:

Szerző: Koi Tamás

2008. augusztus 26. 11:46

Letölthető a DivX 7 HD-enkóderének első próbaváltozata

Elérhetővé tette a bétatesztelők számára a Project Rémoulade néven futó, jelenleg még fejlesztés alatt álló DivX 7 programcsomag második komponensének alfaváltozatát a DivX Inc. A cég elsőként a H.264 dekóder tesztváltozatát adta ki, melynek második bétája május végén vált elérhetővé, mostantól pedig az enkóder alfaverziójával ismerkedhetnek a kísérletező kedvű felhasználók.

[HWSW] Elérhetővé tette a bétatesztelők számára a Project Rémoulade néven futó, jelenleg még fejlesztés alatt álló DivX 7 programcsomag második komponensének alfaváltozatát a DivX Inc. A cég elsőként a H.264 dekóder tesztváltozatát adta ki, melynek második bétája május végén vált elérhetővé, mostantól pedig az enkóder alfaverziójával ismerkedhetnek a kísérletező kedvű felhasználók.

A DivX technológiai leírása szerint az enkóder új, többnyire a HD-videóknál alkalmazott tömörítési eljárással dolgozó alfa 1-es változatával az egyelőre kidolgozás alatt álló DivX 7 H.264 HD profillal kompatibilis video bitstream állítható elő. A parancssoros vezérlésű szoftver egyszerre több utasításszállal is képes dolgozni, így már most kihasználja a többmagos és többszálú utasításvégrehajtást támogató processzorokat. Az enkóder AVI-fájlokból, illetve az AviSynth frameszerveren lefuttatott scriptek alapján tud dolgozni.

A lejátszáshoz az enkóder kimenetéről érkező kész H.264 bitstreamet ezután a szükséges programokkal (MKVMerge, MKVToolnix) az MKV konténerformátumnak megfelelően kell átalakítani -- a teljes folyamathoz mindenre kiterjedő, részletes leírást nyújt a fejlesztőcsapat a DivX Labs dedikált weboldalán.

A DivX 7-hez készülő H.264 enkódernek egyelőre számos olyan hiányossága van, melyet a készítők ígéretük szerint a fejlesztés előrehaladtával igyekeznek majd felszámolni. A parancssoros vezérlést így idővel grafikus felülettel váltják majd ki, ezzel együtt a végleges verzió használata jelentősen egyszerűbbé válik majd (a legtöbb külső alkalmazást nem kell majd segítségül hívni a kódoláshoz).

Az új DivX egyik fontos fejlesztési célkitűzése, hogy a kimeneti videostream a lehető legtöbb szórakoztatóelektronikai berendezéssel kompatibilis legyen, a szoftver ezért egyebek mellett a felbontással kapcsolatban is előír néhány minimumot és maximumot: a DivX 7 H-264 HD-be kódolt videó mérete így nem lehet majd kisebb 320x240 pixelnél, és nem lehet nagyobb 1280x720 pixelnél. A szoftver első alfája mindenesetre egyelőre nem támogatja a világ legnépszerűbb hordozható multimédiás lejátszóját, az Apple iPodot, és a ráépülő okostelefont, az iPhone-t.

A DivX fejlesztői csapata által készített H.264 enkóder letölthető a DivX Labs projektoldaláról.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.