:

Szerző: Ady Krisztián

2007. január 15. 12:12

Megkezdődött a versenyfutás a memóriamodulokból épített merevlemezek piacán

Máris ráduplázott az eddig bemutatt Solid State Disk tárolóeszközök, a csupán flashmemória felhasználásával épített, merevlemezként használható készülékek tárkapacitására a tajvani PQI. A vállalat Turbo SATA SSD-meghajtója a 2,5 hüvelykes SATA felületű merevlemezek helyére szerelhető, és máris 64 gigabájtnyi adat tárolására alkalmas.

[HWSW] Máris ráduplázott az eddig bemutatt Solid State Disk tárolóeszközök, a csupán flashmemória felhasználásával épített, merevlemezként használható készülékek tárkapacitására a tajvani PQI. A vállalat Turbo SATA SSD-meghajtója a 2,5 hüvelykes SATA felületű merevlemezek helyére szerelhető, és máris 64 gigabájtnyi adat tárolására alkalmas.

A PQI ráadásul még ebben az évben arra készül, hogy ennél nagyobb kapacitású, akár 128 gigabájtra turbózott változatot is bemutasson. A memóriachipekre épülő háttértáraknak rengeteg előnye van, egyetlen hátrányuk egyelőre az egységnyi kapacitás ára, ez a mutató azonban a gyártástechnológiai fejlődésnek köszönhetően rohamléptekben javul. A memóriachipekből felépült meghajtók kisebbek, könnyebbek lehetnek, kevesebbet is fogyasztanak.

Az SSD meghajtók véletlen elérés esetén sokkal gyorsabban kezelik az adatokat, valamint nem elhanyagolható módon biztonságosabban tárolják azokat, hiszen nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, amelyek az elérési sebességet is korlátozzák, valamint ütődésre, nehézségi gyorsulásra megsérülhetnek.

PQI SSD merevlemez

A PQI meghajtóit elsőként ipari felhasználásra kínálja, melyek a viszonylag magas ár ellenére könnyen profitálhatnak ezekből a különleges képességekből. Az otthoni felhasználók számára előbb lesznek elérhetőek a memóriát is tartalmazó, úgynevezett hibrid merevlemezek, melyek nagyobb mennyiségű -- kezdetben 256 megabájtnyi -- flashmemóriát is tartalmaznak majd, kombinálva a merevlemezek nagy kapacitását a memóriamodulok használatának előnyeivel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.