:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 5. 11:06

Egy terabájtos merevlemezt jelentett be a Hitachi

A Hitachi bejelentette a világ első, egy terabájtos kapacitású asztali merevlemezét, amely a jövő héten kezdődő Consumer Electronics Shown mutatkozik be a nagyközönség előtt.

[HWSW] A Hitachi bejelentette a világ első, egy terabájtos kapacitású asztali merevlemezét, amely a jövő héten kezdődő Consumer Electronics Shown mutatkozik be a nagyközönség előtt.

330 ezer fotó vagy 250 óra nagyfelbontású videó fér rá

A 3,5 hüvelykes kivitelű Deskstar 7K1000 399 dollárba fog kerülni, vagyis minden gigabájtért 40 centet (~78 forintot) kell fizetni. Az 1 terabájtos meghajtó ATA és SATA kivitelben egyaránt kapható lesz, de készül kisebb, 750 gigabájtos kivitelben is. A vállalat kínálatában korábban 500 gigabájtos volt a legnagyobb kapacitású merevlemez, a rivális Seagate-nek azonban már egy ideje van 750 gigabájtos meghajtója is. A Seagate szintén 2007 elejére ígéri 1 terabájtos merevlemezét.

Mennyi?
Hogy milyen óriási adatmennyiség 1 terabájt, azt jól érzékelteti, hogy tíz ilyen meghajtón eltárol- ható lenne az amerikai Kongresszusi Könyvtár több mint 110 millió kötetes gyűjteménye.
Douglas Pickford, a Hitachi termékstratégiai igazgatója szerint a tárolókapacitás iránti igény nem látszik lankadni, mind a vállalatok, mind az otthoni felhasználók egyre nagyobb és nagyobb merevlemezeket kívánnak, mivel egyre több és több információt tárolnak digitálisan. Otthoni környezetben a legtöbb tárterületet az egyre nagyobb febontású fotók és videók igénylik. Az 1 terabájtos merevlemezen a Hitachi számításai szerint 330 ezer nagyfelbontású kép vagy 250 órányi nagyfelbontású (HD) videó fér el.

The show must go on!

Az óriási kapacitást természetesen merőleges adatrögzítéssel éri el a Hitachi, ez a pár éve kifejlesztett technológia teszi lehetővé a gyártóknak, hogy tovább növeljék merevlemezeik kapacitását anélkül, hogy alapjaiban újszerű adattárolási módszereket kelljen bevezetniük. A merőleges adatrögzítés leginkább a noteszgépekbe szánt, 2,5 hüvelykes merevlemezeknél hozott áttörést, ahol a legnagyobb meghajtók nemrég még csak 80-100 gigabájtosak voltak, de ma már 200 gigabájt feletti kapacitás sem ritka. A Fujitsu a tavalyi év végén jelentette be 300 gigabájtos mobil merevlemezét, amely 2007 elején kerül majd kereskedelmi forgalomba.

A merőleges adatrögzítéssel dolgozó új Deskstar merevlemez tányérjai négyzethüvelykenként 148 gigabit tárolására képesek. A vállalat korábbi legnagyobb kapacitású, 500 gigabájtos lemezén még nem használt merőleges adattárolást, ennek megfelelően a négyzethüvelykenkénti adatsűrűség csak 115 gigabit volt. A merőleges adatrögzítéssel dolgózó meghajtók alig másfél-két éve jelentek meg a piacon, így még bőven van hely a fejlődésre. Iparági szakértők véleménye szerint a módszerrel akár 200 gigabit fölé is tornázható a négyzethüvelykenként tárolható adatmennyiség, így az átlagos asztali merevlemezek kapacitása hamarosan elérheti akár a 2-4 terabájtot is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.