:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. augusztus 14. 15:48

Még kisebb az Intel SSD-je

Az Intel piacra dobta netbookokba szánt flashmeghajtójának még kisebb változatát. A korábbi, 40-tűs PATA csatlakozóval felszerelt verzió továbbra is forgalomban marad, az egyszerűség kedvéért mindkettőt Z-P230 néven forgalmazza az Intel.

[HWSW] Az Intel piacra dobta netbookokba szánt flashmeghajtójának még kisebb változatát. A korábbi, 40-tűs PATA csatlakozóval felszerelt verzió továbbra is forgalomban marad, az egyszerűség kedvéért mindkettőt Z-P230 néven forgalmazza az Intel.

Az eredeti, júniusban bemutatott Z-P230 SSD-k is csak negyedakkorák voltak mint egy szabványos 1,8 hüvelykes merevlemez és mindössze 11 grammot nyomtak, az új változat még kisebb, egy PCIe minikártya (30x50,95x3,8 mm) méretű. Egyéb specifikációit tekintve a két változat megegyezik, mindkettőből 38 megabájtot lehet kiolvasni másodpercenként, írási sebességük pedig 10 MBps, fogyasztásuk terhelés alatt 314 milliwatt, üresjáratban pedig 1,65 milliwatt.

A netbookok jelentős része -- a kategóriát megteremtő Asus Eee-sorozat első tagjaihoz hasonlóan -- merevlemez helyett flash memórián alapuló meghajtót tartalmaz. Ennek oka legfőképp, hogy az apró, 7-10 hüvelykes kijelzővel szerelt készülékekbe már az 1,8 hüvelykes merevlemezek is túlságosan nagyok. Az SSD-k további előnye az alacsonyabb fogyasztás, ráadásul az ilyen gépekbe épített 4-8 gigabájtos változatok olcsóbbak is mint a tányéros meghajtók, és nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, így strapabíróak és zajtalanok is.

A Z-P230 meghajtó 4 és 8 gigabájtos méretben kapható, listaáruk rendre 25 és 45 dollár. Az Intel szeptemberre ígéri a 16 gigabájtos változat érkezését.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.