Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 31. 11:30

Kinyírja a McDatát a Brocade

A Brocade lezárta a McDate 973 millió dolláros felvásárlását és bejelentette a termékvonalak integrációjára vonatkozó terveit, amely végeredményben annyit tesz, hogy a McData eddigi kínálata eltűnik a színről, a megmaradó termékek pedig Brocade márkanév alatt lesznek kaphatók.

[HWSW] A Brocade lezárta a McDate 973 millió dolláros felvásárlását és bejelentette a termékvonalak integrációjára vonatkozó terveit, amely végeredményben annyit tesz, hogy a McData eddigi kínálata eltűnik a színről, a megmaradó termékek pedig Brocade márkanév alatt lesznek kaphatók.

Együtt a Cisco ellen

A Brocade Brocade Communications Systems tavaly nyáron jelentette be, hogy egy részvénycserés ügylet keretén belül megveszi a McDatát. A megállapodás értelmében a Brocade 0,75 saját részvényt adott egy McData-papírért. Érdekes, hogy a hír nyomán a Brocade részvényei 17 százalékot vesztettek értékükből, elemzők szerint a tulajdonosok sokallták a McData-ért fizetett árat.

A két cég termékvonala kiegészíti egymást, a Brocade ugyanis inkább az alsóbb kategóriás SAN-piacon versenyez, a McDatának ezzel szemben felső kategóriás megoldásai vannak. A Brocade számára rövid távú cél az egyesülés révén a költségek csökkentése és a hatékonyság növelése, hosszú távon azonban a megtakarításokat újabb fejlesztésekbe forgatnák vissza, elsősorban a "file area network"-ök területén. A McData akvizíciójával a Brocade számos új "high-end" ügyfelet is szerezhet.

Az egyesülés célja egyértelműen a Cisco felől érkező fenyegetés kivédése, amely 2002 óta van jelen a Fibre Channel tárolóeszközök piacán. A McDatával erősödött Brocade a legnagyobb szereplő a Fibre Channel switchek piacán, és bár a két cég termékvonala kiegészíti egymást, több területen is vannak átfedések, amelyeket a Brocade lényegében a McData eliminálásával próbál megszüntetni. A McData termékek némelyike megmarad ugyan, de a McData márkanév megszűnik, az integrációt átvészelő eszközök Brocade néven élnek tovább.

Eltűnik a McData

A legnagyobb kapcsolókból a Brocade Silkworm 4800 Director mellett a McData Intrpepid 6140 és i10K egyaránt fennmarad, azonban a Brocade a saját 48000-es modelljét fogja elsősorban kínálni. 2008-ban azonban a három termék egybeolvad, amikor megjelenik az első 8 Gbps Fibre Channel technológiát is támogató, de visszamenőleges kompatibilitást biztosító director. A McData Fibre Connection és Enterprise Systems Connection technológiái tovább élnek majd, mégpedig a Brocade termékekben.

A McData Sphereon 4400 és 4700 fixportos FC kapcsolók az év végén eltűnnek a kínálatból, helyette a Brocade a saját fixportos FC kapcsolóit (200E, 4100, 4900) ajánlja majd az ügyfeleknek. A vállalat a SAN-routerek szegmensében is kigyomlálja a McData-termékeket, a 2640 és 1620-as modellek eltűnnek a piacról, helyettük a Brocade 7500-as termék lesz kapható.

A Brocade megkegyelmezett a McData Enterprise Fabric Connectivity Managernek (EFCM), amely már jelenleg is használható Brocade, McData és Cisco kapcsolók felügyeletére. Egy ideig a Brocade saját Fabric Manager megoldása is kapható lesz, de 2008-ben ezt integrálják majd az EFCM-be. A McData UltraNet Edge termékcsalád megmarad, bár Brocade Edge márkanéven. Az egyesülés áldozatául esnek a McDAta blade szerver moduljai, helyettük a Brocade termékeiből választhatnak majd az ügyfelek. Megszűnik továbbá a McData Virtual Tape Library és a SpectraNet WDS Accelerator is, amelyeket a Riverbed gyártott a McData részére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról