Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Mindent kifacsar a DVD-ből a Toshiba új konverter-technológiája

Koi Tamás, 2008. augusztus 18. 15:42
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Toshiba a HD DVD tavaszi bukása óta semmi jelét nem mutatta annak, hogy asztali Blu-ray lejátszóval egészítené ki kínálatát (a nagy iparági szereplők közül ezzel gyakorlatilag egyedül maradtak), cserébe a korábbi pletykáknak megfelelően piacra dobott egy olyan lejátszót, mely minden eddigi DVD-lejátszónál szebb képet varázsol a tévé képernyőjére -- értelemszerűen csak DVD-ről.

hirdetés
[HWSW] A Toshiba a HD DVD tavaszi bukása óta semmi jelét nem mutatta annak, hogy asztali Blu-ray lejátszóval egészítené ki kínálatát (a nagy iparági szereplők közül ezzel gyakorlatilag egyedül maradtak), cserébe a korábbi pletykáknak megfelelően piacra dobott egy olyan lejátszót, mely minden eddigi DVD-lejátszónál szebb képet varázsol a tévé képernyőjére -- értelemszerűen csak DVD-ről.

A Toshiba ebben a hónapban dobja piacra azt az asztali DVD-lejátszót, mely az eddigi megoldásoknál érzékelhetően jobb minőségű felkonvertálással, akár 1080p HD-felbontásban jeleníti meg az eredetileg SD-felbontásokra optimalizált DVD-Videók képét a nagy felbontású HDTV-ken. Az XD-E500 típusú lejátszó ezért a mutatványért cserébe közel kétszer annyiba -- 149 dollárba -- kerül, mint egy hagyományos, felkonvertálásra is képes asztali készülék, de egy Blu-ray lejátszóért cserébe még így is a Toshiba XD-E500 árának a kétszeresét kell a boltban hagyni.

Toshiba XD-E500

A gyártó egy múlt héten tartott sajtórendezvényen mutatta be az újságíróknak az XD-E500-at, mely a helyszínen résztvevők szerint egy hajszálnyival ugyan, de valóban élesebb képet adott ugyanazzal a DVD-vel, mint az összehasonlításhoz használt másik, felkonvertálásra alkalmas, 70 dolláros készülék. A lejátszót a Toshiba nem is próbálta a hagyományos DVD-knél már alapból, mindenféle felkonvertálás nélkül hatszor nagyobb felbontást nyújtó Blu-ray készülékekhez hasonlítani: „Ha Blu-rayt akarnak, vegyenek maguknak Blu-rayt. Ez a lejátszó a DVD-k lejátszását javítva” - oltotta le a bemutatón az XD-E500 ár/érték mutatóját firtató újságírókat a Toshiba szórakoztatóelektronikai részlegének amerikai illetékese, Louis Masses.

Masses a sajtó képviselőinek elmondta, hogy az XD-E500-ba épített, Toshiba-szabadalomnak minősülő XDE (eXtended Detail Enhancement) technológia hamarosan több készülékben is feltűnik majd, a gyártó ezzel együtt komoly kampánnyal igyekszik megismertetni a felkonvertálási eljárást a nagyközönséggel.

Alighanem az XD-E500 az a rejtélyes lejátszó melyről két hónappal ezelőtt szivárogtak ki az első információk: akkor még szinte semmit nem lehetett tudni a módszerről vagy a technológiáról, a felskálázás mellett így arról is pletykáltak, hogy a gyártó valamilyen más módszerrel próbálná növelni a lemezeken tárolt anyagok felbontását.

4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!