Szerző: Dojcsák Dániel

2008. augusztus 26. 12:40

Kézzelfogható tények az első Google-telefonról

Vége az álmodozásnak, legalábbis a világ első Google Android platformot használó mobilkészülékkel kapcsolatban. A hamarosan debütáló készülékkel kapcsolatosan szinte minden nap bővül az elérhető információk száma. A T-Mobile HTC Dream már egyre közelebb van.

[HWSW] Vége az álmodozásnak, legalábbis a világ első Google Android platformot használó mobilkészülékkel kapcsolatban. A hamarosan debütáló készülékkel kapcsolatosan szinte minden nap bővül az elérhető információk száma. A T-Mobile HTC Dream már egyre közelebb van.

A gyártó titkolózásának ellenére a 2008-ban egyik leginkább várt konzumerelektronikai készülékről szinte folyamatosan csepegnek az új hírek. A vállalat hiába próbál meg mindent megtenni a diszkréció érdekében, a dolgozók között mindig akad valaki, aki elgyengül vagy éppen túlságosan lelkessé válik, de ez esetben elég volt, hogy a HTC eleget tett egy amerikai kormányzati előírásnak.

A Szövetségi Távközlési Hatóság (Federal Communications Commission, FCC) egyébként is egy helytálló forrás a jövőbeni készülékekkel kapcsolatban, hiszen a cégek a piacra dobás előtt kénytelenek engedélyeztetni a készülékeket, így viszont lehet következtetni a várható funkciókra, innovatív megoldásokra. Ebben az esetben csupán annyi volt a hiba, hogy mivel az FCC előírja, hogy mekkora méretű címkének kell a telefonok belső hátlapjára kerülni, ezért ennek alapján, illetve a nyilvánosságra került tervrajz alapján ki tudták számítani, hogy pontosan mekkora lesz a készülék.

Mára pedig előkerült egy teljesen részletes ábra, mely valószínűleg az egyik gyártási fázist elősegítő dokumentációk közül "szökött meg". Az elsőként az Egyesült Államokban forgalomba kerülő HTC Dreamről tehát mára már tudjuk, hogy még idén ősz végén megvásárolható lesz, illetve a mai nappal már az is fix, hogyan fog kinézni.

A Dream meglepő módon kisebb lesz, mint az iPhone 3G, ugyanakkor 115x55 milliméteres felületével a Sony Ericsson Xperia X1 és a HTC Touch Pro méreteit túlszárnyalja. A QWERTY billentyűzettel is ellátott készülék szétcsúsztatható, kissé hajlított "banántelefon", ami miatt viszont kissé vaskosabb lesz divatos társainál. Színeit tekintve a Dream feketében, barnában és fehérben jelenik majd meg, ezek közül a fekete lesz nyilván a legnépszerűbb.


HTC Dream: Kiszivárgott részletek

A kiszivárgott tervrajzon, a készülék hátulját figyelve feltűnik a "with Google" felirat, amivel valószínűleg a T-Mobile és a HTC erősíteni szeretné a márkaismertségi mutatókat, meglendítve az eladásokat. Az is hálás dolog, hogy az X1-gyel ellentétben ezt a készüléket HTC-ként fogják piacra dobni, és ez a márkanév is szerepel majd a készüléken. Amennyiben az Android népszerű lesz, akkor lehetséges, hogy ezzel kerül majd fel az igazi nagyok közé a HTC, amely a windowsos okostelefonok gyártójaként vált ismertté.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról