Szerző: Bizó Dániel

2008. augusztus 13. 13:40

Rengeteg netbookot fognak eladni -- de még nem látni, mennyit

Öt év alatt akár megtízszereződhetnek a netbookok szállításai, véli a Gartner, bár a különböző piackutatási előrejelzések azonban egymástól radikálisan eltérő számokat mutatnak, már rövidtávon is. Abban azonban mindenki láthatóan egyetért, hogy egy magas ütemben bővülő szegmensről van szó.

[HWSW] Öt év alatt akár megtízszereződhetnek a netbookok szállításai, véli a Gartner, bár a különböző piackutatási előrejelzések azonban egymástól radikálisan eltérő számokat mutatnak, már rövidtávon is. Abban azonban mindenki láthatóan egyetért, hogy egy magas ütemben bővülő szegmensről van szó.

A Gartner legfrissebb számai szerint az olcsó mini notebookok, vagyis a netbookok szállításai idén elérik az 5,2 millió darabot, mely egy nagyságrenddel több az IDC által lejelentett tavalyi 430 ezernél, ahogyan a számítógépgyártók elárasztják a piacot és a egyre nagyobb figyelmet kap ez az új termékkategória. A tajvani Market Intelligence Center (MIC) ennél jóval több, több mint 8 millió netbook leszállítását jelzi előre 2008-ra, mely jobban összhangban a márkák, különösen az Asus és Acer különösen agresszív célkitűzéseivel -- ez a két vállalat egyenként tervez annyi netbookot értékesíteni, mint amekkorának a Gartner a teljes piacot jelzi.

Az eredet

A netbookok forgalmát jelenleg hozzáférhetőségük fogja vissza, a kereslet látványosan meghaladja a kínálatot, ráadásul a legtöbb márka még nem lépett piacra saját modelljével, az év végére azonban már igazi dömping várható. Az olcsó és kisméretű számítógépek koncepcióját Nicholas Negroponte, az MIT számítógéptudósa aktualizálta One Laptop Per Child oktatási projektjével 2005-ben, mely az Intel védekezési reakciójának kiváltásával az Intel Classmate PC referencia design megszületését eredményezte. Ezzel pedig eljutottunk az új piaci kategória megteremtőjéhez, az Asus Eee PC 701-hez, mely egycsapásra berobbant a médiába, felkeltve az IT szakma érdeklődését.

[+] Kipróbáltuk az Asus mini Eee PC-jét

A felfokozott várakozásoknak köszönhetően az Asus folyamatosan elégtelen szállításokkal küzd immár közel egy éve, az eladásokat az határozza meg, a cég mennyit képes legyártani és a disztribútorokhoz szállítani -- az első negyedévben ez 700 ezer, a másodikban pedig nagyjából 1,2-1,3 millió gépet jelentett. Ezt látva riválisai sorra követik az Asust saját bejelentéseikkel. A vezető márkák közül a HP, az Acer, a Dell és a Lenovo is bejelentette vagy már piacra is dobta netbookját, de az óriások árnyékában sikerre számíthat az MSI is. Jól jelzi az Eee PC húzóerejét, az Asus 164,3 százalékos növekedéssel az EMEA szuperrégió PC-piacán az ötödik, a notebook-szegmensben pedig a negyedik helyére ugrott előre a második negyedévben, részesedése 2,8 százalékról 6 százalékra nőtt egy év alatt, mellyel a Toshiba sarkában liheg.

[+] Kipróbáltuk: Acer Aspire One netbook

Az Intel agresszivitását jól jelzi, hogy nemcsak saját oktatási projekttel és mini notebookkal válaszolt Negroponte OLPC projektjére, hanem felismerve a koncepcióban rejlő piaci potenciált, és valószínűleg értesülve a VIA Nano processzor fejlesztéséről, külön fejlesztési ágat nyitott a kategóriának. Az Atom néven piacra került, rendkívül olcsón termelhető ultramobil chipek segítik a tipikusan 7-10 hüvelykes kijelzővel szerelt netbookak abban, hogy kicsik és olcsók lehessenek. Jelenleg VIA C7-M, Intel Celeron és Atom alapokon kaphatóak netbookok, hónapokon belül piacra kerülhetnek a VIA nanós és a kétmagos Atom chipeket alkalmazó modellek is.

A netbookok egyúttal újabb lehetőséget teremtenek a alacsony költségű és teljesen testreszabható Linux-disztribúciók térnyerése előtt, amit természetesen Redmond nem néz ölbe tett kezekkel: a Microsoft a netbookok számára egyedi licencelési konstrukcióval meghosszabbította a Windows XP életciklusát, és gyakorlatilag tetszőlegesen alacsony áron adhatja a Linux féken tartása érdekében. A linuxos konfigurációk nemcsak néhány ezer forinttal alacsonyabb árral, vagy a Windows XP licencen megspórolt összegből fejlettebb hardverrel, hanem újszerű, esztétikus felhasználói felületekkel is megkülönböztethetik magukat, melyekkel egy akár teljesen kezdő is magától értetődő módon használhatja a gépet tipikus feladatokra, mint például a böngészés, e-mailezés, médialejátszás, chatelés, szövegszerkesztés.

A fejlett piacoknak kell

Olcsó és ultrahordozható számítógépek egyaránt léteztek már korábban a piacon, a netbookok sikerét azonban e két jellemző kombinálása magyarázza. A Gartner szerint a mini és olcsó notebookok mintegy 70 százalékát magáncélra vásárolják majd, többnyire online és multimédiás tartalmak fogyasztására és kapcsolattartásra. Bár alacsony áruk, korlátozott képességeik és a mainstream gépek kannibalizációjának elkerülése végett eleinte főként feltörekvő országokba célozták a gépeket, a jelek szerint elsősorban a fejlett internet infrastruktúrával és magas PC-penetrációval rendelkező területeken számíthatnak sikerre, mint Észak-Amerika és Európa, sok esetben másodlagos gépként szolgálva.

Ezt a felismerést jelzi, hogy a gépek árszintje folyamatosan kúszik felfelé, elérve a belépőkategóriás mainstream notebookokét, és a vállalatok nem árral hanem extrákkal igyekeznek megkülönböztetni magukat. A HP Compaq 2133 például sokkal drágább gépeket is megszégyenítő anyagminőséget kínál, cserébe legalább 150 ezer forintot kell már leszurkolni érte, az Asus pedig már kifejezetten prémium kategóriába szánt Eee PC-kkel is készül az igényesebb fogyasztóknak, melyek ára akár a 200 ezer forintot is súrolhatja majd, továbbá extra online tárhely és szoftverletöltő szolgáltatásokkal is megjelenik hamarosan.

[+] Kipróbáltuk, melyik a jobb mini notebook: MSI Wind vagy HP 2133?

A Gartner 8 millió netbook szállítását jelzi előre 2009-re, szemben a MIC sokkal ambiciózusabb 18,3 milliójával. A netbookok jelenleg kevéssé kannibalizálják a többi notebook forgalmát, véli a Gartner, a következő évtized hajnalán azonban nagyot fordulhat a kocka. Amennyiben a netbookok teljesítménye meredeken emelkedik, megkezdhetik a belépőkategóriás mainstream notebookok bedarálását, ahogyan az üzleti célú felhasználás is felfuthat. Ezen tényezők következtében a Gartner nem tartja kizárhatónak az 50 milliós volument sem 2012-re. Az IDC a másik két piackutatónál sokkal konzervatívabb várakozásokat támaszt, és 2012-re is mindössze 9 millió netbook szállítását jelzi előre -- hogy melyikük áll közelebb az igazsághoz, rövidesen kiderül, ahogyan az eddigi szűkös ellátást követően a mini PC-k hamarosan elárasztják a boltokat.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.