:

Szerző: Bizó Dániel

2008. augusztus 12. 12:18

Itt az idő: át kell állni a PHP 5-ös verziójára

Híven a korábbi ígéretekhez, múlt héten megjelent az utolsó frissítés PHP4-hez, és ezzel végleg befejeződött támogatása is. A fejlesztések már tavaly év végével véget értek, a jelenlegi kiadás is az 4.4-es ág biztonságát és stabilitását fokozza.

[HWSW] Híven a korábbi ígéretekhez, múlt héten megjelent az utolsó frissítés PHP4-hez, és ezzel végleg befejeződött támogatása is. A fejlesztések már tavaly év végével véget értek, a jelenlegi kiadás is az 4.4-es ág biztonságát és stabilitását fokozza.

(Túl) sokan használnak PHP4-et

A lépésnek nem szabad váratlanul érnie senkit sem, a platformfüggetlen szkriptnyelv fejlesztői ugyanis már egy éve jelezték, hogy be kívánják fejezni a 4.4 verzió támogatását, és erőforrásaikat az immár négy éve megjelent PHP5-re és annak utódjára, a még fejlesztési stádiumban lévő 6-os generációra fókuszálják inkább. A PHP Group szerint a PHP 5-ös verziója, mely jelenleg 5.2.6-nál tart, már régóta megfelelő a PHP4 leváltására, és a migrációhoz útmutatókat is kínálnak -- az adatokból az látszik, bőven lesz kinek.

A hosszú kifutási idő ellenére a PHP4 jelenléte ugyanis továbbra is hatalmas a weben. A Nexen Services statisztikája alapján 2008 júniusában a PHP 4-es verziója közel 59 százalékos részesedést hasított ki, míg a PHP5 penetrációja 41 százalékra rúgott a PHP-installációkon belül. A 13,3 millió megszondáztatott szerver több mint 20 százalékán ráadásul a 4.4-es verziónál régebbi változat futott, melyek migrációja valószínűleg még problémásabb lesz, már ha egyáltalán tervezik az átállást a webfejlesztők és rendszergazdák.

A világ weboldalainak harmadát szolgálja ki PHP, ASP-n ötödük fut. Magyarországon 50 százalékos a PHP penetrációja, ebből nagyjából fele PHP5, derül ki a Nexen adataiból. Érdekesség, hogy a magyar webszerverek közel 90 százaléka Apache. Azoknak, akik makacsul ragaszkodnak a PHP4-hez, továbbra is szerezhetnek támogatást független felektől, így például Stefan Esser PHP-specialista Suhosin biztonsági kiegészítésén keresztül ugyan továbbra is támogatja a szkriptnyelv korábbi verzióját, de csak ez év végéig, vagyis a fejlesztők üzenete egyértelmű: idővel elkerülhetetlenül váltani kell.

Tizennégy éve kezdődött minden

A rendkívül sikeres a PHP, vagyis a Hypertext Preprocessor története 1994-ig vezethető vissza, Rasmus Lerdord dán programozó ekkor írta az első változatot, hogy feldobja weboldalát, illetve látogatottsági adatokat gyűjtsön. A Personal Home Page Tools 1995 júniusában debütált a nyilvánosság előtt, ez a változat azonban már a PHP 2-es verziójának is tekinthető.

Két izraeli fejlesztő, Zeev Suravski és Andi Gutmans 1997-ben újraírta a szintaktikai analízist végző részt, ezzel létrehozva a PHP3-at, amelynek a neve PHP: Hypertext Preprocessor-ra változott. A PHP3 hosszas bétatesztelés után 1998 júniusában jelent meg. Surasaki és Gutmans ezt követően újraírták a PHP magját, így jött létre 1999-ben a Zend Engine, majd 2000-ben az erre épülő PHP4. A PHP legújabb változata, a PHP5 2004 júliusában debütált, a legfrissebb verziót, az 5.2.3-at pedig idén június 1-én adták ki.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.