIA-tól év végéig, az azonban nem bizonyos, hogy egy csak C7-M-re, vagy Nanóra is vonatkozó kvóta. A VIA a kisebb PC-szállítókat is igyekszik saját chipsjeire épülő netbookok piacra dobására ösztönözni szabadon elérhető OpenBook referenciadesignjával.

[+] Kipróbáltuk, melyik a jobb mini notebook: MSI Wind vagy HP 2133?

Hivatalosan bár nem kívánta megerősíteni a Digitimes értesüléseit a megrendelő kilétével kapcsolatban, a tajvani cég hivatalosan is közölte, hogy egy élvonalbeli notebookszállítótól kapott megrendelést, valamint számos kínai szállító részére is szállítanak. A VIA elárulta, hogy a vezető notebookmárka októberben dobja piacra a Nanóra épülő termékét -- talán ekkor érkezik a 2133 Nanóval frissített változata. Hardvertesztelő oldalak mérései alapján a Nano a megcélzott alkalmazások (irodai és kommunikációs szoftverek) területén megközelíti a Merom-magos Celeron M 500-as sorozat teljesítményét, és egyértelműen maga mögé utasítja az Intel Atomot. A VIA számára már a robbanásszerű növekedés előtt álló netbook piac egy kisebb szelete is elegendő lenne a feltámadáshoz, különböző piackutatók 5 és 8 millió darab közé teszik az idén eladásra kerülő mini notebookok számát, jövőre pedig már 8-18 milliót is értékesíthetnek világszerte.

Mint arról a HWSW is már számos alkalommal beszámolt, az ezredfordulón még erőteljes chipsetpiaci jelenléttel bíró és nagy reményektől fűtött VIA az Intel agresszív magatartása, majd az ATI és az NVIDIA erőteljes fejlesztései és a számítógépek platformosodása miatt folyamatosan kiszorult az elmúlt években, az így elapadó fejlesztési erőforrásai révén pedig termékei is egyre többet vesztettek versenyképességükből. A VIA emiatt idén már befejezte kereskedelmi Intel és AMD chipsetjeinek szállításait, és kizárólag saját platformjai számára tartja fenn tovább azokat. Ezzel a cég elvesztette forgalma felét, és jövőjét teljes egészében az elmúlt négy év alatt Isaiah kódnéven kifejlesztett ígéretes Nanóra tette fel. A VIA pénzügyi jelentése kapcsán korábban megjegyezte, már legalább három első vonalbeli PC-szállító adott le rá előrendelést.

[+] Elég gyors lehet a Nano az Intel ellen

Szintén bizakodásra adhat okot az is, hogy meg nem erősített információk szerint a VIA szorosra fűzte kapcsolatait az NVIDIA-val, mely chipsetet fejleszt a Nano számára, erőteljes integrált grafikával. Az NVIDIA számára stratégiai fontosságú lehet a VIA processzorfejlesztései, ahogyan az Intel és AMD egyre szűkítik piaci lehetőségeit átfogó platformmegoldásaikkal, a jövőben egyre inkább kiszorítva a cég grafikus és chipset termékeit. A Nanó utódjának fejlesztései már zajlanak, a 45 nanométeres gyártástechnológiával implementált chip már két processzormagot integrál majd, és 2009 végére várható az ütemterv alapján. A VIA úgynevezett fabless cég, saját félvezetőgyárral nem rendelkezik, a Nano a Fujitsu egy japán üzemében készül 65 nanométeres eljáráson.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.