:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. augusztus 21. 09:08

Villámgyors SSD-k notebookokba, asztali gépekbe és szerverekbe az Inteltől

A kimondottan netbookokba szánt olcsó SSD-k után az Intel a csúcskategóriás gépeket is célba vette flash meghajtóival. A vállalat az Intel Developer Forumon 80 és 160 gigabájtos villámgyors flash meghajtókat mutatott be, amelyeket notebookokba, asztali gépekbe, munkaállomásokba és szerverekbe egyaránt ajánl.

[HWSW] A kimondottan netbookokba szánt olcsó SSD-k után az Intel a csúcskategóriás gépeket is célba vette flash meghajtóival. A vállalat az Intel Developer Forumon 80 és 160 gigabájtos villámgyors flash meghajtókat mutatott be, amelyeket notebookokba, asztali gépekbe, munkaállomásokba és szerverekbe egyaránt ajánl.

A világ legnagyobb félvezetőgyártója 1,8 és 2,5 hüvelykes méretben szállítja SSD-it asztali gépek és noteszek számára. Az X18-M és X25-M egyaránt többszintű cellaszervezésű (multi-level cell) flash memóriachipekre épülnek, mégis óriási teljesítményre képesek, a vállalat másodpercenként 250 megabájtos olvasási, és 70 megabájtos írási sebességet ígér, aktív állapotban mindössze 0,15 wattos, készenlétben pedig 0,06 wattos fogyasztás mellett.

[+] Kipróbáltuk: érdemes flash meghajtós notebookot venni?

A nagy kapacitású, mégis villámgyors SSD-k piacra dobását a Micron Technologyval közös fejlesztés tette lehetővé. Amint arról lapunk is beszámolt, az Intel 2005-ben a Micronnal közös vegyesvállalatba, az IM Flashbe szervezte ki a NAND flashmemóriák gyártását. Az Intel és a Micron szerint az elképesztő sebességet az ONFI 2.0 (Open NAND Flash Interface) iparági szabványnak megfelelő felület, a korábbiaknál magasabb órajel és az új architektúra teszi lehetővé.

Az 1,8 és 2,5 hüvelykes merevlemezek szabványos méretében megjelenő meghajtók SATA II felületen csatlakozhatnak a számítógépekhez, és támogatják az NCQ-t is, így akár 32 műveletet végezhetnek egyszerre. A 80 gigabájtos változatokból tesztdarabok már elérhetők, a kereskedelmi szállítások szeptemberben indulnak, a 160 gigabájtos kivitelű meghajtók pedig 2009 első negyedévében kerülnek piacra.

Emellett az Intel egy kimondottan vállalati felhasználásra, szerverekbe és munkaállomásokba szánt SSD-t is bejelentett, az X25-E Extreme 2,5 hüvelykes méretben, 32 és 64 gigabájtos kapacitással lesz elérhető, előbbi már az idén megjelenik a cég kínálatában, utóbbira azonban 2009 elejéig kell várni. Az X25-E Extreme meghajtók esetében az Intel extrém magas, másodpercenként 170 megabájtos írási sebességről beszél, az olvasás üteme legfeljebb 250 megabájt másodpercenként, ennek oka, hogy a vállalati felhasználásra szánt SSD-k SLC (single-level cell) NAND chipekből állnak.

Jövőre az Intel tovább növeli az SSD-k kapacitását, az MLC-alapú X18-M és X25-M sorozatban várható akár 320 gigabájtos változatok megjelenése is, a vállalati felhasználásra szánt Exteme család pedig 128 gigabájtos modellel gazdagodhat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.