Szerző: Koi Tamás

2008. augusztus 6. 15:57

Saját rekordját dönti meg a Pioneer: jöhet a fél terabájtos Blu-ray

A japán Pioneer annyira jól vette a többrétegű optikai lemezek gyártásának technológia akadályait, hogy a gyártó máris közölte, kész tovább növelni a múlt hónapban bejelentett, Blu-ray lemezzel kompatibilis kék lézeres adathordozó kapacitását. Az új rekorder fél terabájt adatot tárolhat majd, húsz, egyenként 25 gigabájtos adathordozórétegen -- feltéve, hogy valaha piacra kerül.

[HWSW] A japán Pioneer annyira jól vette a többrétegű optikai lemezek gyártásának technológia akadályait, hogy a gyártó máris közölte, kész tovább növelni a múlt hónapban bejelentett, Blu-ray lemezzel kompatibilis kék lézeres adathordozó kapacitását. Az új rekorder fél terabájt adatot tárolhat majd, húsz, egyenként 25 gigabájtos adathordozórétegen -- feltéve, hogy valaha piacra kerül.

A Pioneer júliusban jelentette be 400 gigabájtos rekordkapacitású kék lézeres lemezét, melyre a jelenleg kereskedelmi forgalomban kapaható adathordozókhoz hasonlóan rétegenként 25 gigabájtnyi adatot lehet elhelyezni, egyelőre csak préselt eljárással (idővel írható változat is lesz belőle). A többrétegű optikai lemezeknél az egymással szomszédos rétegek áthallása és a jelcsillapítás okozta veszteségek kiküszöbölése jelenti a legnagyobb kihívást, különösen egy ilyen, tucatnyinál is több adathordozó réteget tartalmazó megoldásnál.

A japán gyártó által kifejlesztett új adathordozóréteg minden bizonnyal beválthatta a hozzá fűzött reményeket, a mérnökök ugyanis úgy látták, hogy a struktúra elbír még további négy, az eddigi tizenhat réteghez hozzáragasztott réteget, ezzel egy összességében húsz rétegből álló, 500 gigabájt kapacitású adattárat képezve. A Pioneer nyilatkozata szerint ehhez mindössze a hordozórétegek vastagságán kellett variálni, a gyártás során így két eltérő rétegvastagságot alkalmaztak, vagyis alkalmaznak majd.

16 rétegű Blu-ray lemez
Kép a 16 rétegű lemezről

Az új, tucatnyinál is több rétegből álló lemezek olvasásához egy teljesen új, átdolgozott optikára lesz szükség. A lencse alapvető optikai tulajdonságain a Pioneer szerint ugyan nem kellett változtatni, de a tizenhat rétegű lemezekhez új, a jelenlegi megoldásoknál érzékenyebb és a fényszóródásból fakadó hibákat hatékonyabban kompenzáló olvasóegységet kell alkalmazni. Ez az optika visszamenőleges kompatibilitást ígér a jelenleg forgalomban lévő egy- és kétrétegű Blu-ray lemezekkel.

A fél terabájtos lemezből egyelőre csak prototípus létezik, a fejlesztési, kidolgozási fázisba azonban a szabványt gondozó Blu-ray Disc Szövetséget is bevonná a Pioneer, kereskedelmi termék azonban így is legkorábban csak 2010-ben válhat belőle. A cég marketingese szerint most ugyan még túlzónak tűnhet ekkora kapacitás, és a 25 és 50 gigabájtos korongok is bőséges tárhelyet biztosítanak, ám a felhasználók által előállított adat mennyiségének drasztikus növekedése miatt pár éven belül szükség lehet egy a jelenleginél lényegesen nagyobb kapacitású optikai adathordozóra, mely ugyanakkor visszamenőleges kompatibilitást is nyújt a jelenlegi rendszerekkel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról