:

Szerző: Ady Krisztián

2007. január 22. 15:31

Gyorsan elvesztette szüzességét a Blu-ray is

[Clubic.com, HWSW] Nem sokáig tartott a Blu-ray formátum szüzessége sem: a BackupHDDVD alkalmazás készítője, Muslix64 a Doom9 fórumán keresztül jelentette be, hogy sikeres másolatot készített a Lor of war című, Blu-ray lemezen kiadott filmről is. Muslix64 hírnevét a HD DVD lemezeken alkalmazott AACS kódolás feltörése kapcsán szerezte, bár nem beszélhetünk valódi törésről, hiszen lényegében csak egy kulcspár segítségével dekódoló alkalmazást készített.

[Clubic.com, HWSW] Nem sokáig tartott a Blu-ray formátum szüzessége sem: a BackupHDDVD alkalmazás készítője, Muslix64 a Doom9 fórumán keresztül jelentette be, hogy sikeres másolatot készített a Lor of war című, Blu-ray lemezen kiadott filmről is. Muslix64 hírnevét a HD DVD lemezeken alkalmazott AACS kódolás "feltörése" kapcsán szerezte, bár nem beszélhetünk valódi törésről, hiszen lényegében csak egy kulcspár segítségével dekódoló alkalmazást készített.

A Blu-ray lemezeket ugyanez az AACS-kódolás védi elsősorban az illegális másolástól, a lemezen tárolt filmek tökéletes másolatának elkészítésétől. Az első "feltört" Blu-ray lemezmásolat elkészítése nem volt túlságosan nehéz, ugyanis ezt a kiadványt nem védte a külön licencelhető, BD+ jelöléssel ellátott extra védelem, a második védőbástya. A Blu-ray esetében akár lemezenként egyedi kulcsok alkalmazása is lehetséges.

Ahogyan a HD DVD-nél, itt is kérdés azonban, hogy vajon honnan jutott Muslix64 az AACS-szel védett tartalom dekódolásához szükséges kódpárhoz. Az interneten olvasható információk szerint a Sony PlayStation 3 konzolja igazi trójai faló ezen a téren, egyes hírek szerint a konzolra telepített külső, Linux operációs rendszerek segítségével ugyanis hozzá lehet jutni a meghajtóba helyezett filmeket védő kulcsokhoz.

A kiadók azonban szeretnék biztonságban tudni kiadványaikat, így a tartalomszolgáltatóknak már most el kell gondolkozniuk a létező legerősebb védelem használatán, mely a többlet licencdíjak miatt akár a lemezek árának emelkedését is okozhatja. A HD DVD Csoport sem ül ráadásul a babérjain, a kulcsok megváltoztatása mellett további lépéseket terveznek HD DVD védelmében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.